Gurmán

Slovo gurmán jsme převzali z francouzštiny. Znamená to labužník a znalec dobrého jídla a pití. Konzumace obojího mu přináší radost a potěšení na těle i mysli, je to člověk, který si jídlo a s ním spojené požitky umí náležitě užít.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Slovo gurmán jsme převzali z francouzštiny. Znamená to labužník a znalec dobrého jídla a pití. Konzumace obojího mu přináší radost a potěšení na těle i mysli, je to člověk, který si jídlo a s ním spojené požitky umí náležitě užít.
Slovo gurmán jsme převzali z francouzštiny. Znamená to labužník a znalec dobrého jídla a pití.… Číst dál
Gyros je jednoduché, rychlé a velmi chutné jídlo. Pochází z Řecka a dělá se ze skopového masa nebo… Číst dál
Halušky, slovenský národní pokrm, jsou vlastně noky z mouky a vody. Někdy se přidává i vejce.… Číst dál
Kdo by neznal hamburger, grilovanou placku z mletého hovězího masa, vloženou do rozkrojené housky.… Číst dál
Harissa je ostrá směs koření na přípravu masa, omáček a minutek. Můžeme ji koupit v obchodě, ale… Číst dál
Harlekýn je nadýchaný dort s pařížskou šlehačkou, který úžasně voní a rozplývá se na jazyku. Můžeme… Číst dál
Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál
Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál
Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál
Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál
Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál
Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál