Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlíva ústřičná

yanull yanull
Hlíva ústřičná

Hlíva ústřičná je jedlá dřevokazná houba z čeledi hlívovitých. Žije od konce léta až do zimy na odumřelých kmenech listnatých stromů. Lze ji pěstovat průmyslově. Hlíva má všestranné použití v kuchyni, můžeme ji sušit i zavařovat. V Rusku ji připravují kvašenou, stejně jako zelí. Léčebné účinky jsou ceněné, hlíva  snižuje cholesterol, zvyšuje tvorbu červených krvinek a má protizánětlivé účinky.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Tempeh

Tempeh je sójový produkt, který pochází z Indonésie, a vyrábí se fermentací. Jde o skvělý zdroj… Číst dál

Tempura

Tempura je dobrota, která patří k japonské kuchyni, ale původ má evropský. Do Japonska ji přivezli… Číst dál

Tequila

Tequila je silný alkoholický, mexický nápoj. Vyrábí se destilací z rostliny modrá agáve, což je… Číst dál

Teriyaki

Teriyaki je základní japonská omáčka, známá již od 16. století. Uplatní se v pokrmech nejen… Číst dál

Termix

Termix je termizovaný tvarohový dezert husté, smetanové konzistence. Základními surovinami jsou… Číst dál

Těstíčko na obalení

Těstíčko na obalení je hmota, která se připravuje z mouky a mléka, ale také z minerálky, piva nebo… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza

Nori

Nori je populární jedlá japonská mořská řasa, slouží jako mimořádně bohatý zdroj bílkovin, vitamínů… Číst dál

Nori

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Líčka

Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich… Číst dál

Líčka