Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Den dětí je tu! Nechte se inspirovat a potěšte nejmenší originálními dobrotami na míru
Zdroj: Freepik, gpointstudio

I děti mají svůj den! A ten připadá na 1. června. Potěšte nejmenší ve vaší rodině nebo okolí nějakou mňamkou za odměnu. Koneckonců, ani pro ně uplynulý rok nebyl zrovna jednoduchý. Snadné na výrobu a velice efektní jsou například okrasné nanuky s ovocem a jedlými květy.

Děti jsou naše budoucnost

Stejně jako matky nebo otcové, i děti mají svůj mezinárodní den. Ten připadá na 1. června a jeho základ byl položen již ve 20. letech 20. století během Turecké války za nezávislost. Jak v pojednání 23 April National Sovereignty and Children's Feast of Historical Account píše turecký historik Veysi Akin, tehdy teprve budoucí turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk prohlásil, že děti jsou budoucnost a zaslouží si den, kdy bude všechny pozornost věnována jim. Ten byl stanoven na 23. června, za oficiální svátek byl uznán ovšem až v roce 1929. O existenci takového dne na mezinárodní scéně se poprvé mluvilo v roce 1925 během Světové konference pro blaho dětí v Ženevě.

Až po druhé světové válce se ale objevilo datum 1. června, a to jako termín pro Den pro ochranu dětí, který vyhlásila Mezinárodní demokratická federace žen v reakci na masakry v Lidicích a francouzském Ouradoru. Světový den dětí pak vyhlásila OSN v roce 1952. Svátek se ujal především v zemích východního bloku, kdy například v Československu se v 50. a 60. letech do různých akcí spojených s MDD výrazně zapojovaly i manželky prezidentů.

Tolik ale historie. Oslavy Mezinárodního dne dětí dnes nejsou zdaleka tak bujaré. V některých podnicích mohou ten den vaše ratolesti dostat například slevu nebo možná nějakou dobrotu zdarma, jinak je to ale spíš na rodičích, jak tento svátek svým potomkům zpříjemní. A protože láska prochází žaludkem, nejlepší je naservírovat jim nějakou sladkost, kterou si normálně dopřát nemohou...

Snídaně, která vykouzlí úsměv

Protože děti bývají přes den rozlítané, obzvlášť v létě, nejlepší bude připravit jim něco svátečního hned ráno. Snídaně je navíc pokrm, který ve všedních dnech často ve spěchu vynecháváme nebo odbýváme třeba miskou cereálií, kouskem ovoce nebo ochuceným jogurtem. Překvapte tedy rozespalné děti lívancovou hostinou! Na ty klasické americké budete potřebovat jen hladkou mouku, vejce, špetku soli, máslo, mléko, olej, cukr a prášek do pečiva. Stačí smíchat sypké suroviny, v rendlíku rozehřát tuky s mlékem, to pak nalít do moučné směsi a ručním mixérem vypracovat do středně řídkého těsta. 

Tip! Pokud si chcete s lívanci opravdu vyhrát, rozdělte dávku těsta na několik částí a jednotlivé díly obarvěte potravinářským barvivem. Můžete tak přirpavit duhové lívance. A když barevné těsto dáte do cukrářských zdobících pytlíků s nástavci, můžete na pánvi vytvořit třeba i jiný než kulatý tvar. Ale pozor, musíte pracovat rychle, aby byl výsledek rovnoměrně upečený a hlavně držel v jednom kuse. Prodávají se na to speciální formičky, poslouží ale třeba i větší vykrajovátka na vánoční cukroví.

Zmrzlina na přání

Hotové lívance podávajte s ovocem, šlehačkou nebo se zmrzlinou. Právě tu by možná vaše děti htěly snídat ze všeho nejvíc. Zas tak moc je nerozmazlujte; zmrzlinu jim určitě dopřát můžete, jen s tím počkejte třeba až po obědě. A místo kupovaných nanuků vyrobte domácí. Jak na to? Určitě to chce formičky na nanuky, které se ale běžně prodávají v domácích potřebách. 

Pak musíte buď rozmixovat ovoce ve vodě s cukrem, nebo využít již hotový ovocný sirup či šťávu. Voda s rozmixovanými lesními plody je nejlepší, protože vytváří hezké obrazce, je sladká, zdravá a barevná i průsvitná zároveň. Do tvořítek na nanuky pak stačí dát na malé kostičky nakrájené ovoce nebo bobule, zalít to přirpavenou šťávou a nechat i s dřívkem zmrazit. Tip! Nanuky budou vypadat naprosto kouzelně, když do nich dáte fialky, sedmikrásky nebo jiné jedlé květy. To je opravdové pohoštění pro všechny princezny... A pro prince koneckonců také! Těm ale můžete vyrobit třeba vesmírně zelené nanuky z pyré z rozmixovaného kiwi a baby špenátu, do kterého kromě cukru přidáte i citronovou šťávu pro zvýraznění kyselosti.

Recepty k tomuto článku

Marie

Nejnovější recepty Více