Jak nechat změknout máslo. 10 tipů pro rychlé povolení oblíbeného tuku
Máslo je důležitou surovinou sladké i slané kuchyně. V mnoha receptech je pokyn "nechte máslo povolit", změklé máslo se dobře hodí nejen pro úspornější mazání, ale také při pečení, do těst, krémů a omáček. Oceníte ho při dochucování kaší a v dalších běžných situacích.
Máslo, které dáme včas změknout, je připravené k pohotovému použití. Jistě všichni znáte spěšné mazání krajíčků chleba tuhým máslem. Takové se nedá pořádně rozetřít, dáváme ho pak zbytečně vysokou vrstvu a ani chuť není až tak skvělá. Máme pro vás několik rad a tipů, jak měknutí másla urychlit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak nechat máslo změknout
Některé tipy určitě znáte a používáte, jiné pro vás možná budou nové. Posuďte sami.
- Pokojová teplota je tím nejjednodušším způsobem. Když máslo včas vytáhnete, povolí přirozenou cestou. Rychlost změknutí závisí na teplotě okolí. Počítejte přibližně 30 až 60 minut.
- Krájení na plátky nebo kostky je další jednoduchý způsob, jak měknutí másla urychlit. Čím menší kostky zvolíte, tím bude měknutí rychlejší.
- Strouhání na hrubém struhadle nebo pomocí škrabky je další jednoduchá, ale účinná metoda, jak získat změklé máslo co nejrychleji.
- Snadným a poměrně šetrným způsobem je měknutí másla díky teplu z nahřáté misky nebo malého kastrůlku. Teplou miskou nebo kastrůlkem máslo položené na talíři jednoduše přikryjte a chvilku počkejte.
- Máslo můžete pozvolna zahřívat nad párou. Při tomto způsobu ho dejte v misce nad kastrůlek s horkou vodou.
- Máslo stačí nechat blízko tepelného zdroje a měknutí půjde mnohem rychleji než v chladné místnosti. Záleží na vás, jestli máslo dáte k radiátoru, ke kamnům nebo k zahřáté troubě.
- Další jednoduchá varianta je dát máslo do sáčku, dobře sáček uzavřít a vložit do vlažné vody. Máslo bude za chvilku změklé.
- Vidlička a nůž nebo lžíce jsou dobrými pomocníky i v této situaci. Nožem nebo lžící máslo krájejte a vidličkou mačkejte, máslo během chvilky povolí.
- Tyčový mixér pomůže máslo změkčit během okamžiku. Nejprve ho ale rozkrájejte na menší kousky.
- Mikrovlnná trouba je při povolování másla častým, ale méně šetrným pomocníkem. Buďte přitom opatrní, protože stačí jen krátká doba.
Změklé máslo se ve sladké kuchyni výborně hodí při zpracování různých těst, krémů a polev. Důležité je do nepečeného cukroví, využijeme ho např. do oblíbených nepečených kuliček nebo včelích úlků, třeba do těch z následujícího videoreceptu.
Komentáře