Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pažitka je nejchutnější na jaře, dokud je mladá a svěží. Tuto oblíbenou vytrvalou a mrazuvzdornou cibulovou zeleninu pěstujeme řadu let na jednom místě. Její stanoviště doplňujeme živinami, aby nás pak rostlina mohla zásobovat chutnými a zdravými natěmi.

Pažitku je potřeba opakovaně sklízet, jinak rostlina začne brzy vybíhat do květu. Pak již ztrácí na chutnosti, nicméně i půvabné fialové květy se dají zpracovat. S pažitkou je to podobné jako s dalšími zahradními bylinkami, které pěstujeme pro nať - když rostliny budeme pravidelně seřezávat, budou natě stále chutné a pěkně zelené, ale když je ponecháme svému osudu, budou žloutnout, slábnout a chuť bude nevalná.

Podívejte se, jak využít pažitku v kuchyni:

Jak zpracovat přebytek pažitky

Pažitka je výborná na namazané pečivo, do pomazánek a salátů. Dává výtečnou chuť polévkám a hodí se skvěle na posypání vaječných a bramborových jídel. A když natě nestihneme spotřebovat, jednoduše je uchováme na později. I když je pažitka nejchutnější čerstvá, v zimě oceníme i uložené přebytky.

  1. Nakrájenou pažitku snadno usušíme a pak uložíme do skleniček se šroubovacími víčky, které skladujeme v suchu a temnu. Sušenou pažitku používáme obdobně jako čerstvou, do polévek ji dáváme těsně před dokončením a co nejdříve podáváme, aby si natě zachovaly svěží barvu.
  2. Pažitku také jednoduše zmrazíme - uložíme ji do sáčků určených k mražení a označíme názvem. Nejlepší je i připsat datum zmražení. Mraženou pažitku používáme podle potřeby, podobně jako čerstvou. Dáváme ji do jídel, která jsou určena k okamžité konzumaci (pomazánky, saláty). Pokud ji nasypeme do polévky, kterou hned nespotřebujeme, měla by přejít varem.
  3. Zajímavou možností zpracování natí je výroba pažitkového oleje.
  4. Z pažitky lze připravit také pažitkové pesto.
Pokud se vám pažitka na zahrádce vydařila, vyzkoušejte také výbornou pažitkovou omáčku podle následujícího videoreceptu - zaručeně si pochutnáte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky