Den čedaru
Národní den
Milovníci sýrů můžou zpozornět. Na 13. února připadá den čedaru, což je jeden z nejrozšířenějších sýrů světa. Oblíbený je zvláště ve Velké Británii. O jeho tamější popularitě svědčí skutečnost, že byl v minulosti jedním ze svatebních darů pro královnu Viktorii.
Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou oříškovou chutí. Jeho struktura je hladká a spíš tvrdší, není příliš drolivý.
Zraje většinou od šesti do osmnácti měsíců. Mladé sýry jsou jemné, krémové, méně výrazné a spíš nasládlé. Ty starší mají pak plnější a intenzívnější chuť po oříšcích, jsou i trochu pikantnější, štiplavější, nakyslé a trochu zemitější.
Sýry
V kuchyni mají opravdu široké využití a dokáží pokrm dotáhnout k dokonalosti. Sýry se dají grilovat, péct v alobalu, stojí za to zkusit i sýrové fondue. Výborné jsou různé nakládané sýry a pikantní… Podívejte se na všechny sýry.
Jak využít čedar v kuchyni
Čedar má v kuchyni všestranné využití. Jeho předností je, že se výborně rozpouští, kvůli čemuž se hodí do mnoha receptů teplé kuchyně. Přidává se do toastů či na slané koláče. Velmi se hodí k zapékání – zapéká se se zeleninou, strouhaný se sype na tacos, na nichž se po zapečení krásně rozpeče. Posypat jím můžete třeba i hranolky a dá se z něj vyrobit vynikající omáčka, kterou můžete využít i jako dip ke kukuřičným lupínkům nachos.
Historie čedaru
Čedar má za sebou hodně dlouhou historii, která sahá až do 12. století. Měl se zrodit ve vesnici Cheddar v hrabství Somerset v jihozápadní Anglii, která mu dala i jméno.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čedaru?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 6 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 7 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Brambory s vejci v hořčičné omáčce: Jednoduchý bezmasý a lehce pikantní oběd zachutná nejen vegetariánům
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Sachr dort z jablek: Dokonale vláčná a úžasně šťavnatá varianta rakouské klasiky ozdobená ořechy chutná božsky