Moje maminka i ja nakladala maso na svickovou do nalevu s octem, ve kterem byla vsechna zelenina nakrajena na kolecka; celer na mensi kousky. Vsechno koreni se v nalevu se zeleninou uvarilo a pak do vychladleho nalevu se vlozilo maso na nekolik dni. V zime treba i po Stedrem dnu az do Silvestra. A na Novy Rok se pak svickova pekla. Nejdriv maso na masle po vsech stranach, pak se na masle v tom samem pekacku tez osmazila vsechna zelenina do zlatova a podlilo se trochu nalevem a pod poklickou se vse peklo. Kdyz bylo maso mekke, vyndaly jsme ho a vsechnu zeleninu s trochou stavy z nalevou jsem rozmixovala ponornym mixerem. Ale ten ponorny mixer uz je muj vymysl. Tudiz zadne pasirovani zeleniny. Nakonec jsem omacku zahustila trochou mouky ve smetane a jeste provarila. Ke konci smazeni zeleniny pridavam taky trochu cukru Omacka ma nadhernou oranzovo-zlatohnedou barvu, nikdy jsme nedavaly horcici! Neni nic horsiho, nez bila, bezbarevna svickova omacka! Vzdycky jsme delaly svickovou z hoveziho eye of round (takovy dlouhy sval), ale ne panenky (prave svickove). Dneska jdu zkusit poprve pork loin = takovy ten sval, ktery je to kulate v kotlete. Bohuzel neznam ceske pojmenovani. Jsem uz bohuzel 55 let v Kanade. Budu to veprove marinovat jenom 2-3 dny; nechci, aby masicko bylo moc kysele, ale u toho hoveziho to bylo vyborne, takove krasne navinule a memu tatulkovi moc chutnalo a i manzelovi moc chutna. Delate to nekdo jeste taky takhle? Nikdy jsem nepochopila, ze nekdo uz dela svickovou s masem stejny den bez nalozeni. Prosim, napiste mi, moc rada uvidim vsechny komentare. Diky MilaH
Po dvou dnech hledani jsem konecne objevila Tvou polevku s HLAVKOVYTM zelim!!! Proste jednoduchou, bez hub a klobasky. Jenom zeleninovou, lehkou!! Diky!! Moje maminka ji obcas delala a ja ji milovala. Vsude jsou jen recepty z kyseleho zeli, nebo s houbami, ci s klobaskou
Ríša: Souhlasim s Vami. Ja jsem nocni mura a tak si kacenu radsi pecu pres noc a pak je hotova na obed (u nas asi tak kolem 1-2 hodiny odpoledne). No a knedle delam taky den dopredu. Takhle nam to vyhovuje a muzeme si oba pospat. Takto pomalu jsem kachnu delala poprve pred rokem, ale uz ani nijak jinak.
finneta: Nevidim nic spatneho na pouziti kupovaneho listoveho testa! Zadna, i sebelepsi kucharka si nezaslouzi, aby byla kritizovana, ze pouziva koupene testo! V dnesni uspechane dobe, kdy vetsina zen je zamestnanych a pritom chteji rodine udelat rychlou pochoutku, bych je jen pochvalila. Me uz bude 73 roku a nevydrzim dlouho stat u sporaku (anebo u valu vyrabenim tohoto testa), a v rukach uz taky bohuzel nemam zadnou silu, takze u nas jedine kupovane listove testo. Delam z nej jablecny zavin, kremove trubicky, kremove rezy i jablecne ruzicky. Samozrejme i slane sneky, beef Wellington a kureci, nebo veprove stew se zeleninou (ne gulas); to varim v zapekaci mise a pak dam na vrch plat testa ozdobeny malymi vykrojenymi tvary a zapecu v troube. To bylo oblibene jidlo meho tchana a ani tchyne se do toho nepoustela, i kdyz si vzala ode mne recept. Jeste jednou chvala kupovanemu listovemu testu.
Olomoucke "smradacky" miluji, ale bohuzel uz je tu u nas v Kanade nesezenu! Jeste pred 30 lety se daly sehnat v normalnim potravinovem obchode zamerenem na Evropany. Ted tak akorat vsecko Halal pro muslimy. I v Itaian delikatesenu se daly sehnat z Nemecka, ale uz aspon 7 roku ne. Kdyz jsem litala do Ceska vzdycky jsem si par balicku "propasovala" zmrzlych a zabalenych v alobalu a jeste i v plastiku. Pak zacaly byt velike kontroly a pokuty. Naposledy jsem mela Olomoucke syrecky v roce 2019 a mela jsem je skoro kazdy den. No a maminka mi umrela v unoru 2020 a nesmela jsem kvuli Covidu ani letet na pohreb a uz tam nikdy nepoletim. Uz jsem taky stara (73), takze si o smradackach uz jen nechavam zdat.
Tak tohle jsou sunkofleky podle meho gusta!! Vetsinou, kdyz delam zapekane s vejci v mlece si nandam porci podle Vas "klouzaku" jeste pred zapecenim. Jenom nesmim pouzit cibuli, jelikoz manzel ji nema rad a v tomhle by ji nasel. Ale mysli si, ze s ni nevarim. Takze k sunkoflekum davam zelenou jarni cibulku, ktera mu nevadi!! No, kde je ta logika??
Poprve co vidim sunkofleky bez mleka. Ale tyto opravdu zkusim, protoze nekdy si ve fofru vezmu porcicku jeste pred zapecenim a musim rict, ze mi to chutna vic nez s vejci zamichane mlekem. To ovsem pak dodelam s vejci v mlece (smetane, 1/2 & 1/2) pro manzela. Tudiz davam bodik!!
Ptacky delam podobne, akorat davam platek anglicke slaniny po delce masa pomazane horcici, pak 1/2 vajicka, okurku a 1/4 mensi cibule a pak teprve zamotam. Osmazim cibuli, na ni zprudka ptacky a pak podliju. Pridavam taky kostku vyvaru a lzicku horcice i lzicku kecupu. Udela to pikantnejsi omacku, coz mame radi. Kecup u nas jinak vubec nepouzivam.
1 2 3 … 5 Další