Halloweenská pochoutka: Sladká jablka!
9. 10. 2013 Tipy a triky
Slavení Halloweenu u nás není příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k tomu, že se pod povrchem děsivých dekorací, strašidelných kostýmů a škodolibých žertíků skrývá velmi zábavný a milý svátek. Vyzkoušejte některé z tradic a zvyků Halloweenu a užijte si kouzlo jedinečné mystické atmosféry.
Slavení Halloweenu u nás není příliš rozšířené, což je celkem škoda vzhledem k tomu, že se pod povrchem děsivých dekorací, strašidelných kostýmů a škodolibých žertíků skrývá velmi zábavný a milý svátek. Vyzkoušejte některé z tradic a zvyků Halloweenu a užijte si kouzlo jedinečné mystické atmosféry.
V americky mluvících zemích předznamenávají příchod Halloweenu velkolepé přípravy. Slavící si dávají obzvláště záležet na výzdobě a dekoraci domu. Vedle tradiční vydlabané dýně se svíčkou uvnitř patří k typickým znakům Halloweenu čarodějnice, černé kočky, netopýři, hadi, pavouci a pavučiny, duchové, kostlivci a další strašidla.
V podvečer 31. října děti převlečené do strašidelných kostýmů chodí dům od domu a s pořekadlem „Trick or treat!“ („Koledu, nebo vám něco provedu!“) koledují svou výslužku. Pokud děti nedostanou sladkosti nebo peníze, mohou si být majitelé domu jistí, že je nemine trest v podobě šprýmů, jakými jsou rozbitá vajíčka na autech, pomalovaná okna nebo pasta na klikách.
Děti jsou obvykle obdarovávané bonbóny, čokoládami a sušenkami; některé rodiny si však na pohoštění a výslužce dávají opravdu záležet a jejich hostiny připomínají spíše umělecká díla: perníčky mají podobu duchů, dortíčky jsou zdobeny čokoládovými netopýry a z marcipánu jsou stavěny malé pomníčky.
Typickou halloweenskou dobrotou jsou sladká jablka, na kterých si s oblibou pochutnávají jak děti, tak dospělí. Zkuste si je připravit i vy. Na jejich výrobu budete potřebovat:
- 6 jablek
- 2 šálky krystalového cukru
- ¾ šálku vody
- ½ šálku kukuřičného sirupu
- Potravinářské barvivo (červená barva: 3 kapky červené + 1 kapka žluté; zelená barva: 5 kapek modré + 2 kapky zelené) – není nezbytnou ingrediencí
Všechny ingredience smíchejte v hrnci a za stálého míchání vařte při vysoké teplotě minimálně 20 minut. Jablka již mějte připravená: omyjte je, odstraňte šťopku a místo ní zapíchněte silnější špejli nebo dobře omytou větvičku. Jablka přichystejte na pečící papír a zalijte připravený cukerným roztokem: musíte pracovat rychle a opatrně, protože roztok po odejmutí z tepla brzy tvrdne.
Po zaschnutí můžete jablka podávat tak, jak jsou, nebo je nakrájet na menší měsíčky. Šťavnatá chuť jablek v kombinaci s tvrdou sladkou krustou vám jistě zachutná nejen na Halloween.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jaké udělat knedlíčky do polévky? Které jsou ty nejoblíbenější a do jakých polévek se nejvíce hodí
Je více možností, jak knedlíčky udělat. Ty nejlepší si často pamatujeme ještě z dětství a rádi se k nim vracíme. I když na jejich tvarování… Číst více
Játrová rýže jako vynikající zavářka do polévky: Mini alternativa knedlíčků je snazší na přípravu, hlavní je směs pořádně ochutit
Poctivý vývar dokáže dokonale zahřát na těle i na… Číst více
Deset otázek a odpovědí, které ještě potřebujete vědět, aby vaše polévky byly dokonalé
Zahustit polévky můžeme mnoha způsoby - jíškou, těstovinami, knedlíčky nebo některou ze zavářek. V následujícím článku přinášíme deset odpovědí na… Číst více
20 nejlepších polévkových zavářek, které polévku zahustí a zvýrazní její chuť
Zavářky udělají z řídké polévky hustý, chuťově výrazný pokrm, který můžeme směle podávat s kouskem pečiva jako hlavní jídlo. Přidávají se do polévek… Číst více
Co dát do polévky místo nudlí? Zkuste skvělé domácí zavářky nebo knedlíčky
Jistě znáte rčení polévka je "grunt" a maso je špunt, které je zcela pravdivé, protože polévka by neměla chybět při žádném obědě. Vydatná polévka v… Číst více
Zavářky do polévek a chyby v jejich vaření: Poradíme, jak jim jednoduše předejít
Zavářky a vložky do polévek milují malí i velcí strávníci. Zatímco játrovým knedlíčkům neholdují všichni, z ostatních zavářek si vybere každý - ať už… Číst více
Drobení do polévky je rychlá zavářka, zvláště s využitím našich vychytávek
Drobení mívá různé krajové a rodinné názvy jako mrvenička, drobinky, strouhání apod. Je několik způsobů, jak drobení připravit. Můžete ho nachystat… Číst více
Chyby v přípravě knedlíčků do polévky: Na hustotě těsta i době vaření záleží
Knedlíčky jsou tradiční polévkovou zavářkou a existují v mnoha podobách. Setkat se můžete s knedlíčky játrovými, masovými, drožďovými, ale také… Číst více
Jak krájet domácí nudle? S videonávodem to zvládne i začátečník
Kupované nudle jsou k dostání na každém rohu, ale těm domácím se chuťově jednoduše nevyrovnají. Příprava nudlí není vůbec složitá, a věřte, že ta… Číst více
Jaké jsou nejoblíbenější polévkové knedlíčky? Na své si přijde každý labužník
Knedlíčky jsou jednoduchým způsobem, jak každou běžnou polévku zpestřit a ozvláštnit. Existuje mnoho druhů polévkových knedlíčků a také více možností… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (3)