Máslový rohlík

fb.lib Kuchař: fb.lib

Slané pečivo 24 názorů

Suroviny

1 kg hladké pšeničné mouky
2 dkg soli
4 dkg droždí
2 dkg cukru
10 dkg stolního másla do těsta
3 dkg sušeného mléka
3 dkg másla přepuštěného na potírání
3,8 dl vody do těsta
hmotnost pečiva 30-50 g
Recept si zatím oblíbilo 5 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Základní postup výroby těsta pro bílé pečivo. Tento sortiment pekařských výrobků připravujeme vždy na kvásek (pekařský omládek) způsobem zamíchání všech surovin najednou. Nejobvyklejší způsob, do 1/3 celkového množství tekutiny potřebné na zadělání těsta přidáme droždí, trochu cukru a část mouky.

  2. Necháme 30 minut kynout, teplota omládku 30C°. Po nakynutí přidáme zbytek vody a další suroviny. Tuhost těsta volíme podle vyráběného sortimentu. Teplota těsta v rozmezí 29-30 C°. Doba zrání těsta 1-2 hodiny.

  3. Tvarování rohlíků: Připravené těsto rozdělíme na stejné kousky, které stočíme do malých bochánků a necháme 5 minut odpočinout. Pomocí válečků vyválíme z bochánků elipsovité placky. Levou rukou uchopíme spodní okraj placky a pravou dlaní stáčíme vrchní okraj placky do tvaru rohlíku. Při vinutí rohlíku potahujeme (levou rukou) placku směrem dolů, čímž se placka prodlužuje a rohlík má lepší vinutí. Vytvarované rohlíky necháme rovné nebo do tvaru podkovy.

Poznámka

Poté dáváme rohlíky na plechy a po nakynutí potíráme rozpuštěným máslem. Velmi kvalitní křehké pečivo jak pro denní potřebu, tak slavnostní pohoštění.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 213 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Máslový rohlík

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    a aroma je dobrý rum

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    bez horkého vzduchu 220 a horký vzduch 200 vždy se snižuje o 20 stupňů a s tím aroma se dávkuje podle výrobce záleží jaký si koupíte ;-) a jestli nevíte proč vážit aby mělo stejnou hmotnost to je kvůli tomu aby bylo stejně upečené a ne že jeden rohlík bude nedodělaný a druhý spálený a teplota a doba pečení se mění podle váhy a teplota vody je důležitá když bude nízká tak to nestačí vykynout a dá se to do trouby a když bude vysoká teplota vody tak se kvasinky se upracují a ten výrobek se propadne až jako placka bude nízký a nevykyne bude mít ostré hrany

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Pavel: Nějak jsem to nepochopila - ale i kdybych tomu rozumněla, nebudu opravdu měřit teplotu mouky:-)) ani nebudu rozvažovat jednotlivé kousky přesně na 55 g:-)) Uvítala bych raději, kdybys napsal, jaké aroma, kdy a kolik (co to je - podle balení?) na kilo mouky. A těch 220 st. - horkovzduch nebo jak? Jinde to připomínkuješ;-)

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    rumové housky na 1 kg mouky 32 housek houska (55g)
    omládek
    mouka 200g
    voda 200ml
    droždí 30g


    mouka 800g
    voda 375ml
    tuk 100g
    sůl 20g
    aroma dávkovat podle balení

    na omládek se smíchají suroviny voda se vypočítá se teplota
    90m mínus teplota mouky mínus teplota ovzduší( teplota místnosti)jestli vyjde nad 39 stupňů tak se smíchá s moukou a to se ochladí nechá se kynout 30 minut

    na těsto
    taky se vypočítá teplota vody
    90 mínus teplota mouky mínus teplota omládku
    a smícháme suroviny do hromady a necháme kynout 20 minut rozvážíme kusy (55g)a tvarujeme necháme kynout aby měly větší objem a potře se vodou nepodlejt :-! :-! :-! peče se na 220 stupňů na 20 minut a je to

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Těšíme se na něj...!:-D

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    já dělám nový recept alkoholické housky snad se to povade

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Pavel: Pavlíku, zaregistruj se a hoď sem recpt, prosííííííííííím;-);-);-);-);-), jinak jsou to kecy o ničem. Dokaž, jak jsi dokonalý a ne jen kecama, zatím jen žvaníš

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    když někdo ví jak se to má dělat a pak nějaká zásadní chyba tak kvůli tom tady dávám ty příspěvky aby se lidem nestalo a já jsem našel někde že dávali do kvásku sůl to by se zahubily ty kvasinky když to někdo ví jak toho dotyčného opravit :-/ :-) :-* :-)) :-D ha ha ha há

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Pavel:já jsem si klikl na Tvůj odkaz a tam jsou hlavně směrnice pro výchovu mládeže pekařských učňů,přišlo mi to jak nedodělaná diplomka.A nenapsal jsem učeň ale mistra učňů.Jestli sis nevšiml tak máslový rohlík se peče z 100% pšeničné mouky proč k tomuto receptu píšeš o žitné mouce.To já Ti dal příklad co by jsi sem mohl vložít jako svůj recept.Víš tady si nehrajem na měření omládku a těsta,to jsou směrnice na velkovýrobu a ruku na srdce podle toho to pečivo vypadá co se v pekárnách prodává.:-!

    Odpovědět

  • Pavel Pavel(neregistrovaný)

    víš jak by se to hrozně lepilo?ze 100% žitné mouky kdo to zvládne je dobrý a ty směrnice jak ty píšeš je kvůli tomu aby se nestala chyba a to se vyplatí někde jinde řeší že má nízký chleba že se mu propadl a na takový věci je dobrý mýt odborné informace a to se vždy vyplatí a proč ti napadlo že jsem učeň?

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Pavle nevím vůbec kam směřuješ a co tím chceš nám zdělit.Nepochybuji o Tvých kvalitách mistra učňů a znalosti tabulek a směrnic.Víš mi tady nevedeme velkovýrobu a co se týče kynutí tak to závisí na spousty okolnostech.Není to jen druh a kvalita mouky a surovin ale je to i množství a teplotě a bohužel i vypracování těsta.Pro nás by bylo zajímavější kdyby si sem dal recept na upečení domácího celozrnného chleba ze 100% žitné mouky.

    Odpovědět

  • pavel pavel(neregistrovaný)

    tady najdete hodně informací který vám budou se hodit :-) ;-)

    http://is.muni.cz/th/368080/pedf_b/Bakalarska_prace_2013-upravena.txt

    Odpovědět

  • pavel pavel(neregistrovaný)

    omládek má mít výtěžnost 200% vždy je mouka 100% zbytek je voda a do omládku patří všechno receptivní droždí teplota omládku 30-32 kynout 30 minut a těsto 30-32 stupňů zraje 15 minut kdyby by se nechalo díl tak by se to propadlo a nebylo by to hezké...

    Odpovědět

  • maris maris

    Dělala jsem z 1/2 kg mouky, bylo třeba přidat cca 4 lžíce vody, aby se těsto spojilo. Moc dobré :yes:+

    Odpovědět

  • fb.lib fb.lib(autor receptu)

    Jana Remkova:V tomto receptu používám Farmářské máslo tatra.má 85% tuku a je na to skvělé i když je draší.Seženete ho v Kauflandu.

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: máslové rohlíky maslovy rohlik pekarensky recept na rohliky máslové rohlíčky vaha jednoho rohliku recepty máslové rohlíky máslové rohlíky recept pekařské rohlíky domaci maslove rohliky recept na máslové rohlíky kolik gramů má rohlík recept máslové rohlíky jak se balí rohlík pekařské rohlíky recept jak se bali rohliky kolik ma rohlik gramu maslovy rohlik recept pravé pekařské rohlíky recept přepuštěné máslo vysoké mýto cim potirat rohliky

Zapomněl/a jsem heslo