Vánočka paní Štěpánkové
Mezi jednu z vánočních tradic a symbolů patří bez debat vánočka. Krásně vláčná, plná rozinek a mandlí, svojí příjemnou vůní provoní celý váš dům. Bez vánočky si nedovedeme představit žádnou sváteční snídani.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 19 802 kJ / 4 733 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 89,59 g |
Tuky | 196,42 g |
Vláknina | 19,68 g |
Cholesterol | 1,19 g |
Sodík | 139 mg |
Sůl | 0,28 g |
Sacharidy | 641,83 g |
Postup přípravy
Krok 1: Jedno celé vejce s dvěma žloutky utřeme s cukrem a máslem. Přidáme mouku, rozdrobené droždí, vlažné mléko a zaděláme nelepivé těsto. Dobře propracujeme a necháme přes noc vykynout.
Krok 2: Rozinky naložíme předem do rumu. Po vykynutí těsta je zapracujeme do těsta společně s nasekanými mandlemi (nebo ořechy).
Krok 3: Po vykynutí do těsta zapracujeme rozinky naložené v rumu a mandle nebo ořechy.
Krok 4: Včas zapneme nahřívat troubu na 200 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Krok 5: Těsto rozdělíme na 6 dílů. Z každého dílu uděláme váleček, ze kterých upleteme vánočku.
Krok 6: Vánočku přendáme na plech, potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách zmírníme teplotu na 170 °C a pečeme zhruba hodinu. Řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do vánočky a po vytažení musí být suchá, bez drobečků.
Zveřejněno 29. 1. 2012
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Vánočka paní Štěpánkové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lDQ6
Moje poznámka
Vánočka paní Štěpánkové
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/lDQ6
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 11 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mrkvové minikoláčky s povidly
Mici76@seznam.cz před 1 hodinou
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 8 hodinami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 10 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 10 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 10 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 10 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 10 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 11 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 11 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 12 hodinami
Tématické fráze:
jak zadělat na vánočku,
vánočka štěpánek,
vánočka mojí maminky,
kdy zadelat na vánočku,
jak se zadelava na vánočku,
vanocka pani štěpánove,
jak zadělat vánočku,
vanocka podle stepankove,
vánočka zadělaná v pekárně,
vánočka kynutá přes noc,
vánočka ze 60 dkg mouky,
vánočka podle maminky,
kynutá vánočka přes noc,
vánočka paní štšpánkové,
vánočka na 60 dkg,
vanocka top recepty,
recepty na vláčnou vánočku do formy,
zadělní vánočky,
vláčná vánočka,
vánočka podle paní štěpánkové
Suroviny:
mouka hladká,
žloutek,
vejce,
cukr,
cukr vanilkový,
máslo,
droždí,
mléko,
sůl,
mandle,
rozinky,
rum,
vejce
Komentáře (13)