Bezinková marmeláda podle babiččina receptu voní kořením a v zimě vám zlepší náladu. Takhle snadno se dělá
1. 9. 2022 Vaření
Právě dozrávají plody černého bezu. Bezinky jsou velmi šťavnaté, nedají se jíst zasyrova, zato zpracované jsou vynikající. Připravte si marmeládu, zjistěte, jak na ni.
Kdy sbírat bezinky
Bezinky dozrávají většinou od konce srpna do září, ve vyšších polohách někdy až do října. Plody jsou šťavnaté a jejich barva má výrazný černo-fialový odstín. Vypadají jako něco mezi borůvkami, rybízem a arónií. Keře rostou v okolí lesů a cest, i na venkovských zahradách. Sice mají skvělou chuť, ale můžete je konzumovat pouze tepelně upravené. To příprava marmelády naprosto splňuje.
Jak sklidit bezinky
Bezinky nejlépe sbírejte pár dnů po dešti. Ale dejte pozor, protože rády plesnivějí. Už jsme uvedli barvu šťávy, takže si na sběr raději vemte staré oblečení a počítejte s barevnými skvrnami. Na ruce nejlépe rukavice. Bezinky sbírejte do košíku – v pytlíku by se pomačkaly. Stačí vzít do ruky plodenství a pomocí nůžek ho odstřihněte. S bezinkami je delikátní práce, protože jsou jemné. Bezinky opláchněte, nechte okapat, a potom otrhejte jednotlivé kuličky. Pracujte v rukavicích za pomocí vidličky. S ní lépe odtrhnete jednotlivé plody. Vybírat byste měli hlavně zralé bobule, ty nezralé mají více pektinu, což přispívá k želírování. Pár jich tam proto nechte
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit bezinkovou marmeládu
Na přípravu této marmelády podle receptu našich babiček budete potřebovat 500 g bezinek, 400 g želírovacího cukru a 1 lžíci citronové šťávy. Pokud byste chtěli voňavější aroma, nechte v hrnci spolu s bezinkami povařit skořici, hřebíček nebo pomeranč. Nezapomeňte je po dokončení děravou lžící vyndat.
Bezinky dejte do hrnce se silným dnem a jemně je rozdrťte šťouchadlem na brambory. Hezky pustí šťávu. Přidejte k nim cukr a citronovou šťávu. Vařte na mírném ohni asi 20 minut a průběžně míchejte. Sbírejte přitom veškerou nečistotu, která se dostane na povrch. Správnou konzistenci marmelády poznáte tak, že na malý vychlazený talířek kápnete lžíci džemu. Když s talířkem pohnete, měl by se džem velmi líně převalovat, ale nikoli rychle téct. V takovém případě je hotový. Jinak je potřeba s vařením pokračovat a další test udělat znovu za 5-10 minut.
Hotovou marmeládu nalijte do dokonale čistých, předem vyvařených a vysušených, sklenic a sklenici uzavřete. Nezapomeňte na štítek s názvem, měsícem a rokem. Marmeláda by měla v chladu a v temnu vydržet rok. Po otevření ji nechte v lednici.
Výbornou obměnou je také bezinková marmeláda s jablky, kdy spolu s voňavým kořením (skořice, hřebíček) vytvoří krásnou vánoční pochoutku. Takže si můžete připravit adventní nebo vánoční dárek už teď. Na půl kg bezinek budete potřebovat půl kg oloupaných a nastrouhaných jablek. Dáte je vařit do hrnce, přidáte 250 g želírovacího cukru, koření a šťávu z půlky citronu. Dál připravujete jako výše uvedený recept.
Zdroje informací:
https://www.simplyrecipes.com
https://www.greatbritishchefs.com
https://www.bylinkyprovsechny.cz
Náš tip: Využijte tuto dobrotu a připravte si francouzský koláč s jablky a marmeládou podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bezinkový likér s chutí kávy: Poradíme vám, jak zdravé dary přírody využít na lahodný nápoj
Otestovali jsme pražské cukrárny: Narazili jsme na famózní zákusek, super punčák i podnik, kde se dávno zastavil čas
Vítěz Peče celá země Vojtěch Vrtiška pokřtil svou kuchařku: Dojaly ho Mirka van Gils i Tereza Bebarová, překvapil dezertem