Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kterou jarní polévku máte nejraději? Bylinkovou, špenátovou, chřestovou nebo jinou?
Zdroj: Pixabay, monika1607

Na jaře na trhu objevujeme nebo na zahrádce sklízíme čerstvou zeleninu a bylinky, které pomohou k pestřejšímu, zdravému a chutnému jarnímu jídelníčku. Jedním z oblíbených jarních jídel jsou polévky.

Polévky z jarní zeleniny lákají chutí i barevností. Mezi první zeleninu patří ředkvičky, kedlubny, chřest, karotka, špenát, rukola a další. Z bylin brzy raší kopřivy, medvědí česnek, popenec, z pěstovaných libeček, pažitka, petrželka. To vše můžeme skvěle využít do krémových i čirých polévek.

Bylinky a kopřivy

Kromě pěstovaných bylin můžeme najít kopřivy, popenec, šťovík, medvědí česnek, polníček, sedmikrásky, fialky - jejich listy použijeme. Na másle nebo oleji omyté lístky osmahneme, můžeme zaprášit moukou, zalijeme zeleninovým vývarem a provaříme. Kdo nechce zahušťovat moukou, přidá místo ní několik brambor nakrájených na kostičky. Nakonec polévku rozmixujeme a můžeme zjemnit smetanou nebo krémovým sýrem. Většinou ji podáváme s krutonky.

Špenátová polévka

Polévka ze špenátu má krásně zelenou barvu, voní po česneku a doplňujeme ji většinou vejci. Vejce můžeme přidat rozklepnutá a nechat přejít varem, vařená natvrdo vložit do hotové polévky nebo ti, kdo to umí, připraví vejce ztracená, díky kterým bude polévka přímo sváteční. Špenát můžeme použít čerstvý listový nebo mražený v podobě protlaku.

Chřestová polévka 

Tato lahůdková zelenina je ideální pro vaření polévky. Z jednoho svazku nasytíme celou rodinu. Do vývaru použijeme slupky i odlomené konce chřestu a přecedíme do polévky. Postupujeme podobně jako při vaření bylinkové polévky. Chřest osmahneme, povaříme ve vývaru s jíškou nebo bramborami, nakonec rozmixujeme a zjemníme smetanou. Chřest nepotřebuje příliš dochucovat, abychom si užili jeho přirozenou chuť.

Ostatní zelenina v polévkách

Také z další jarní zeleniny můžeme uvařit chutné polévky. Použijeme buď jen jeden druh nebo směs více druhů zeleniny. Zkoušíme i méně tradiční chutě jako rukolu nebo salát. Také jsou výborné ředkvičky, jarní cibulka, kedlubny apod. Polévku zahustíme jíškou nebo zavářkou (např. kapání, knedlíčky) a zjemníme smetanou nebo sýrem.

Na závěr pro vás máme videorecept na přípravu výborné pažitkové polévky se žloutky:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky