Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybíz

yanull yanull
Rybíz

Meruzalka neboli rybíz je ovocný keř, na kterém dozrávají bobulky různých velikostí a barev. Existuje asi 150 druhů. U nás se nejvíce pěstuje rybíz červený, černý, žlutý, bílý a růžový. Na zahrádce by neměl chybět, protože jej kromě přímé spotřeby a zdobení moučníků využijeme na šťávy, marmelády a džemy. Dá se zavařovat jako brusinky, dokonce se z něj připravuje rybízové víno. Rybíz obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a také vápníku. Na pěstování je nenáročný.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Recepce

Ve společenské a diplomatické oblasti se jedná o společenskou akci. Pořádá se při výjimečných… Číst dál

Recepce

Redukovat

Slovo "redukovat" má více významů, ale z hlediska přípravy jídlel se jedná o zmenšení objemu… Číst dál

Remoska

První remoska byla vyrobena již v roce 1957. Od té doby je stále součástí mnoha kuchyní u nás i ve… Číst dál

Restování

Restování je opékání (suché smažení) suroviny na minimálním množství tuku.Teplo přichází odspodu a… Číst dál

Reveň rebarbora

Rebarbora je vytrvalá rostlina s velkými listy. Jedná se o zeleninu. Ke konzumaci se sklízejí… Číst dál

Reveň rebarbora

Ricotta

Ricotta je čerstvý sýr, původem z Itálie, který se vyrábí ze syrovátky. Je bílý se zrnitou… Číst dál

Ricotta

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Worcestrová omáčka

Worcestrová omáčka je tekuté koření, má temně hnědou barvu a jemnou pálivost. Omáčka má… Číst dál

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace