Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Limitovaná mikulášská nabídka

Do obchodu

bezinková marmeláda
Zdroj: Pixabay, RitaE

Právě dozrávají plody černého bezu. Bezinky jsou velmi šťavnaté, nedají se jíst zasyrova, zato zpracované jsou vynikající. Připravte si marmeládu, zjistěte, jak na ni.

Kdy sbírat bezinky

Bezinky dozrávají většinou od konce srpna do září, ve vyšších polohách někdy až do října. Plody jsou šťavnaté a jejich barva má výrazný černo-fialový odstín. Vypadají jako něco mezi borůvkami, rybízem a arónií. Keře rostou v okolí lesů a cest, i na venkovských zahradách. Sice mají skvělou chuť, ale můžete je konzumovat pouze tepelně upravené. To příprava marmelády naprosto splňuje.

Jak sklidit bezinky

Bezinky nejlépe sbírejte pár dnů po dešti. Ale dejte pozor, protože rády plesnivějí. Už jsme uvedli barvu šťávy, takže si na sběr raději vemte staré oblečení a počítejte s barevnými skvrnami. Na ruce nejlépe rukavice. Bezinky sbírejte do košíku – v pytlíku by se pomačkaly. Stačí vzít do ruky plodenství a pomocí nůžek ho odstřihněte. S bezinkami je delikátní práce, protože jsou jemné. Bezinky opláchněte, nechte okapat, a potom otrhejte jednotlivé kuličky. Pracujte v rukavicích za pomocí vidličky. S ní lépe odtrhnete jednotlivé plody. Vybírat byste měli hlavně zralé bobule, ty nezralé mají více pektinu, což přispívá k želírování. Pár jich tam proto nechte

Jak připravit bezinkovou marmeládu

Na přípravu této marmelády podle receptu našich babiček budete potřebovat 500 g bezinek, 400 g želírovacího cukru a 1 lžíci citronové šťávy. Pokud byste chtěli voňavější aroma, nechte v hrnci spolu s bezinkami povařit skořici, hřebíček nebo pomeranč. Nezapomeňte je po dokončení děravou lžící vyndat.

Bezinky dejte do hrnce se silným dnem a jemně je rozdrťte šťouchadlem na brambory. Hezky pustí šťávu. Přidejte k nim cukr a citronovou šťávu. Vařte na mírném ohni asi 20 minut a průběžně míchejte. Sbírejte přitom veškerou nečistotu, která se dostane na povrch. Správnou konzistenci marmelády poznáte tak, že na malý vychlazený talířek kápnete lžíci džemu. Když s talířkem pohnete, měl by se džem velmi líně převalovat, ale nikoli rychle téct. V takovém případě je hotový. Jinak je potřeba s vařením pokračovat a další test udělat znovu za 5-10 minut.

Hotovou marmeládu nalijte do dokonale čistých, předem vyvařených a vysušených, sklenic a sklenici uzavřete. Nezapomeňte na štítek s názvem, měsícem a rokem. Marmeláda by měla v chladu a v temnu vydržet rok. Po otevření ji nechte v lednici.

Výbornou obměnou je také bezinková marmeláda s jablky, kdy spolu s voňavým kořením (skořice, hřebíček) vytvoří krásnou vánoční pochoutku. Takže si můžete připravit adventní nebo vánoční dárek už teď. Na půl kg bezinek budete potřebovat půl kg oloupaných a nastrouhaných jablek. Dáte je vařit do hrnce, přidáte 250 g želírovacího cukru, koření a šťávu z půlky citronu. Dál připravujete jako výše uvedený recept. 

Zdroje informací:
https://www.simplyrecipes.com
https://www.greatbritishchefs.com
https://www.bylinkyprovsechny.cz

 

Náš tip: Využijte tuto dobrotu a připravte si francouzský koláč s jablky a marmeládou podle našeho videoreceptu.

Témata: bezinky, černý bez, marmeláda

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář