Čekanka na másle se šunkou a sýrovým přelivem

Zeleninová jídla Doba přípravy: 50 minut 14 názorů

Zeleninová jídla Doba přípravy: 50 minut 14 názorů

Suroviny 2 porce

Na čekanku:
2 ks čekanky
4 plátky dušené šunky
oříšek másla
sůl
Na přeliv:
250 ml smetany
120 g sýru Gorgonzola
25 g sekaných vlašských ořechů
Příloha bramborové kaše zapečená v troubě:
brambory
máslo
mléko
sůl
pečicí papír

Postup přípravy receptu

  1. Odstraníme z čekanky horní listy a rozpůlíme ji (podélně). Dáme 4 půlky čekanky vařit v osolené vodě 5 minut, větší necháme delší dobu. Po uvaření čekanku zchladíme studenou vodou, aby se nám neztratila barva a osušíme. Každou osušenou půlku zabalíme do plátku dušené šunky a osmahneme na másle do zlatova.

  2. Do kastrůlku dáme smetanu a nakrájenou gorgonzolu (kdo chce může nahradit nivou). Necháme rozpustit a přidáme vlašské ořechy nasekané na jemno.

  3. Jako přílohu jsem udělala zapečenou br. kaši. Uděláme si hustší br. kaši a pomocí zdobítek na těsto se snažíme vytlačit bramborovou kaši do úhledných tvarů na pečící papír viz foto. Necháme zapéct do zlatova. Mě osobně se příloha moc nepovedla, snad budete mít víc štěstí.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: příloha Práva.

Kdo má strach, že čekanka je hodně hořká, tak ho mít nemusí. Čekanka s kombinací se šunkou hodně hořkosti ztratí.

Komentáře k receptu Čekanka na másle se šunkou a sýrovým přelivem

  • janulle janulle

    Eja57: mám na záhoně čekanku salátovou, která se pěstuje normálně nad zemí. Doroste i do puků, jsou sice zelenější, ale na kuchyňskou úpravu se hodí také. Konkrétně na tento recept vyzkoušené. Mám odrůdu Bravo a sklízím ještě teď;-)

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Eja57: Já už ji od té doby vyzkoušela ;-) https://www.toprecepty.cz/recept/41986-pecena-ceka...

    Odpovědět

  • Eja57 Eja57(moderátorka)

    1974andrea: Čekanka je třeba i Friseé nebo Radicchio, ale klasické "puky" jsou čekanka obecná. Sázka do loterie - čím bělejší tím lépe, správně by se měla pěstovat jako bílý chřest. Tzn. bez přístupu světla v době zrání. Dle mých zkušeností - pokud je v obchodě zabalena do tmavého obalu, tak bude nejspíš dobrá, mělo by to tak být, a skoro vždycky to bude dovoz - Belgie zejména. Je moc dobrá jen zapečená s kouskem másla, ale je problém ji fakt dobrou sehnat...

    Odpovědět

  • janulle janulle

    Výborné. Dnes jsem vyzkoušela poprvé čekanku v kuchyni. Mám jí plný záhon a nevěděla o s ní. Opravdu jsem si pochutnala, i bez přílohy je to docela syté. Určitě nedělám naposled. Myslím, že bude chutnat i manželovi. Posílám bodík.:-K

    Odpovědět

  • vseumel vseumel(autor receptu)

    Jsem ráda, že chutnalo :)! Potěšilo mě to!

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    +9:yes: Udělal jsem si poprvé v životě čekanku podle tvého receptu. Na to, že zeleninu obecně moc nemusím, tak jsem si pochutnal. Rozhodně to někdy zopakuji. Přikládám jako důkaz svou fotku.

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Na čekanku vždycky v obchodě zálibně koukám, ale také jsem ji ještě nevyzkoušela, právě proto, že se všude říká a píše, že je nahořklá. Slyšela jsem, že se má máčet v mléce, než se použije. Ale receptík je to pěkný, možná se k tomu někdy odhodlám a koupím ji.;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    hezké obrázy:-):yes::yes: a zajímavý receptík s čekankou:-K:yes:

    Odpovědět

  • misza misza

    Lákavé fotky:-p:yes:

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    O čekankových pucích jsem už hodně slyšela;-)ale nikdy jsem neměla odvahu něco uvařit:-8Tady tohle vypadá moc dobře:-p+4:yes::-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    Já to nikdy teda nejedla:-/, ale ne proto, že bych čekanku nesehnala. Jen jsem nikde neviděla žádnou inspiraci. Tak díky za ni. Ty brambory v troubě nemají chybu!

    Odpovědět

  • vseumel vseumel(autor receptu)

    Díky za bodíky a odkaz. Co jsem se všechno nedozvěděla :).....

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

  • spagetka spagetka

    Čekanku mám moc ráda, chtěla bych upozornit, že je nutné ji skladovat ve tmě a i dávat pozor na kvalitu vybíraných puků, musí být pevné, pružné, ne rozplizlé. Je moooc zdravá a hlavně chutná - dávám odkaz http://www.fiftyfifty.cz/Cekanka-proti-infarktu-ar...
    :-p:-p:yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: čekanka recept co je cekanka recepty z cekanky čekanka foto čekanka recepty jak vypada čekanka zapečená čekanka čekanka v šunce co je to čekanka čekanka s nivou zapecena cekanka s nivou čekanka ze sumkou co z cekanky cekanka dusena jak vařit čekanku recept čekanka recepty s čekanky dušená čekanka recept recepty čekanka cekanka zapecena se sunkou