Kuře na paprice

Suroviny 4 porce

500-600 g kuřecích prsou
2 střední cibule
125 g másla
1-2 lžíce rajského protlaku
500 ml sladké smetany (12%)
1 balíček mleté sladké papriky (lahůdkové od Kotányi nebo Avokádo)
3 menší bobkové listy
6 kuliček nového koření
8 kuliček černého pepře
1/2 lžíce cukru
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Nejprve si nakrájíme maso na menší kostky, zalijeme vroucí vodou a blanšírujeme asi 3 minuty. Poté scedíme.

  2. Cibuli si nakrájíme najemno a orestujeme na rozehřátém másle (1/2 množství) společně s kořením (bobkový list, nové koření a černý pepř) dorůžova.

  3. Přidáme maso, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a 1/2 lžíce cukru. Pořádně zamícháme a společně opékáme alespoň 5 min.

  4. Poté přidáme mletou papriku, zamícháme a ihned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla.

  5. Vaříme do té doby, než je maso měkké, přitom hlídáme a podlíváme trochou vody.

  6. Poté vyndáme koření, přidáme sladkou smetanu a necháme projít varem, vaříme asi 5 minut, až omáčka zhoustne.

  7. Dochutíme solí a cukrem podle toho, jak sladkou máme omáčku rádi.

  8. Jakmile docílíme požadované chuti, odstavíme z plotny a přidáme zbytek másla, které zašleháme do omáčky. Podáváme s oblíbenými těstovinami, např. s vrtulkami.

Poznámka od kuchařky

Původní recept z knihy Prostřeno bez servítků je na Telecí na paprice. Nám však zachutnala tato varianta s kuřecím :-)Postup jsme si upravili podle sebe, protože nám cibulka v omáčce chutná, původně se má cedit.

Komentáře k receptu Kuře na paprice

  • dajens dajens(autor receptu)

    amarcha -- jsem moc ráda, že chutnalo. Děkuji za foto :-)

    Odpovědět

  • amarcha amarcha

    Dneska jsme vařili - teda s menšíma úpravama a na menší množství a moc jsme si pochutnali :-K Přidávám foto ;-)

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    jarda Kadic:...se nějak nemůžu vejít do trička, jak mi narostly ramena :-//:-D ...díky za uznání:-8.
    Na internetu už nic nekoupím! U nás krámek s kořením nemáme, jen jednou za rok v srpnu na pouti bývají stánky a tam si to vočuchám:-)) ...zjistil jsem že prodávají "koření od Lubana" a to je :yes:.

    Odpovědět

  • Ivaan Ivaan

    Už dost dlouho nakupuju (osobně v krámu) tady - http://www.svetkoreni.cz/cz/prodejna/
    Zatím vždycky spokojenost.

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    Tom Beyk:Člověče to tedy koukám jak sůva, já kupuji koření jedině od Antonína, vždycky jsem spokojená, nakupuji od nich už dobře 10let a vždycky k mojí spokojenosti, no budu si muset dát bacha.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Tom Beyk: Tome,přes internet já už ani náhodou.Já nakoupil na zkoušku a buď jsem měl smůlu,či co,stalo za .......!Tak jsem jim to poslal zpět a ty problémy,než mi vrátili peníze:no::no::no: To chce najít krámek,kde mají koření třeba i na zabíjačky,tam to vočuchám a hned vím,co a jak:yes: Jinak,co se týče vaření,tak na tebe nemám,ale bacha,jsem učenlivej:-)):-)):-))

    Odpovědět

  • dajens dajens(autor receptu)

    Jitkas -- recept tedy přejmenuji, aby nedošlo k mýlce... Samozřejmě, kdybych měla být přesná, jmenoval by se Telecí na paprice podle Pohlreicha s použitím kuřecího masa.

    Odpovědět

  • Jitkas Jitkas(neregistrovaný)

    dajens: V te same knize je ovsem i jeho recept na "Kure na paprice", kt. on dela pochopitelne uplne jinak,tudiz nazev receptu asi trochu neodpovida.
    Tim netrvrdim, ze Tvoje verze neni dobra, ale neni to "Kure na paprice" podle Pohlreicha, ale podle Tebe, asi tak...

    Odpovědět

  • Tom Beyk Tom Beyk

    jarda Kadic: Jarouši vaříme to asi ůplně stejně:-).
    Jinak co se týče koření - kupuji po různu ale chtěl bych tady trochu varovat - nakoupil jsem asi šest druhů zajímavých koření vč. Čubrici, Garam Másala, Chop Suey atd. na stánkách www.korení.cz "Koření od Antonína" a jsem zklamán, koření je vyvětralé a musí dát větší množství. Problém je ale např. u Čubrici - když jí dáte víc, tak může být jídlo nahořklé. Celkem by mě zajímalo jaké má kdo zkušenosti.

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    mariana.: Já bydlím kousek od Teplic a kousek od nemocnice je krámek,kde mají koření na váhu.Tam jsem ještě nekoupil nic špatného a to že super a hyper marketů mu nesahá ani po kotniky:yes: popřípadě kupuju na jarmarku.

    Odpovědět

  • mariana. mariana.

    Strašně záleží na koření. Hlavně na té paprice. Několikrát jsem tak pokazila hovězí guláš. Paprika v něm měla takovou zemitou chuť. No prostě odpornou. Máte někdo typ na dobré koření? Díky

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    Já vařím kuře na paprice ze zadních čtvrtek.Tu cibuli tam taky nechávám,taky nám tam chutná.Koření používám takovou tu pyramidku,ona je určena na svíčkovou,ale nemusim lovit z omáčky žádné koření.Akorát nevím,jestli by nám tam chutnal protlak.Papriku dávám na cibulku, a ne tolik(je však pravda, že každá paprika je jiná,já mám z jižního Slovenska od kamaráda),maso až potom,holt se to musí pohlídat,aby nezhořkla.Je fajn,že každý vaří trochu jinak, alespoň je na výběr:yes:

    Odpovědět

  • dajens dajens(autor receptu)

    V původním receptu se dává místo vody vývar, ne voda, kterým se spařilo maso. Já dávám vodu, protože nemám vývar po ruce a z kostky ho dávat nechci. Každý si recept může uzpůsobit podle chuti :-) Mě to chutná takto.:-)

    Odpovědět

  • máša máša(neregistrovaná)

    a proč, když se to maso nejdřív povaří, tak se vývar vyleje a do omáčky se leje voda a ne právě ten vývar? Škoda chutě...

    Odpovědět

Tématické fráze: kuře na papřice kuře na paprice pohlreich kuře na paprice podle pohlreicha kuře na paprice ládi hrušky kuře na paprice láďa hruška kuře na paprice pohlreich videorecept pohlreich telecí na paprice lada hruska kure na paprice kure na paprice podle ladi hrusky kuře na papřice recept kure na paprice z tlakace kuře na paprice dle polreicha kuře na paprice od ládi hrušky recepty ládi hrušky kuře na paprice recepty kuře na papřice kure na paprice hruska pohlreich kuře na paprice kure na paprice podle polreicha kure na paprice koreni kuře na paprice od pohlreicha