Gurmán
Slovo gurmán jsme převzali z francouzštiny. Znamená to labužník a znalec dobrého jídla a pití. Konzumace obojího mu přináší radost a potěšení na těle i mysli, je to člověk, který si jídlo a s ním spojené požitky umí náležitě užít.
Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání
Slovo gurmán jsme převzali z francouzštiny. Znamená to labužník a znalec dobrého jídla a pití. Konzumace obojího mu přináší radost a potěšení na těle i mysli, je to člověk, který si jídlo a s ním spojené požitky umí náležitě užít.
Jidáše jsou sladké velikonoční pečivo z kynutého těsta, slazeného medem. Podle tradice by se měly… Číst dál
Jidášovy provazy je tradiční, zvykoslovné velikonoční pečivo z kynutého těsta. Tenké válečky těsta… Číst dál
Jícha může být hustá omáčka nebo polévka, ve staročeštině to byl výraz pro jíšku. Číst dál
Jíška (zásmažka) je potřebná k zahuštění některých polévek, omáček a šťáv pod maso i k masu. Skládá… Číst dál
Jitrnice je masný výrobek z vepřového masa a patří k typickým produktům při zabíjačce. Na Moravě… Číst dál
Jogurt je kysaný mléčný výrobek, vyrobený kysáním (nejčastěji kravského) mléka působením mléčných… Číst dál
Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál
Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál
Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál
Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál
Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál
Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál