Vánočka patří k symbolům našich Vánoc. Vše o sladkém pečivu z kynutého těsta
Vánočka je jedním ze symbolů českých Vánoc. Každá rodina má svůj recept nebo nějaký dobrý najdete v kuchařských knihách nebo na internetu. Spoustu receptů najdete také na webu Toprecepty.cz. Rady a tipy, jak připravit nejlépe těsto i jak vánočku zamotat. Nejčastěji se plete jako třípatrová z 8 či 9 pramenů z kynutého těsta s droždím. Každé patro má svou symboliku - voda, slunce, vzduch a země; rozum, vůli a cit a nakonec vědění a lásku.
Vánočka se peče už několik století, nejdříve v řemeslných dílnách caletníků, od 18. století se její pečení postupně přesunulo i do domácností.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí čtvrtky se žampionovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Brambory zapečené s medvědím česnekem, sýrem a smetanou v remosce
Přidáno před 6 hodinami
Pečený losos s parmazánem a rajčatovým ragú
Přidáno před 6 hodinami
Nepečené řezy “Nanaimo”
Přidáno před 6 hodinami
Chřest s holandskou omáčkou a opečenou šunkou
Přidáno před 7 hodinami
Barevná směs s kokosovým mlékem
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček námořníků na lodích Kryštofa Kolumba: Solené ryby, suchary tvrdé jako kámen i kaše s červy
Pozor na salmonelu! Může být i v mraženém kuřecím mase, riziko hrozí taky při grilování či neopatrnosti v kuchyni
Křehké rohlíčky z kynutého těsta jsou vláčné a božsky chutnají. Stačí jeden trik s kváskem a připravené jsou během pár minut