Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

dušená mrkev
Zdroj: Toprecepty

Zachutnala vám dušená mrkev ve školních časech? Tato podoba kořeněné zeleniny je lahodou, které je škoda se vyhýbat. Přečtěte si, jak si mrkev připravit, abyste si ji přáli pravidelně na stole.

Na co nezapomenout u mrkve

Mrkev je naší tradiční zeleninou. O tom, že je důležitá pro zdraví, toho bylo už napsáno spousta. V nejznámější oranžové odrůdě k nám přišla z Nizozemí v 17. století. Zelenina se tam dostala nejspíše z Indie a Středomoří. Její původ můžete najít v jižní Asii (oblast Afghánistánu, Íránu a Pákistánu). Mrkev je v různých podobách oblíbená po celém světě. Na co by se nemělo zapomínat, je kombinovat mrkev s tukem, pro lepší využitelnost obsaženého betakarotenu, protože je rozpustný v tucích. Betakaroten organismus vstřebává, když je potravina tepelně upravená (blanšírovaná, vařená, dušená, ale i pečená).

Mrkev můžete přidat do polévek, salátů, uplatní se v guláších, ale i třeba v koláčích. Oblíbené jsou třeba povidly plněné mrkvánky. A mezi snadná a mnohými velmi oblíbená jídla patří i dušená mrkev. Jak tuhle lahůdku z dětství připravit jako šéfkuchař? 

Jaké vybrat ingredience pro dušenou mrkev

Co na dušnou mrkev potřebujete? Nezbytná je samozřejmě mrkev, kterou můžete nakrájet na kolečka (2-3 mm), někdo nedá dopustit na kostičky, případně lze mrkev i strouhat nahrubo. Přidává se sůl, cukr, máslo a podlévá se vodou nebo vývarem. Kromě cukru dodá jídlu chuť citron (limetka) nebo ocet, a neuškodí ani trocha strouhaného muškátového oříšku. Pokud chcete dušenou mrkev barevnější, můžete přidat hrášek. 

Jak připravit dušenou mrkev

Pokud chcete připravit lahodnou dušenou mrkev, můžete ji nakrájet za syrova a pak uvařit, anebo ji nejdříve oloupat a předvařit krátce do polotuha. Takto předpřipravená mrkev se bude lépe krájet a vývar z ní můžete použít při přípravě finálního pokrmu. Na druhé straně, mrkev nakrájená zasyrova, pootm při dušení lépe pustí šťávu. Volba je tedy na vás.

Každopádně to, co dělá z obyčejného jídla fantastické jsou tři suroviny: máslo, cukr a citron. Mrkev, podušená na másle, pustí šťávu, je chutnější a vitaminy z ní tělo lépe využije, cukr jemně podpoří sladkou chuť zeleniny a citron se postará o svěžest pokrmu. Máte-li doma vývar (masový, zeleninový) určitě jej využijte místo vody. Zajistí intenzivnější chuť.

Samozřejmě lze použít i jiný tuk, ale už to nebude ono. Ani olej, ani rostlinný tuk nezajistí takovou chuť jako máslo. Podobně ocet nenahradí citron. Cukr případně lze vynechat, ale pokud vám nevadí, s ním je to lepší. 

Tak pojďme na recept!

Potřebujete 500 g čerstvé krásně pevné mrkve, 2 lžíce másla, 2 lžičky cukru, 250 ml vývaru, lžičku až dvě hladké mouky, sůl a citron. Na ozdobení využijete petrželku. 

Jak na to: Mrkev očistěte a buď uvařte v hrnci s osolenou vodou do poloměka, nebo ji hned nakrájejte na kostičky či kolečka. Předvařenou a nakrájenou nebo syrovou a nakrájenou mrkev dejte do misky. V kastrole se širším dnem rozehřejte máslo, přidejte mrkev a trochu cukru a krátce zarestujte. Zasypte moukou a ihned zalijte vodou nebo vývarem a důkladně rozmíchejte, aby se neutvořily žmolky. Za stálého míchání duste mrkev na skus asi 15 minut. Dochuťte solí a citronem. A delikatesa za pár korun je na stole!

K čemu přidat dušenou mrkev

Dušená mrkev se většinou připravuje k bramborám a vepřovému masu (dušenému, pečenému). Vyzkoušet ale můžete i kuličky z mletého masa v dušené mrkvi. Výborně chutná mrkev i jen tak samotná.

Náš tip: Připravte si dušenou mrkev s vepřovým masem podle tohoto videoreceptu.

Zdroje informací:
https://cs.wikipedia.org
https://www.kucharkaprodceru.cz
https://www.nzip.cz/

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více