Gurmán
Slovo gurmán jsme převzali z francouzštiny. Znamená to labužník a znalec dobrého jídla a pití. Konzumace obojího mu přináší radost a potěšení na těle i mysli, je to člověk, který si jídlo a s ním spojené požitky umí náležitě užít.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Slovo gurmán jsme převzali z francouzštiny. Znamená to labužník a znalec dobrého jídla a pití. Konzumace obojího mu přináší radost a potěšení na těle i mysli, je to člověk, který si jídlo a s ním spojené požitky umí náležitě užít.
Maizena je lehce stravitelný kukuřičný škrob, který získáme z kukuřičného zrna. Původ slova pochází… Číst dál
Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál
Majoránka zahradní je aromatická léčivá rostlina. V přirozeném prostředí se vyskytuje jako bylina… Číst dál
Makadamové ořechy pochází se stromu Makadamie, který je plodí. Jsou považovány za jedny z… Číst dál
Makaróny dostaly pojmenování podle italského slova maccheroni. Jsou podlouhlého tvaru, a od špaget… Číst dál
Makrónky, ač se jedná o francouzskou cukrovinku, si našly své příznivce i u nás. Základem jsou… Číst dál
Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál
Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál
Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál
Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál
Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál
Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál