Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dokonale křupavé řízky nevzniknou náhodou, ale díky správné přípravě a smažení. Od výběru masa a obalování, až po hlídání teploty oleje, hraje každý krok svoji roli. Dodržíte-li několik zásad, budete servírovat řízky, které všechny nadchnou.

Řízek patří mezi nejoblíbenější pokrmy a tak jej často připravujeme k nedělnímu obědu. Ať už jsou řízky kuřecí, krůtí nebo vepřové, vždy se snažíme dosáhnout křupavého obalu. Docílit této dokonalé křupavosti však vyžaduje více než jen rychlé obalení v trojobalu. Klíčové jsou kvalitní suroviny, správný postup obalování a hlavně pečlivě zvolená teplota a množství tuku při smažení.

Jak mít křupavé řízky

Pečlivá příprava masa se projeví na výsledné chuti i textuře. Věnujte tedy následujícím bodům pozornost a odměna v podobě křupavých řízků vás nemine.

  • Základem je výběr kvalitního masa, naklepaného na rovnoměrné plátky. Před obalováním je nutné maso dobře osušit, protože přebytečná vlhkost by způsobila odpadávání strouhanky a ztrátu křupavosti.

  • Strouhanku do trojobalu volte hrubší, ideálně z domácího pečiva, protože právě ta vytvoří pevný a křupavý povrch. Někteří kuchaři přidávají do strouhanky sezamová semínka nebo parmezán, což dodá obalu další chuťový rozměr.

  • Strouhanku také můžete nahradit panko strouhankou nebo kukuřičnými lupínky.

  • Smažení je klíčová fáze. Olej musí být dostatečně rozehřátý, ale ne přepálený. Pokud olej není dostatečně horký, trojobal nasaje příliš tuku. Příliš vysoká teplota naopak způsobí připálení obalu dříve, než se maso uvnitř propeče.

  • Smažte raději po menších dávkách, aby teplota oleje s novou várkou masa příliš neklesla.

  • Po usmažení nechte řízky krátce okapat na papírovém ubrousku, ale nepřikrývejte je, protože by se v páře obal zapařil a ztratil křupavost.

Křupavé řízky nejsou dílem náhody, ale výsledkem pečlivého výběru surovin, správného obalování a kontrolovaného smažení. Stačí několik osvědčených kroků a na talíři se objeví maso se zlatavou krustou, která křupne při každém soustu. 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli