Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rybíz

yanull yanull
Rybíz

Meruzalka neboli rybíz je ovocný keř, na kterém dozrávají bobulky různých velikostí a barev. Existuje asi 150 druhů. U nás se nejvíce pěstuje rybíz červený, černý, žlutý, bílý a růžový. Na zahrádce by neměl chybět, protože jej kromě přímé spotřeby a zdobení moučníků využijeme na šťávy, marmelády a džemy. Dá se zavařovat jako brusinky, dokonce se z něj připravuje rybízové víno. Rybíz obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a také vápníku. Na pěstování je nenáročný.

Další pojmy z Kulinářského slovníku

Žervé (Gervais)

Žervé, francouzsky gervais, je minimálně solený nebo nesolený, šlehaný měkký krémový sýr ze sladké… Číst dál

Žinčice

Žinčice je známý slovenský nápoj z ovčího mléka, podobný kefíru. Je vedlejším produktem při výrobě… Číst dál

Žitný chléb

Žitný chléb je obvykle hustší než chleba z pšeničné mouky. Vyrábí se z různých podílů žitné mouky.… Číst dál

Pojmy, které by vás mohly zajímat

Vermut

Vermut je dolihované víno, pocházející z Itálie. Vyrábí se z lehkého vína, které se dosladí a k… Číst dál

Nátěstek

Nátěstek (také zákvasek nebo matka) je chlebový kvas zahuštěný moukou do hustoty tuhého těsta. Bývá… Číst dál

Podzemnice olejná

Podzemnice olejná pochází zřejmě z Jižní Ameriky, je to jednoletá olejná rostlina z čeledi… Číst dál

Podzemnice olejná

Sangria

Sangria je osvěžující, lehký, chlazený alkoholický nápoj, sytě červené barvy. Je typický pro… Číst dál

Sangria

Demi-glace

Demi-glace je velmi silný hovězí, telecí nebo drůbeží vývar. Používají jej často profesionální… Číst dál

Demi-glace

Majonéza

Majonéza je velmi oblíbená, někdy se nazývá majolka. Jedná se o hustou tučnou omáčku, bílé nebo… Číst dál

Majonéza