Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nezapomenutelné Babicovy hlášky i recepty, které se staly hity, provázely televizní pořady o vaření na první české komerční televizi, na Nově. Ta 4. února 2024 slaví 30 let od svého založení. Ačkoliv některé kuchyňské show už neběží, z paměti mnohých nezmizely.

Dobrou chuť z Novy  

První vysílání TV Nova odstartovalo z Národního muzea 4. února 1994 v 19 hodin v čele s tehdejším šéfem a zakladatelem televize, Vladimírem Železným. Ten posléze moderoval i svůj vlastní, tehdy ojedinělý pořad Volejte řediteli, proslulý mimo jiné úvodním pozdravem „Dobrou chuť, pokud právě obědváte.“

Železný byl a stále je proslulým milovníkem jídla i pití, který se v gastronomii vyzná. Jeho velkou vášní je mimo jiné víno. V roce 1999 založil vinařství Tanzberg Mikulov a je také autorem odborníky oceněné knihy Dobré rady milovníka vína

Není divu, že ve "své" televizi dával prostor právě i pořadům o vaření. Připomeňme si ty nejikoničtější z nich. 

Babicovy dobroty 

Když nemáte limetu, dejte tam citron, a když nemáte ani ten...“ Jiří Babica ve svém pořadu Babicovy dobroty pronesl nejednu hlášku, jež posléze zlidověla. Jeho pořad o vaření, jenž byl vysílán od roku 2008 pravidelně každou sobotu večer, byl laiky sledován, ale jinými šéfkuchaři a odborníky značně kritizován. Pořad skončil 7. srpna 2014, ale mnohé díly jsou stále ke shlédnutí na VOYO a také se různě virtuálně šíří. 

U Haliny v kuchyni 

Ve stejném roce, kdy skončil "Babica", konkrétně v říjnu 2014, začala Nova uvádět nový pořad s názvem U Haliny v kuchyni. V něm se korpulentní moderátorka a herečka Halina Pawlowská představila v roli kuchařky.

Nešlo ale jen o vaření, vtipná Halina diváky častovaly i mnohými historkami, vtipy a hláškami, jimiž je proslulá. Halina sama o sobě tehdy říkala, že sice není kuchařka, ale hrozně ráda jí a vaří pro své blízké. V pořadu připravovala převážně českou kuchyni, někdy i maďarskou a německou, nebo jejich kombinaci. 

My rádi jíme

Nejrůznější recepty a kuchařské umění předváděli divákům také Jiřina Bohdalová, Petr Novotný a Josef Alois Náhlovský v pořadu My rádi jíme. Pořad se začal vysílat v roce 1999 a již zmíněná trojice si zvala do studia známé herce a zpěváky, kteří před kamerami předváděli své vlastní recepty.

Trvání pořadu nebylo dlouhé, ale i po skončení však byl, v roce 2002, vždy v nedělních dopoledních hodinách opakován. Některé díly jsou stále k shlédnutí na kanálu YouTube. 

Láďa Hruška 

Pokud odborníci nenechali nit suchou na Babicovi, pak ještě nevěděli, že přijde Láďa Hruška. Původně terénní zpravodaj televize Nova nastoupil do vysílání v roce 2012. Později dostal funkci „potravinového inspektora“ a z něj časem vznikl kulinářský experimentátor.

Láďa Hruška přímo v rámci zpravodajství zkoušel vařit podle levných receptů, které na jeho výzvu posílali do televize diváci. Dočkali jsme se tak mimo jiné i plněných a smažených kuřecích kůžiček, nebo tlačenky v trojobalu.

Dietologové si rvali vlasy, ale Láďa měl úspěch. Vydal i několik kuchařských knih, mimo jiné Vaříme s Láďou Hruškou, z nich některé se staly bestsellery. V roce 2014 z Novy odešel.

Na snímky z pořadů se můžete podívat a vysílání si tak připomenout v naší galerii: 

Fotogalerie - Pořady o vaření TV Nova

Ukázat 5 fotografií

Zdroje informací: 

dotyk.cz: Co dnes dělá kontroverzní Vladimír Železný, bývalý ředitel Novy?
Wikipedie: Láďa Hruška
CSFD.CZ: My rádi jíme

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více