Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chyby při péči o žitný kvásek: Jedině správná a kvalitní péče zaručí silný kvas
Zdroj: Kristýna Anna Vondálová

Žitný kvas je neodmyslitelnou součástí každodenního ruchu v kuchyních, ve kterých se často peče kváskový chléb. Péče o něj není nikterak složitá, je však potřeba dodržovat určitá pravidla a především pak pravidelnost péče.

Dříve byl součástí každé chalupy, následně ho nahradily nákupy pečiva v obchodech. Dnes už ale žitný kvas opět najdete v mnoha domácnostech, protože domácí chléb je zkrátka pokladem a jeho chuť i složení je nesrovnatelné s tím kupovaným. Předejděte zbytečným chybám při péči o kvas a pečte jako praví profesionálové.

Časté chyby při péči o žitný kvas

V dnešní uspěchané době nemáme čas téměř na nic. Zastavte se, nadechněte se a užívejte si chvíle péče o žitný kvásek, díky kterému si můžete pochutnat na dokonalých chlebech, ale také na žitných krekrech nebo třeba kváskových lívancích.

  1. Kvalita mouky i vody přímo ovlivňuje stav kvasu. Řekněte ne nejlevnější mouce a vodě z kohoutku. Dopřejte kvasu kvalitní mouku a vodu nejlépe odstátou.
  2. Pravidelnost je zde opravdu potřeba - kvas krmte každých 12-24 hodin v pravidelném intervalu. Pokud je kvásek vitální a správně krmený, můžete ho nakrmit a vložit do lednice. V lednici vydrží až týden bez krmení, přesto ho doporučujeme krmit co 3–4 dny, aby nezačal ztrácet na síle.
  3. Nepodceňujte pečlivé rozmíchání kvasu s vodou a moukou, jinak se mikroorganismy v kvasu obsažené nemohou bezproblémově rozmnožovat.
  4. Nenechávejte sklenici s kvasem na nevhodných místech - pro dobrý stav kvasu je potřeba ho udržovat v neměnné, nejlépe pokojové (či lednicové) teplotě.
  5. Kvas často reaguje na změny pomalým kvašením. Proto se snažte krmit tou samou moukou, na kterou je "zvyklý" a zbytečně neexperimentujte.

Žitný kvas je pomocníkem, který si zaslouží dobrou péči. Odměnou nám jsou nejen dokonalé kváskové chleby, ale také nejrůznější druhy pečiva, mnohými z nás milované krkonošské kyselo, nadýchané lívance, skvělé bábovky i lité perníky.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli