Jak louskat vlašské ořechy. Šetřete svůj čas a využijte jednoduché tipy
Tvrdá skořápka vlašských ořechů nás často odradí od jejich častější konzumace. Některé odrůdy se dají louskat snadněji, papíráky dokonce rukou. Většina má však tvrdou skořápku, která je sice zárukou dlouhé trvanlivosti, ale také znamená větší pracnost při jejím odstraňování.
Louskání vlašských ořechů je poměrně zdlouhavé a vyloupané oříšky v misce jen pomalu přibývají. Postup si můžeme zpříjemnit třeba sledováním filmu, ale nejlepší je využít osvědčené techniky pro urychlení jinak nezáživné činnosti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak louskat vlašské ořechy
Máme pro vás několik tipů a rad. Vyberte si ty, které vám budou vyhovovat nejlépe.
- Základem je mít co nejkvalitnější louskáček, dobrým pomocníkem je také malý špičatý nožík, kterým snadno vyjmeme kousky oříšků z rozlousknuté skořápky.
- Nejlepší je do louskání zapojit celou rodinu - při příjemném povídání jde louskání rychle od ruky.
- Brzy po sklizni, dokud jsou ořechy nevysušené, jde loupání snáze. Jejich chuť je jiná, než jsme na ni zvyklí u suchých ořechů. Před skladováním je nutné vyloupané ořechy vysušit, aby neplesnivěly.
- Vysušené ořechy už jdou ze skořápky hůře. Práci si usnadníme, kdy je dáme do hrnce a zalijeme horkou vodou. Necháme je cca 15 minut pod pokličkou, pak horkou vodu slijeme a ořechy propláchneme studenou vodou. Louskání jde rychle, skořápky kolem nelétají a navíc jsou jádra pěkně celá, což je ideální např. ke zdobení cukroví.
- Můžeme postupovat ještě trochu jinak. Ořechy zalijeme studenou vodou a uvedeme ji v hrnci do varu. Necháme 5 minut povařit, propláchneme hned studenou vodou a pustíme se do loupání. Při delším vaření by už jádra byla uvařená, proto čas nepřekračujeme.
- Loupání ořechů lze také urychlit, když je rozložíme na nízkou papírovou krabici, přikryjeme starším ručníkem (stačí slabší) a přes ručník větším kladívkem rozklepeme. Postupujeme opatrně, aby ořechy nebyly zbytečně nadrcené nadrobno.
Vyloupané vlašské ořechy již nejsou tak trvanlivé, jako ve skořápkách. Trvanlivost lze ale prodloužit, a to buď zmrazením ořechů nebo zavařením ve sklenicích. Na postup zavařování suchých ořechových jader se můžete podívat v následujícím videu:
Komentáře