Sekaná à la svíčková

isindy Kuchařka: isindy

Doba přípravy: 1,5 hod. Mleté maso 34 názorů

Suroviny

Zeleninový základ:
5 dkg špeku (slaniny)
olej (nebo máslo)
2 mrkve
1 petržel
1/2 celeru (menšího)
1 cibule (menší)
sekaná:
1 kg mletého masa
2 housky
1 dcl mléka
3 vejce
sůl
mletý pepř
1 cibule (menší)
1 lžíce oleje
1 lžíce Vegety
do omáčky:
5 kuliček jalovce
5 kuliček nového koření
5 bobkových listů
10 kuliček pepře
100 ml smetany na vaření
citronová šťáva
Recept si zatím oblíbilo 23 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Zeleninu očistíme a nastrouháme najemno, špek nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a také nakrájíme najemno.

  2. Ve vyšším pekáči, ve kterém budeme péct i sekanou, vyškvaříme na oleji či másle špek, přidáme cibuli, restujeme dozlatova a poté restujeme i nastrouhanou zeleninu.

  3. Směs shrneme ke kraji, abychom do pekáče mohli umístit 2 šišky sekané.

  4. Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, přidáme vejce, najemno nasekanou a na troše oleje osmaženou cibuli, koření (sůl, pepř, žluté) a důkladně promícháme. Podle potřeby zahustíme strouhánkou.

  5. Vytvarujeme dvě šišky a ty vložíme do pekáče k zelenině.

  6. Zalijeme vše horkou vodou, aby byla zelenina potopená a sekaná cca do 1/2 ponořená, vložíme bobkový list a sítko s kořením, přikryjeme a pečeme v předehřáté troubě cca 1 hodinu na 200°C.

  7. Po upečení sekanou vyjmeme, odstraníme bobkový list a sítko s kuličkami koření, zeleninu spolu s výpekem rozmixujeme či propasírujeme, podle potřeby přidáme horkou vodu, provaříme a přidáme smetanu. Vzhledem k rozmixované zelenině už není potřeba zahušťovat (ale kdyby přeci, lze použít jak jíšku, tak záklechtku z vody a mouky).

  8. Omáčku dochutíme citronem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 717 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Sekaná à la svíčková

  • MarcelaPa MarcelaPa

    maris: máš pravdu, chutná mi více, než s hovězím masem.:-Q Když jí mají u manžela v práci, musí mi ji vždy přinést.

    Odpovědět

  • maris maris

    Dnes jsem tak trochu cestovala časem, dřív byla sekaná se svíčkovou v restauracích běžně na jídelním lístku, dnes už ji tam nenajdeme. Je to škoda, moc jsme si pochutnali a dovolila jsem si přidat fotku:-)

    Odpovědět

  • nanny nanny(neregistrovaný)

    Dneska jsme meli k obedu,omacka super,nemusi se zahustovat,moc jsme si pochutnali.Uz jsem se na ni dlouho chystala,az dnes jsem vyzkousela.:yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    JOSEF Boh.:žluté koření se říká Podravce, vegetě, harmonii.... Je dost značek.

    Odpovědět

  • JOSEF Boh. JOSEF Boh.(neregistrovaný)

    Četl jsem si recept ale nerozumím v přípravě masa uváděné-osmaž.cibule,koření(sůl,pepř,žluté-co to znamená....děkuji za vysvětlení.

    Odpovědět

  • vezirek vezirek(neregistrovaný)

    Vynikající recept,vřele doporučuji a scela jednoducha příprava.Děkuji za info

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Josef: Pokud podléváš opravdu vařící vodou, v sekané máš tři vejce a vodou vlastně jen ponoříš tu restovanou zeleninu, nic se ti nerozvaří. Dělám tak roky a bez problémů:-)

    Odpovědět

  • Josef Josef(neregistrovaný)

    Neuvěřitelné,pokud podliji šišky sekané vodou,jak doporučujete cca do plůly šišek tak se akorát rozvaří.Maso je nutno zatáhnout,to znamená aspň 15minut na 220 stupňů a pak podlít horkou vodou.Ani jeden z komentujících nepíše že to opravdu vyzkoušel.To si na těchto stránkách zdělujete akorát nesmysly!!!:no:

    Odpovědět

  • kalous kalous(neregistrovaný)

    dekuji za tento uzasny recept musim pochvalit nic tomu nechybi a zena nam k tomu udelala domaci knedlik proste super:yes:

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    isindy:Neřeš pomeranč,máš to naprosto úžasný:-*

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

  • isindy isindy(autor receptu)

    všem děkuji za komentáře :-K

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    casino: pomeranč vůbec neměl být in, jen jsem doma neměla citron a talíř byl smutný na focení bez ničeho takový smutný...:-)

    Odpovědět

  • Majka8 Majka8

    casino:jj...jen moje svérázná tchýně si ho přejmenovala na Vídeňský biftek:-D taky jsem se chechtala,ale jen za dveřma,respekt je respekt;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Tomuto jídlu se odjakživa říkalo "Sekaná svíčková"
    Rcp je pěkně napsaný :palec: ale mám za to, že ten pomeranč na obrázku už pár roků není "in" a hospodští se u svíčkové zase vrátili k původnímu citronu...

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: sekaná svíčková na smetaně nejlepší sekaná svíčková na smetaně svíčková se sekanou sekaná svíčková na smetaně recept svíčková omáčka se sekanou sekaná se svíčkovou recept na sekanou svíčkovou svíčková na smetaně se sekanou domácí sekaná se svíčkovou sekaná jako svíčková svíčková ze sekanou omacka k sekane panenská sekaná sekanásvíčková sekaná recept sekana ve svíčkové omáčce panenská svíčková sekaná se svíčkovou omáčkou sekana svíčková omáčka sekana.svickova