Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

duben
19

Den banánů


Den banánů
Zdroj: Pixabay

Národní den

Banány má hodně lidí spojené s jejich přímou konzumací. Je to ideální svačinka. Lze je však skvěle využít i v mnoha receptech. Toto všestranné a oblíbené ovoce je nejenom chutné, ale také plné živin – obsahují třeba vitamín C či jsou zdrojem vlákniny. I proto se vysloužily svůj den v kalendáři. Jejich oslava připadá na 19. dubna.

Banány jsou oblíbené díky své sladké chuti u dětí i dospělých. Kromě přímé konzumace se skvěle hodí třeba do smoothies či jogurtů. Ale to není zdaleka všechno, s banány lze totiž také třeba péct. Používají se do pečiva, ať už jde o banánové chleby či muffiny, ale také palačinky a wafle. Pokud máte nadbytek zralých banánů, které nestíháte zkonzumovat, je recept na banánový chléb ideální volbou. Skvěle si ně něm pochutnáte a exotické plody nepřijdou nazmar. Je možné také zkusit nenáročnou banánovou vláčnou bábovku, tradiční český moučník, který se peče snad v každé rodině.

Jak využít banány v kuchyni

Banány lze také použít k výrobě zmrzliny a sorbetu. Banánová zmrzlina je zdravou alternativou té tradiční a je snadné si ji vyrobit doma. Jednoduše zmrazte zralé banány a poté je rozmixujte v kuchyňském robotu, dokud nebudou hladké a krémové. Přidejte trochu mléka nebo smetany a máte lahodnou a zdravou pochutinu. Banány nesmí chybět v žádné kuchyni. Jsou chutné, výživné a všestranné a lze je použít různými způsoby.

Kdo by neměl promeškat Den banánů?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více