Legendární televizní pořady o vaření: Na Babicovy dobroty nebo U Haliny v kuchyni se nedá zapomenout
4. 2. 2024 Vaření
Nezapomenutelné Babicovy hlášky i recepty, které se staly hity, provázely televizní pořady o vaření na první české komerční televizi, na Nově. Ta 4. února 2024 slaví 30 let od svého založení. Ačkoliv některé kuchyňské show už neběží, z paměti mnohých nezmizely.
Dobrou chuť z Novy
První vysílání TV Nova odstartovalo z Národního muzea 4. února 1994 v 19 hodin v čele s tehdejším šéfem a zakladatelem televize, Vladimírem Železným. Ten posléze moderoval i svůj vlastní, tehdy ojedinělý pořad Volejte řediteli, proslulý mimo jiné úvodním pozdravem „Dobrou chuť, pokud právě obědváte.“
Železný byl a stále je proslulým milovníkem jídla i pití, který se v gastronomii vyzná. Jeho velkou vášní je mimo jiné víno. V roce 1999 založil vinařství Tanzberg Mikulov a je také autorem odborníky oceněné knihy Dobré rady milovníka vína.
Není divu, že ve "své" televizi dával prostor právě i pořadům o vaření. Připomeňme si ty nejikoničtější z nich.
Mohlo by vás zajímat
Babicovy dobroty
„Když nemáte limetu, dejte tam citron, a když nemáte ani ten...“ Jiří Babica ve svém pořadu Babicovy dobroty pronesl nejednu hlášku, jež posléze zlidověla. Jeho pořad o vaření, jenž byl vysílán od roku 2008 pravidelně každou sobotu večer, byl laiky sledován, ale jinými šéfkuchaři a odborníky značně kritizován. Pořad skončil 7. srpna 2014, ale mnohé díly jsou stále ke shlédnutí na VOYO a také se různě virtuálně šíří.
U Haliny v kuchyni
Ve stejném roce, kdy skončil "Babica", konkrétně v říjnu 2014, začala Nova uvádět nový pořad s názvem U Haliny v kuchyni. V něm se korpulentní moderátorka a herečka Halina Pawlowská představila v roli kuchařky.
Nešlo ale jen o vaření, vtipná Halina diváky častovaly i mnohými historkami, vtipy a hláškami, jimiž je proslulá. Halina sama o sobě tehdy říkala, že sice není kuchařka, ale hrozně ráda jí a vaří pro své blízké. V pořadu připravovala převážně českou kuchyni, někdy i maďarskou a německou, nebo jejich kombinaci.
Mohlo by vás zajímat
My rádi jíme
Nejrůznější recepty a kuchařské umění předváděli divákům také Jiřina Bohdalová, Petr Novotný a Josef Alois Náhlovský v pořadu My rádi jíme. Pořad se začal vysílat v roce 1999 a již zmíněná trojice si zvala do studia známé herce a zpěváky, kteří před kamerami předváděli své vlastní recepty.
Trvání pořadu nebylo dlouhé, ale i po skončení však byl, v roce 2002, vždy v nedělních dopoledních hodinách opakován. Některé díly jsou stále k shlédnutí na kanálu YouTube.
Láďa Hruška
Pokud odborníci nenechali nit suchou na Babicovi, pak ještě nevěděli, že přijde Láďa Hruška. Původně terénní zpravodaj televize Nova nastoupil do vysílání v roce 2012. Později dostal funkci „potravinového inspektora“ a z něj časem vznikl kulinářský experimentátor.
Láďa Hruška přímo v rámci zpravodajství zkoušel vařit podle levných receptů, které na jeho výzvu posílali do televize diváci. Dočkali jsme se tak mimo jiné i plněných a smažených kuřecích kůžiček, nebo tlačenky v trojobalu.
Dietologové si rvali vlasy, ale Láďa měl úspěch. Vydal i několik kuchařských knih, mimo jiné Vaříme s Láďou Hruškou, z nich některé se staly bestsellery. V roce 2014 z Novy odešel.
Na snímky z pořadů se můžete podívat a vysílání si tak připomenout v naší galerii:
Zdroje informací:
dotyk.cz: Co dnes dělá kontroverzní Vladimír Železný, bývalý ředitel Novy?
Wikipedie: Láďa Hruška
CSFD.CZ: My rádi jíme
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Legendární televizní pořady o vaření: Na Babicovy dobroty nebo U Haliny v kuchyni se nedá zapomenout
„Když nemáte kečup, přidejte tam hořčici!“ Oblíbený lidový kuchař Jiří Babica slaví 60!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová krkovice dušená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Sladké chlebíčky s džemem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Banana split
Přidáno před 7 hodinami
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 20 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 21 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Netradiční květáková polévka s lanýžovým krémem podle Hany Heřmánkové ohromila i Jiřinu Bohdalovou. „Ta píše,“ pronesla herečka
Dunajské vlny podle Josefa Maršálka: Dvoubarevný moučník s višněmi a vanilkovým krémem chutná skvěle
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?