Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybíz

yanull yanull
Rybíz

Meruzalka neboli rybíz je ovocný keř, na kterém dozrávají bobulky různých velikostí a barev. Existuje asi 150 druhů. U nás se nejvíce pěstuje rybíz červený, černý, žlutý, bílý a růžový. Na zahrádce by neměl chybět, protože jej kromě přímé spotřeby a zdobení moučníků využijeme na šťávy, marmelády a džemy. Dá se zavařovat jako brusinky, dokonce se z něj připravuje rybízové víno. Rybíz obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a také vápníku. Na pěstování je nenáročný.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Pivo

Pivo je kvašený alkoholický nápoj, vaří se v různých podobách od nepaměti. Z obilného sladu, vody,… Číst dál

Pivo

Pizza

Pizza pochází z Itálie, ale oblíbenou se stala po celém světě. Její základ tvoří kynuté těsto,… Číst dál

Pizza

Pljeskavica

Pljeskavica pochází ze srbského města Leskovac. Každý region má svůj recept. Většinou se s ní… Číst dál

Plundra

Plundra je pečivo z plundrového těsta. Číst dál

Plundra

Plundrové těsto

Plundrové (překládané) těsto je lístkující kynuté těsto. Připravuje se podobně jako těsto listové -… Číst dál

Podmáslí

Podmáslí je výživný nápoj. Je to vedlejší produkt, který vzniká při stloukání másla, dnes se vyrábí… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Demi sec

Demi sec je jemný polosuchý sekt se středně plnou květinovou vůní, obsahuje 33-50 g zbytkového… Číst dál

Džus

Džus je šťáva, kterou získáme vylisováním ovoce nebo zeleniny. Připravit si ji můžeme doma z… Číst dál

Džus

Líčka

Líčka jsou část žvýkacích svalů, které se nachází na vnějších tvářích skotu nebo vepřů. Je v nich… Číst dál

Líčka

Sekt

Sekt neboli šumivé víno je označení oblíbeného alkoholického nápoje. Vyrábí se primárním nebo… Číst dál

Sekt

Kari pasta

Kari pasta, aromatická asijská lahůdka, je základem asijských jídel. Nejpálivější pasta je z… Číst dál

Kari pasta

Bouillabaisse

Bouillabaisse je francouzská polévka z místních ryb a mořských plodů. Musí obsahovat nejméně 3… Číst dál

Bouillabaisse