Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ovar

Ovar je tradiční pochoutkou při zabíjačce. Jsou to části méně kvalitního masa, které se vaří ve slané vodě, s přidáním koření a někdy kořenové zeleniny. Vaří se nejčastěji z hlavy, jazyku, plece, laloku, kolena. Podává se horký, s hořčicí, křenem a dobrým chlebem. Dalším produktem po vaření je i oblíbená ovarová polévka.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Kokos, kokosový ořech

Kokosový ořech je dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého. Kokos má několik vrstev - ve středu… Číst dál

Kokos, kokosový ořech

Kokosové mléko

Kokosové mléko (viz kokosový ořech) je hustá tekutina, která se vyrábí z namleté dužiny kokosového… Číst dál

Kokosové mléko

Kokosový olej

Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za… Číst dál

Kokosový olej

Koktejl

Koktejl je společenské krátkodobé setkání, které trvá asi 2 hodiny. Uskutečňuje se odpoledne nebo… Číst dál

Koktejl

Konfitování

Konfitování je způsob úpravy masa, který je původem z Francie. Spočívá ve velmi pomalé tepelné… Číst dál

Konjak

Konjak je rostlina, která se pěstuje v Japonsku ve vyšších nadmořských výškách. Zdrojem ceněné… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Čubrica

Čubrica je balkánská směs koření, jehož původ bychom objevili v Bulharsku (směs saturejky, pálivých… Číst dál

Worcestrová omáčka

Worcestrová omáčka je tekuté koření, má temně hnědou barvu a jemnou pálivost. Omáčka má… Číst dál

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Naposledy jste si prohlédli