Vánoční štola
19. 12. 2012 Vaření
Stále více lidí si ji peče na Vánoce a bere ji jako jeden z vánočních symbolů.....
Je úžasně voňavá máslem, na řezu hýří barvami rozinek a kandovaného ovoce a možná by si ji měl zkusit upéct aspoň jednou každý z nás. Někoho moc nenadchne, u jiného to bude naopak - třeba se k jejímu pečení rádi budete každoročně vracet.
První zmínky o tomto voňavém vánočním pečivu se objevují snad už ve 14. století, kdy se štoly pekly jako církevní postní jídlo.
Teprve o něco později papež zrušil (v tzv. Listu o másle) zákaz másla pro štoly a pekaři a cukráři ho měli do tzv. Drážďanské štoly povoleno začít přidávat . Od té doby se z pečení vánoční štoly stala tradice a označení "Dresdner Stollen" ochrannou známkou.
Každoročně se v saské metropoli Drážďanech pořádají Slavnosti Drážďanské vánoční štoly se slavnostním průvodem a největší štolou na světě, která je pak celá pokrájena a po kouscích prodána (zčásti i za charitativním účelem).
U nás doma máme (s velkým úspěchem u rodiny) vyzkoušenu tuto kynutou štolu.....
Ten z vás, kdo by ji chtěl zkusit a jakkoliv se leká omládku, nemá důvod. Omládek je jen druh kvásku s daným poměrem vody a mouky. Sladový výtažek v omládku můžete zkusit nahradit včelím medem, i s ním omládek dobře kvasí. Těsto je potřeba nechat opravdu dobře vykynout, díky většímu množství cukru a másla je těžší a kyne trochu pomaleji. Také tvarování není těžké nebo složité. Stačí se podrobněji podívat na fotky ve fotopostupu u receptu a určitě se vám to povede.
![]() |
![]() |
![]() |
Tvar do bíla pocukrované štoly má připomínat novorozeně (Ježíška) zavinutého v plínce a štolu bychom měli nakrojit až o Štědrém večeru. U nás tak dlouho ale nikdy nevydrží, máme ji rádi čerstvou, měkounkou. Ten, kdo má pevnější vůli, štolu dobře zabalí do alobalu a nechá ji asi 2 týdny odležet - vůně a chutě se v ní jak se patří rozleží.
Další kynutá štola je tahle Hančina, od hanahcotton.....
A ten, kdo si netroufá na štolu kynutou, může vyzkoušet nějakou s kypřícím práškem místo droždí. Z nekynutých štol můžeme vyzkoušet třeba některou z těch tvarohových. Jejich výhoda většinou spočívá v tom, že se nemusí nechávat dlouho rozležet, můžeme je upéct i na poslední chvíli. Třeba tuhle, z hladké mouky, od Helly
Nebo polohrubé -Vánoční tvarohovou štolu.....
.....nebo tuhle, z Vysočiny, pečenou na Valašsku, od rebeky......
....a hodně dalších je možné najít tady, na Topreceptech, pomocí Vyhledávače. Stačí se jen vybrat.
Přeji Vám všem nádherný advent, příjemné čekání na Ježíška a nejen vanilkou provoněný domov......
Zdroj: Pekárnománie
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Náš život s celiakií: Sladký dýňový chlebíček chutná u nás doma všem. Ani nepoznáte, že je bezlepkový
Jedním z typických dýňových dezertů je dýňový… Číst více
Likérové špičky: Připravte si oblíbený zákusek na vánoční stůl
Příprava špiček nepatří mezi nejjednodušší recepty na zákusky, ale při troše zručnosti je každá hospodyňka zvládne. Recept se skládá z několika… Číst více
Jak připravit hovězí roštěnou v šesti jednoduchých krocích. Jakou část masa zvolit
Vysoký roštěnec je blíže k hlavě zvířete. Je tučnější, tedy i šťavnatější. Steak z tohoto masa se nazývá Rib Eye nebo také Entrecote. Vysoký roštěnec… Číst více
Duben v užitkové zahradě: Jak se starat o zeleninu a drobné ovoce
Příznivé březnové počasí nám dalo možnost připravit zahradu včas. Semínka zeleniny, která dobře snáší chladnější počasí, už máme v zemi. V dubnu… Číst více
Květen v užitkové zahradě: Po třech zmrzlých už může ven i teplomilná zelenina
Slunečné a teplé počasí s občasnými deštíky vytváří na zahradě příjemné klima pro zeleninu, která rychle narůstá a dobře se jí daří. V květnu jsou už… Číst více
Retro okénko: Perníčky ruměnky s voňavou polevou obsahují máslo a rum, jsou krásně měkké a nadýchané, na přípravu snadné
Ruměnky neboli rumové perníčky jsou pro mnohé… Číst více
Celer bulvový, řapíkatý a listový: Všechny odrůdy vyséváme již v únoru
Celer pomalu klíčí a má dlouhou vegetační dobu, proto jej vyséváme velmi brzy - obvykle již v únoru. Na vrstvu výsevního substrátu vysejeme droboučká… Číst více
Cukrová poleva: Jak připravit polevu na žloutkové věnečky a další moučníky
Polevy jsou jakousi pomyslnou třešničkou na dortu. Pozvednou chuť i vzhled nejen vašich sladkých dobrot, ale také litých buchet a perníků. Připravte… Číst více
Poleva je korunou mnoha druhů cukroví: Košíčky ochutí výrazná čokoládová, perníčky zase jemná cukrová. A jak je připravit?
Jedním z posledních kroků v předvánočním pečicím… Číst více
Vynikající ořechový chlebíček podle babičky Elišky je krásně nadýchaný a využijete do něj zbytky ořechů z Vánoc
Sladké chlebíčky patří v poslední době k velmi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (14)
Peču poslední roky tvarohovou podle Kluků v akci a to ve velkém, většinou OSM kusů
Štolu jsem zkoušela kdysi, ale u nás na Vysočině nemá tradici a navíc kandované ovoce nemáme rádi, takže nás neoslovila
Ale na Nový rok určitě upeču