Jihočeský borůvkový koláč

dvevtroube Kuchařka: dvevtroube

Doba přípravy: 2 h 30 min 24 porcí Moučníky , Kynuté, Řezy s ovocem, bublaniny 0 názorů

Suroviny

Těsto:
150 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
30 g droždí
60 g krupicového cukru
1 balíček vanilkového cukru
200 ml mléka
špetka soli
citronová kůra z 1 citronu
2 žloutky
80 g tuku (použila jsem 40 g másla a 40 g sádla, vždy dávám sádlo do kynutého těsta, aby bylo křehčí)
malý panák rumu
Drobenka:
125 g hrubé mouky
120 g moučkového cukru
80 g másla
Borůvky:
1 kg očištěných a okapaných borůvek
100 g medu
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do mísy od robota jsem nasypala hladkou mouku, polohrubou mouku a promíchala je. Do mouky jsem udělala důlek, do kterého jsem rozdrobila droždí a zasypala ho lžicí krupicového cukru. Droždí s cukrem jsem zalila trochou vlažného mléka, vše zasypala moukou, přikryla utěrkou a na teplém místě jsem nechala vzejít kvásek. Trvalo to asi 15 minut.

  2. Následně jsem ke kvásku přidala špetku soli, zbylý cukr s 1 balíčkem vanilkového cukru, citronovou kůru, žloutky, tuk, který jsem rozpustila, přilila k němu zbytek mléka, které mi tuk ochladilo a vše jsem vlila do mísy. Nakonec jsem přilila ještě malého panáka rumu.

  3. Zapnula jsem robota a nechala ho vypracovat těsto. Podle potřeby, když se mi zdálo těsto příliš řídké, přidala jsem trochu mouky. Jak polohrubé, tak i hladké. Nakonec těsto nebylo úplně hladké a maličko lepilo, tak jsem ho ještě krátce propracovala pěkně ručně vařečkou a hned to bylo o něčem jiném.

  4. Hotové těsto jsem poprášila moukou, zakryla utěrkou a nechala kynout alespoň hodinu na teplém místě.

  5. Než těsto vykynulo, připravila jsem drobenku z hrubé mouky, moučkového cukru a másla. Vše jsem ručně zpracovala a hotovou drobenku jsem uložila do lednice.

  6. Dále jsem připravila omyté a okapané borůvky. Do mísy k borůvkám jsem přidala med a vše jsem promíchala.

  7. Vykynuté těsto jsem vyklopila na plech o velikosti asi 42x33 cm vyložený pečícím papírem a rovnoměrně mokrými prsty jsem těsto roztahala do stran. Snažila jsem se udělat i maličko vyšší okraje. Pokud chcete, aby měl po upečení koláč spodní silnější vrstvu těsta, použijte menší plech.

  8. Na těsto jsem pokladla borůvky smíchané s medem a zasypala je drobenkou. Okraje těsta jsem potřela rozšlehaným vejcem s trochou rumu a koláč takto nechala ještě 10 minut odpočívat.

  9. Poté jsem pekáč vložila do předem vyhřáté trouby na 180°C a pekla ho 30 minut.

  10. Po upečení jsem nechala koláč vychladnout a poté ochutnala. Koláč je krásně vláčný a druhý den na rodinné oslavě se po něm hned zaprášilo.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 289 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Jihočeský borůvkový koláč

K receptu nejsou žádné komentáře.

Tématické fráze: jihočeský koláč borůvkové koláčky jihočeský borůvkovýkoláč koláče s borůvkami borůvkový koláč na plech kynutý koláč borůvkový recept na menší plech borůvkovýjihočeský boruvkovy řez youtube koláč s borůvkami boruvkovy kolač z hrube mouky borůvkový kolac recept na borůvkový koláč menší borůvky kolac vláčný borůvkový koláč velikost plechu na borůvkový koláč borůvkový koláč na robotu recept na vlacny boruvkovy koláč kynuty kolac na mensi plech s boruvkami

Zapomněl/a jsem heslo