Jahody podle starého receptáře

Suroviny

5 kg jahod
1 l vody
800-1000 g cukru krupice
10 g kyseliny citronové
rum

Postup přípravy receptu

  1. Přebrané a omyté jahody dáme do mísy a přelijeme je vřelým nálevem, který si svaříme z vody, cukru a kyseliny citronové.

  2. Přikryjeme pergamenem nebo plastovou podložkou a zatížíme poklicí, aby neplavaly.

  3. Necháme stát v chladu do druhého dne.

  4. Druhý den je děrovanou naběračkou bez nálevu narovnáme do řádně vymytých sklenic.

  5. Poté je znovu zalijeme horkým a převařeným roztokem, ve kterém byly v předešlém dni.

  6. Sterilujeme při 80-85-ti °C 15-20 minut, podle velikosti sklenic.

Poznámka od kuchařky

Protože vidím, že děvčata už pilně zavařují, vzpomněla jsem si na tento osvědčený recept. Vím, že jahodové kompoty se docela rády kazí, ale při tomto postupu nikdy. Mám ho ověřený už více než 30 let, dostala jsem ho tenkrát od zkušené sousedky a navíc má tu výhodu, že se při tomto postupu vejde mnohem více jahod do sklenic. Pokud chcete, je možno zakápnout lžičkou rumu. Víčka a okraje sklenic otírám po umytí ještě alpou.

Kdo chcete, vyzkoušejte, uvidíte, že je to jednoduché a předem děkuji tomu, kdo přidá foto, letos jahody zavařovat nebudeme ☺.

P.S. Ještě zůstane trochu šťávy, kterou můžete vypít a nebo dát zamrazit do tvořítek a použít do nápojů.

Komentáře k receptu Jahody podle starého receptáře

  • Alexandra Alexandra(neregistrovaná)

    spagetka:já bych místo dia cukru dala stevii, nebo kokosový cukr.Je zdravší a není kancerogen.

    Odpovědět

  • Severinka Severinka

    Letos už mám zavařeno, tak snad příště;-);-);-)ale skoro kilo cukru na litr vody:-O:-O:-O:-O já dávám půl kila na litr a letos jsem dala ještě míň, zdálo se nám to moc sladké;-);-);-);-)

    Odpovědět

  • casino casino

    cathleen:
    Krátce (jak jinak, že?) blanšíruji a po okapání hned plním do sklenic, zaleji sirupem a steriluji.
    Do 3 sklenic se vejde tolik ovoce, na kolik by bez blanšírování byly potřeba 4 sklenice :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hosta: díky:-)opravdu vyzkouším.

    Odpovědět

  • hosta hosta

    cathleen: zřejmě tak, jak jsem dělala tyhle jahody - syrové ovoce přelít horkým cukerným nálevem a pod poklicí nechat do druhého dne - je fakt, že jak se ovoce natáhne cukrem, neztratí tak barvu a neplave tolik nahoru. Ostružiny budu dělat tedy taky tak - pokud narostou:-))

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    casino: jak moc podobně, prosím? Letos by mohlo být ovoce hodně, včetně ostružin, tak bych taky zkusila.

    Odpovědět

  • casino casino

    ...podobně zavařuji i ty obrovské zahradní ostružiny:-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    hosta: a já o tomhle receptu nevěděla:-O Díky za připomenutí, už ho mám uložený k vyzkoušení:-K

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Na tohle jsem se chystala už skoro dva roky:-D - je to výborné, jahody mají stále krásnou barvu, vejde se jich do skleničky určitě víc, než syrových. Janul opět nezklamala:yes:

    Odpovědět

  • senky senky

    Jé, to je zajímavé:-O:-O Svoje jahody sice nemám, ale třeba se ještě trefí ke koupi, tento postup bych vyzkoušela:yes:

    Odpovědět

  • jarka skrobakova jarka skrobakova

    Zajímavý postup Janulko s tím rumíkem to bude fajn :yes::yes::-K

    Odpovědět

  • yanull yanull(autor receptu)

    rebeka:Naděnko, vůbec nevadí, jsem ráda, že jste se zde u jahod potkaly ;-):-):-)):-K. Děkuji za pochvaly receptu i bodíky, věřím, pokud vyzkoušíte, že budete spokojeny:-K.

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    rebeka:Můj mail jsi znala.

    Odpovědět

  • rebeka rebeka

    chocolate: jééé:-O:-O kde se tu bereš:-?:-? a vůbec, kde jsi byla tak dlouho:-O:-D
    Janulko, promiň:-8:-)

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Ukládám.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: zavařování jahod zavařování jahodový kompot zavařování jahod se kazí co dělat recept na zavarovaní jahod jahody zavařování jak zavařit jahody jahodový kompot podle babicky jak zamrazit jahody zavařování jahody cukrem jak se zavaruji jahody nálev na jahody jak zavarovat jahody zavařené jahody jak dlouho zavařovat jahody zavařování jahod recept zavařené jahody ve vlastní šťávě staré recepty na marmelády zavařování jahody recepty z jahod zavařování jahod bez cukru