Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

DOMÁCÍ PEKÁRNA

Kvásek mám buďto ve skle nebo v umělé hmotě, to je jedno, sklo je možná vhodnější. Nesmí být "vzduchotěsně" uzavřený, já to překryju látkovým kapesníkem a připevním kolem hrdla gumičkou, nebo zašroubuju víčkem, ale musí v něm být dírky, takže může dýchat,

Amira: a v jaké nádobě ten kvásek máš? nebo jen v sáčku? Ten, který se mi nepovedl, měl být v mikrotenu 3 dny bez hýbání a v teple:-//

vybusna: Ano ten kvásek je totiž na chleba lepší než droždí.Já už dělala žitný chléb, kvásek mi sehnal pekař, ale chci si ho vyrobit ;-)

Amiro, mi se ten kvásek nejspíš nepovede. Mám troubu plynovou, takže nemůžu využít tvou radu :-// Budu muset snad kvásek hlavně přes noc dát někde do peřin :-D

Nemusíš čekat do jara. Já ho dávám po nakrmení do trouby, máme elektrickou, a tu zapnu jen na světlo, ne na teplotu a to teplo z té žárovky úplně stačí, aby se chytnul. Asi po půl hodině to vypnu a nechám ho v té troubě do dalšího krmení. nebo jsem ho dřív dávala na topení, ale ne na radiátory, ale na tu teplou trubku, co do topení vede.

Aha, děkuji, ale v tom postupu to tak bylo...asi špatný postup. Zkusím zjara ten, co pošle cathleen;-)

Terezko, díky, určitě kvásek vyrobím :yes:

zizala: chybu jsi mohla udělat v tom, že sis ho dlouho nevšímala. Musíš ho přikrmovat a tím i míchat každý den nebo když ne každý den, tak potom musí být v ledničce. Na teple bez přikrmování buďto zkysne nebo zplesniví.

damy....to ten kvasok pouzivate miesto drozdia pri peceni chleba?

:-D...jsem nevydržela a ještě zaskočila...

Žížalko, vzkaz jsem četla a určo na tebe s kváskem budu myslet:yes:

A k receptu tejaji (jj, četla jsem, žes to nezkoušela):....Kvások je hotový, keď sa už nedvíha a má intenzívnu kyslú chuť a vôňu.......
Kvásek se zdvíhá pořád!Nakrmíte, kvasinky začnou baštit a vyrábět plyn, který kvásek zdvíhá (když do něj "hrábnete", má normální díry jako kynuté těsto). Po určité době začne kvásek klesat (je hladový, tak zas nakrmit a tak pořád dokolečka). Do těsta přidávám kvásek asi hodinu (a víc) po nakrmení.
Chutná jako citrónová šťáva smíchaná s moukou a kysele voní.
Jůů, myslela jsem, že tu s vámi chvíli vydržím, :-//ale nejde to. Papa!

cathleen, brzy se uzdrav :-!:-!:-! Budu se těšit na další tvoje recepty a příspěvky :yes: Hele, ty mrazy ale tak brzy nepřejdou :-D Jinak bych tě poprosila o kvásek :-8 A já teď uvažuju, že jsem asi s tím kváskem začla v nevhodnou dobu, asi potřebuje pořád teplo, já bydlím v domku, v noci se netopí, tak zrovna moc teplo není. Jestli to nebude vadit :-//

Laďka, dávam ten recept na kvások, ktorý mám, ale opakujem, ešte som ho nikdy nerobila. Takže tu je :

Prvý deň dáme do 7 dl skleneného pohára na zaváranie niečo menej ako do polovice redšie cesto . Pohár prikryjeme priedušnou tkaninou, napr. gázou, a postavíme ho niekde na teplé miesto. Cesto je zamiešané len z vody a takej múky, z ktorej budeme piecť chlieb.
Druhý deň toto cestíčko len premiešame lyžicou. Tretí deň pridáme jednu lyžicu múky a cesto opäť s múkou premiešame. Štvrtý deň cesto, ktoré sa už začína dvíhať a kvasiť, opäť premiešame. Na piaty, prípadne ďalší deň cesto, resp. už kvások znovu premiešame. Kvások je hotový, keď sa už nedvíha a má intenzívnu kyslú chuť a vôňu.
Kvások môžeme potom použiť buď okamžite na prípravu chleba, alebo ho prikryjeme viečkom a uložíme do chladničky, kde vydrží niekoľko týždňov.

cathleen, poslala jsem Ti vzkaz;-) A jinak se pořádně vystonej, ať zase můžeš mezi nás...

Omlouvám se, že jsem nereagovala, ale jsem dost nemocná, mám atb a ležím. Teď jen nakukuju, co je nového a zas se rychle skulím do postele:-((

Kvásek jsem dělala podle rec., který dala Merylas, pak mě to přestalo bavit a vyhodila jsem ho. Ale v srpnu 2007 jsem kus dostala od kámošky a tenhle kvásek POŘÁD ŽIJE a daří se mu dobře. Až venku přejdou mrazy, klidně ho můžu kus komukoliv poslat poštou:-)) dojde v pořádku, už to mám vyzkoušené.:yes:

Chleby s kváskem jsou chutnější (nejsou to "buchty"), míň se drobí, krajíce jsou pružnější a chleba dýl vydrží dobrý.
A já mizím....:-8

Amira: já jsem jednou kvásek zkoušela, ale chytil mi plíseň. Od té doby jsem neměla odvahu. Kde jsem udělala chybu?:-8

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Co dnes uvařit?“ magdalenka, před 2 hodinami

„Přání a gratulace“ Simona Skolakova, 8. 5. 2024 22:20

„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více