Výroba domácích želé hadů
23. 8. 2013 Vaření
Práci se želatinou si jistě zamilujete. Želatina umožňuje hravé a zábavné vaření a je skvělá pro zkoušení nejrůznějších kulinářských experimentů. Až si práci se želatinou osvojíte, jistě se rádi pustíte do zkoušení složitějších technik a receptů. Dnes pro vás máme jednoduchý recept na výrobu domácích želé bonbónů, kterým prostě nejde odolat.
Práci se želatinou si jistě zamilujete. Želatina umožňuje hravé a zábavné vaření a je skvělá pro zkoušení nejrůznějších kulinářských experimentů. Až si práci se želatinou osvojíte, jistě se rádi pustíte do zkoušení složitějších technik a receptů. Dnes pro vás máme jednoduchý recept na výrobu domácích želé bonbónů, kterým prostě nejde odolat.
K výrobě želé bonbónů budete potřebovat:
- 1 šálek ovocné šťávy (vyzkoušejte 100% ovocnou šťávu, nebo šťávu z kompotu)
- 1 polévkovou lžíci čerstvé limetkové šťávy
- ½ šálku krupicového cukru
- 3 balíčky želatiny
- Ozdobné silikonové formičky či formičky na cukroví
¼ šálku ovocné šťávy smíchané se šťávou z limetek zalijte želatinu a nechte chvilku odstát. V malém hrnci smíchejte zbývající ¾ šálku ovocné šťávy s cukrem a za stálého míchání vařte na mírném ohni, aby se cukr rozpustil. Jakmile směs dosáhne bodu varu, odstraňte ji z tepla, nalijte do misky se želatinou a důkladně promíchejte.
Směs nechte mírně vychladnout a poté ji nalijte do připravených formiček. Želé bonbóny nechte v lednici chladnout minimálně 3 hodiny do ztuhnutí. Poté můžete želatinové dobroty z formiček vyklopit. Jestliže chcete vytvořit želé hady, nalijte želatinovou směs na čtvercový pekáč. Nechte důkladně ztuhnout, vyklopte na prkénko a nakrájejte ostrým nožem. Lepkavé bonbóny či hady obalte v krystalovém či třtinovém cukru a máte hotovo. Želé dobrůtky můžete skladovat v lednici nebo při pokojové teplotě.
Tento recept je naprosto úžasný tím, že můžete měnit druh používané ovocné šťávy, a tím i výslednou příchuť želé bonbónů. Jejich příprava je velmi jednoduchá, ale vyžaduje určité zkušenosti, především je třeba správně odhadnout poměr tekutin a želatiny. Pokud se vám želé bonbóny rozpadají, přidejte příště více želatiny; pokud jsou naopak příliš hutné, množství želatiny uberte. Jistě brzy dosáhnete perfektního výsledku a užijete si chutné mlsání.
Vyzkoušejte náš recept a stanete se kulinářským mistrem nejen pro děti, ale i dospělé!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co s vejci po Velikonocích. Jak je zpracovat a na co je využít. Oblíbené recepty na pomazánky a saláty z vajíček
Vařená vajíčka v kuchyni Dobře uvařená vajíčka uchováváme v chladu a brzy je spotřebujeme. Přidáváme je do pomazánek a salátů. Hodí se do mnoha… Číst více
15 nejoblíbenějších receptů na špagety: Inspirujte se výběrem z našeho receptáře
Těstoviny si můžeme připravovat také doma, na těsto využijeme pouze 3 ingredience - mléko, vejce a vodu. Z vyváleného plátu vykrajujeme těstoviny… Číst více
20 receptů s oblíbeným bůčkem: Jeho univerzálnost vás jistě překvapí
Nejčastěji bůček pečeme, ale lze ho připravit třeba i jako roládu za předpokladu, že zvolíte vykostěné maso ze středové části boku. Přinášíme soupis… Číst více
10 nejpopulárnějších jídel na světě: Jak na ty nejlepší špagety, domácí burger i dokonalou pizzu?
Jsou jídla, která neznají hranice. Napříč všemi… Číst více
Je rýžovar zbytečnost v kuchyni, nebo skvělý pomocník? Zjistili jsme za vás, co všechno umí a na kolik vás vyjde
K čemu se v kuchyni může hodit rýžovar? Možná… Číst více
Velikonoční vaječná tlačenka: Co udělat, aby dobře ztuhla a jak ji bez úhony vyklopit?
Těšíte se na velikonoční svátky hlavně kvůli… Číst více
Máte doma rýžovar? Zvládnete v něm víc než jen rýži! Uvaří pohanku, čočku i těstoviny, ale zvládne i lososa s trojitou přílohou
Rýžovar je skvělým pomocníkem, se kterým se rýže… Číst více
Jak udělat vaječnou tlačenku? Dobrota v barvách jara patří k velikonočním svátkům a vaječnému hodování
Vaječná tlačenka zaručeně patří k velikonočním receptům. Je krásně barevná díky zelenině a upotřebíme do ní vařená vejce. Můžeme ji ale připravit i… Číst více
Jak se připravuje vaječná tlačenka? Báječné studené pohoštění nejen pro koledníky
Vaječná tlačenka je aspiková pochoutka z vajíček a zeleniny. Připravujeme ji buď jako chutné pohoštění pro koledníky, nebo k využití uvařených vajec… Číst více
Oblíbená jídla našich prezidentů: Zeman si dopřával jitrnice, Masaryk knedlíky a Pavel miluje zelňačku se švestkami
Po deseti letech máme opět nového prezidenta. Po… Číst více
Komentáře (13)
Nedalo by se to vložit jako recept? Tady se to ztratí...