Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

DOMÁCÍ PEKÁRNA

Ještě nikdy jsem doma kvásek nedělala, vím, že dostane koupit sušený, myslím v DM drogerii, ale ani ten nemám vyzkoušený. Včera jsem prostudovala tuto stránku i s odkazy co tam jsou http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=176 a dnes začínám, tak uvidím, jestli se podaří a hlavně jsem zvědavá, jak bude chleba chutnat. Má být chuťově lepší, než jen s droždím.

Já si dělám žitný kvásek doma sama. recept nemám žádný, dělám to "od oka". Do vyšší nádoby dám asi 3 lžíce žitné celozrnné mouky (nebo žitné chlebové) a doleju vlažnou vodou tak, aby po zamíchání vzniklo těstíčko ani husté, ani řídké a dám to do tepla. Druhý den přidám jednu vrchovatou lžíci zase žitné mouky a zase vodu na těstíčko. Takhle to dělám každý den, po třetím až čtvrtém dni je kvásek již použitelný. Mě většinou vydrží do dovolené, pak se mi zkazí, protože ho přestanu udržovat a i lednice není všemocná.

Terezko, jestli ten recept máč - dej ho ssrm, prosím

Nerobí ho cathleen sama doma ? Ja mám voľajaký recept, ale ešte som nemala odvahu to vyskúšať:no:

cathleen,skvělé,žes o tom napsala.Prosímtě, o žitném kvásku jsem slyšela hodně. Kde ho kupuješš?

Pavle, peču převážně "svoje" chleby, ale někdy, pro spestření jídelníčku, i ze směsí. Nenapsals, jaký máš s nimi problém. Nebo se jen chceš zeptat na názor:-?

Je pravda, že do směsi přidávám lžíci žitného kvásku (a nevím, jestli je tam nějak poznat), ale chlebíky se rozhodně dají jíst několik (dva,tři) dnů. A pokud si ho uložíš v uzavřeném pytlíku do lednice, tak i déle:yes::yes:

pavel je mi velmi luto, ale neporadim ani ja, ja som zanevrela na zmes nech je od koho chce a aka chce. kazda jedna, ktoru som mala a mala som ich od vymyslu sveta, sa mi neosvedcila, chlieb mi vychadzal z nich suchy, na druhy den uz tvrdy a nechutny. mozno som s nimi nevedela pracovat...aj to je mozne....skoncila som seriu pokusov s roznymi druhmi receptov a ostala som uz len pri jednom recepte, chlebu podla neho menim chut pridavanim bud suseneho cesnaku, alebo susenej cibule, alebo roznymi druhmi semien....takze ja mam jeden recepis na chlieb, jeden na sladky bochnik a jeden na rozky. a co ti este mozem poradit, absolutne sa neriad recptami, ktore su v knizke pridanej vyrobcom k pekarni....takto som prisla velmi lacno k uplne novej dp v mnichove, mlada pani si ju kupila a po mesiaci ju chcela predat, pretoze nikto z rodiny jej ten chlieb nechcel jest...a ked som sa pytala, ze podla coho varila, tak ze podla knizky od dp. tak sa jej chcela zbavit, ze mi ju predala za 15 eur.

Pavle, já mám pekárnu už asi přes 2 roky a směsi vůbec nepoužívám, mám nakoupené různé mouky vhodné na pečení chleba a pečiva, semínka, otruby, klíčky, vločky atp. Takže bohužel neporadím, ale snad ti odpoví někdo jiný ;-)

Dobrý den, chtel bych se zaptat přítomných jaké mají zkušenosti se směsy do domácí pekárny Vitalco.
Děkuji

hella....a ako vidiet tak tu chripku si uspesne spasila....no vies co ...ochoriet na stedry den....

Nechtěla jsem znovu rozvířit diskuzi zda pekárna ano či ne. Chtěla jsem jen trochu uchlácholit špagetku. Vždycky se přece najdou ti, kteří jí budou chválit a ti, kteří jí za až tak potřebnou nepovažují. Já už to tu jednou psala. Kupuji si vynikající chleba ze soukromé pekárny a cokoli bych upekla, tak by to byla jen snaha ho napodobit. Navíc, jeden kilový chleba nám stačí na celý týden, tak to zas až tak neprožívám .

Musím sa postaviť na obranu pekárne :-D Odkedy ju mám, chlieb som nekúpila. Múku som si objednala priamo z mlyna, ražnú, celozrnnú, grahamovú a pohánkovú. 1 kg = 16,- Sk. Máme radi tmavý chlieb, svetlý som nikdy nekupovala. A keďže teraz si pečiem priamo z múky, bezchybne rozoznám, že chlieb, ktorý je v obchode predávaný ako celozrnný takým nie je, je len prifarbený karamelom. To mi potvrdili aj v pekárni:-D Nie som viazaná na obchod, nestane sa, že chlieb dôjde a treba utekať do obchodu, alebo naopak zostane. Dochádza chlieb, upečiem ďalší. Tvar chleba je vec zvyku. Vo Francúzsku tiež niektoré druhy chleba sú predávané ako veľké bagety, v Nemecku sonm tiež kupovala chlieb v tvare tehly. Kedysi, je to už dobrých 20 rokov, som piekla chlieb v rúre, mám 2 recepty zo Života, tak som to skúšala. Môžem potvrdiť, že ten z pekárne je lepší. Ale každému chutí niečo iné, takže rešpektujem názor iných ľudí. U nás tá pekáreň nie je prístroj len na okrasu, funguje k spokojnosti. V lete som v nej varila lekvár, manžel vymyslel zemiakovú babu ( recept som tu vložila ), pečiem aj sladké koláče. Len nevyužívam pekáreň na miesenie cesta. Na to mám robot už 34 rokov.:-8:-)):-D

Janko, já doma peču pro dva "člověky", zbytků moc nemíváme a když - topinky nebo obložený chleba ve vajíčku jsou vítaným zpestřením jídelníčku.....:yes:
Jinak absolutně souhlasím se žížalou - chleba v troubě jsem pekla 3-4x týdně tři roky, než jsme si koupili pečku, tak vím, o čem je řeč. Ale když na něj máme občas chuť, těsto mi umíchá a vykyne pečka a trouba upeče dozlatova a dokřupava.:yes:

Zato teď nemusím přemýšlet nad tím, jestli jsme chleba náhodou nezapomněli koupit a jestli na něj musím večer zadělat a upéct ho. Udělá to za mě přes noc pečka.:-))

Hello, já ho snad budu muset vyzkoušet :-D Já jsem kdysi taky pekla v troubě a i teď, co mám pečku, tak upeču občas v troubě, ale o těsto a kynutí se postará pekárna.

No vybusna - pochopila jsem správně, že si těsto zpracováváš v pekárně a pak pečeš v troubě? Já vám to vůbec nechtěla nandat, vždyť víš, že mám pečku taky a stejně tady pořád vnucuju tenhle super nejlepší http://www.cuketka.cz/?p=788 . Tak teď jsem zvědavá, jestli proleze i to video.

Přispět do diskuze

Přidat příspěvek

Poslední diskuze

„Přání a gratulace“ MarcelaPa, před 6 hodinami

„Co dnes uvařit?“ MarcelaPa, před 13 hodinami

„Jak zmírnit ostrost guláše?“ durmanCZ, 5. 5. 2024 15:35

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli