Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

únor
15

Den milovníků burgerů


Den milovníků burgerů
Zdroj: Pixabay

Národní den

Hamburgery, jeden ze symbolů moderního života a konzumu, mají také svůj svátek. Den milovníků burgerů připadá každoročně na 15. února. A nikdo neví proč. Je to ale skvělá příležitost si plátek masa (či jeho náhražku) a další pochutiny vložené v žemli pořádně vychutnat.

Hamburger měl svou současnou podobu, tedy plátek masa v rozkrojené housce, získat v roce 1891 v americké Oklahomě. Co se burgerů týká, na výběr jich máte velké množství: to máte cheesburger, chilli burger, klasický hamburger… kromě masa a housky v něm tradičně bývá salát, cibule, rajče či okurka.

Burgery máme spjaty většinou s masem, klasikou je hovězí maso. Nejprve je třeba jej umlít, pokud to nezvládnete sami, obraťte se na řezníka, či si rovnou mleté kupte. Pokud si maso melete sami, po umletí masu prospěje asi dvou hodinové odležení v ledničce. Pro lepší chuť je třeba maso smíchat s vhodným kořením. Pamatujte, že burgery nesmějí být vysušené, nepečte je proto příliš dlouho. Nemusíte zůstávat u hovězího masa. Milovníci vepřového mohou i zde použít mleté nebo upečené trhané vepřové. Používá se též kuřecí či jehněčí maso, své kouzlo má i mleté rybí maso. 

Hamburger (zkráceně burger) je grilovaná placka mletého masa vloženého mezi rozkrojenou housku, často se přidává salát, sýr, cibule a rajče. Existuje však mnoho variant včetně bezmasých. Nejčastěji… Podívejte se na všechny burgery.

Jak na bezmasé burgery

Kdo maso nerad, může sáhnout po bezmasých variacích. Bezmasou náplní může být třeba grilovaný nebo opečený steakový žampion Portobello, grilovaný sýr či tofu. Vyzkoušet můžete také zeleninové burgery - nabízí se třeba placičky z červené řepy, jejíž barva nejvíc připomíná maso. Dále tu jsou luštěninové burgery 

Kdo by neměl promeškat Den milovníků burgerů?
Dejte jim vědět

V následujících letech tento den připadá na

Následující významné dny

Marie

Po Út St Čt So Ne

    Marie

    Náhodný recept Zobrazit více

    Nejnovější recepty Více