Den dětí je tu! Nechte se inspirovat a potěšte nejmenší originálními dobrotami na míru
I děti mají svůj den! A ten připadá na 1. června. Potěšte nejmenší ve vaší rodině nebo okolí nějakou mňamkou za odměnu. Koneckonců, ani pro ně uplynulý rok nebyl zrovna jednoduchý. Snadné na výrobu a velice efektní jsou například okrasné nanuky s ovocem a jedlými květy.
Děti jsou naše budoucnost
Stejně jako matky nebo otcové, i děti mají svůj mezinárodní den. Ten připadá na 1. června a jeho základ byl položen již ve 20. letech 20. století během Turecké války za nezávislost. Jak v pojednání 23 April National Sovereignty and Children's Feast of Historical Account píše turecký historik Veysi Akin, tehdy teprve budoucí turecký prezident Mustafa Kemal Atatürk prohlásil, že děti jsou budoucnost a zaslouží si den, kdy bude všechny pozornost věnována jim. Ten byl stanoven na 23. června, za oficiální svátek byl uznán ovšem až v roce 1929. O existenci takového dne na mezinárodní scéně se poprvé mluvilo v roce 1925 během Světové konference pro blaho dětí v Ženevě.
Článek z magazínu
Až po druhé světové válce se ale objevilo datum 1. června, a to jako termín pro Den pro ochranu dětí, který vyhlásila Mezinárodní demokratická federace žen v reakci na masakry v Lidicích a francouzském Ouradoru. Světový den dětí pak vyhlásila OSN v roce 1952. Svátek se ujal především v zemích východního bloku, kdy například v Československu se v 50. a 60. letech do různých akcí spojených s MDD výrazně zapojovaly i manželky prezidentů.
Tolik ale historie. Oslavy Mezinárodního dne dětí dnes nejsou zdaleka tak bujaré. V některých podnicích mohou ten den vaše ratolesti dostat například slevu nebo možná nějakou dobrotu zdarma, jinak je to ale spíš na rodičích, jak tento svátek svým potomkům zpříjemní. A protože láska prochází žaludkem, nejlepší je naservírovat jim nějakou sladkost, kterou si normálně dopřát nemohou...
Snídaně, která vykouzlí úsměv
Protože děti bývají přes den rozlítané, obzvlášť v létě, nejlepší bude připravit jim něco svátečního hned ráno. Snídaně je navíc pokrm, který ve všedních dnech často ve spěchu vynecháváme nebo odbýváme třeba miskou cereálií, kouskem ovoce nebo ochuceným jogurtem. Překvapte tedy rozespalné děti lívancovou hostinou! Na ty klasické americké budete potřebovat jen hladkou mouku, vejce, špetku soli, máslo, mléko, olej, cukr a prášek do pečiva. Stačí smíchat sypké suroviny, v rendlíku rozehřát tuky s mlékem, to pak nalít do moučné směsi a ručním mixérem vypracovat do středně řídkého těsta.
Tip! Pokud si chcete s lívanci opravdu vyhrát, rozdělte dávku těsta na několik částí a jednotlivé díly obarvěte potravinářským barvivem. Můžete tak přirpavit duhové lívance. A když barevné těsto dáte do cukrářských zdobících pytlíků s nástavci, můžete na pánvi vytvořit třeba i jiný než kulatý tvar. Ale pozor, musíte pracovat rychle, aby byl výsledek rovnoměrně upečený a hlavně držel v jednom kuse. Prodávají se na to speciální formičky, poslouží ale třeba i větší vykrajovátka na vánoční cukroví.
Zmrzlina na přání
Hotové lívance podávajte s ovocem, šlehačkou nebo se zmrzlinou. Právě tu by možná vaše děti htěly snídat ze všeho nejvíc. Zas tak moc je nerozmazlujte; zmrzlinu jim určitě dopřát můžete, jen s tím počkejte třeba až po obědě. A místo kupovaných nanuků vyrobte domácí. Jak na to? Určitě to chce formičky na nanuky, které se ale běžně prodávají v domácích potřebách.
Článek z magazínu
Pak musíte buď rozmixovat ovoce ve vodě s cukrem, nebo využít již hotový ovocný sirup či šťávu. Voda s rozmixovanými lesními plody je nejlepší, protože vytváří hezké obrazce, je sladká, zdravá a barevná i průsvitná zároveň. Do tvořítek na nanuky pak stačí dát na malé kostičky nakrájené ovoce nebo bobule, zalít to přirpavenou šťávou a nechat i s dřívkem zmrazit. Tip! Nanuky budou vypadat naprosto kouzelně, když do nich dáte fialky, sedmikrásky nebo jiné jedlé květy. To je opravdové pohoštění pro všechny princezny... A pro prince koneckonců také! Těm ale můžete vyrobit třeba vesmírně zelené nanuky z pyré z rozmixovaného kiwi a baby špenátu, do kterého kromě cukru přidáte i citronovou šťávu pro zvýraznění kyselosti.
Témata: lívance, zmrzlina, cupcake, domácí výroba, inspirace, jídlo pro děti
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Svátek sv. Patrika: Víte, proč se pije zelené pivo a co dělat s trojlístkem ve whisky?
I když jde o původně irský svátek, den svatého… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma Den svatého Patrika, včetně oblíbených receptů
Hudba, tanec, alkohol, zelená barva a trojlístek jako symbol štěstí – ano, je řeč o svátku svatého Patrika, který je typický hlavně pro anglicky… Číst více
Mezinárodní den skotské whisky
Skotská whisky má za sebou už více než pětisetletou historii. Skotové tvrdí, že to byli oni, kdo světu tento alkoholický nápoje, nelze se divit, že… Číst více
Mezinárodní den irské whisky
McNamara proto zavedl den, který připomíná význam irské whisky, její historii i způsob přípravy. A že zvolil zrovna datum 3. 3.? Není to náhoda.… Číst více
Mezinárodní den whisk(e)y
Whisky má svůj původ ve Skotsku a Irsku, kde se její historie začala psát v 15. století. Této lihovině původně říkalo aqua vitae (voda života nebo… Číst více
Světový den whisky
Třetí květnová sobota je připomínkou dlouhé tradice tohoto jedinečného destilátu. Je to nejlepší čas pozvednout sklenku whisky (klidně mimořádně i… Číst více
Kořeněný horký koktejl Hot Toddy z whisky a medu zahřeje a posílí. Dříve jej lékaři doporučovali dokonce i dětem
Když se vrátíte promrzlí ze zimní procházky, není… Číst více
Irish stew aneb Guláš šmrncnutý Irskem: Voní česnekem, pivem a slaninou a s čerstvým chlebem chutná božsky
Jaro si dává načas, proto nám ještě mnohdy… Číst více
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Den svatého Patrika Každý rok se 17. března slaví svátek, který oslavuje sv. Patrika, patrona Irska, který přinesl do země křesťanství. V posledních… Číst více
Den bourbonu
Bourbon je americká whiskey, která se připravuje z 51-80 % kukuřice, destilát obsahuje minimálně 40 % alkoholu, ukládá se ke zrání do nových dubových… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Čerstvost mangoldu poznáme rozlomením řapíků, ze kterých je skvělá příloha. Stejně jako chřest potřebuje krátký var a šokové zchlazení
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřové karé na špeku a okurkách z pomalého hrnce
Přidáno před 13 hodinami

Nakládané vepřové řízky s oregánem
Přidáno před 19 hodinami

Piškotové řezy s tvarohovým krémem a šlehačkou
Přidáno 4. 6. 2023 07:38

Fazole na špeku s klobásou
Přidáno 3. 6. 2023 19:37

Koláč bez lepku s ovocem
Přidáno 3. 6. 2023 18:49

Masové jehněčí kuličky v pikantní omáčce
Přidáno 3. 6. 2023 08:37
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.