Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bazalka pravá

yanull yanull
Bazalka pravá

Bazalka pravá je v gastronomii velmi oblíbená a často používaná. Jedná se o nízkou aromatickou bylinu, z čeledi hluchavkovitých. Její listy jsou, v závislosti na odrůdě, zelené či červené. Používá se čerstvá, i sušená, do salátů, na pizzu nebo na těstoviny. Bazalka patří mezi léčivé byliny, užívá se proti plynatosti střev, podporuje vylučování žaludečních šťáv a chuť k jídlu, zlepšuje trávení.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Zimolez kamčatský

Zimolez kamčatský, říká se mu také kamčatská borůvka, ale borůvka to není. Je to nenáročná ovocná… Číst dál

Zlatý klas

Zlatý klas je originální krémový prášek s vanilkovou příchutí. Vyrábí se na Slovensku, je podobný… Číst dál

Zmrzlina

Kornout se zmrzlinou patří k letnímu osvěžení, ale tuto dobrotu si můžeme v obchodech koupit po… Číst dál

Zubrovka

Zubrovka je orginální, silně aromatická vodka, nazlátlé barvy. Pochází z Polska, na etiketě se… Číst dál

Žabí stehýnka

Žabí stehýnka jsou historicky svázána s francouzskou kuchyní, ale našli bychom je i v mnoha dalších… Číst dál

Žahour

Žahour je sladká omáčka z rozvařeného ovoce, smetany a cukru. I když se ovoce může použít různé,… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse

Carpaccio

Carpaccio je naložené hovězí maso, případně tuňák nebo losos. Maso je nakrájené na plátky silné… Číst dál

Carpaccio

Cordon bleu

Původ cordon bleu bychom našli ve Francii. Připravuje se z kvalitního telecího masa, které se… Číst dál

Cordon bleu

Flank steak

Flank steak je steak z hovězího pupku, přesněji ze spodního šálu, a říká se mu zrcátko. Základem je… Číst dál

Flank steak

Mouka

Mouka se mele již od paleolitu. Je to rozmělněná vnitřní část obilného zrna a umlít lze z každé… Číst dál

Mouka