Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Narůstající cukety nás lákají na mnoho různých variant jídel, do kterých je můžeme zpracovat. Jejich chuť je příjemná a díky tomu se hodí k využití naslano i nasladko. Ale tím tradičním a nejjednodušším z cuket, než začneme vymýšlet další možnosti, jsou cuketové řízky.

Na cuketové řízky jsou výborné především mladé cukety. Nemusíte je loupat, jsou jemné a křehké. Stačí je donést ze zahrady, umýt, odkrojit konečky, nakrájet na plátky a už se můžeme pustit do díla. Se staršími cuketami je to už horší. Když oloupete tuhé slupky, cuketové plátky přijdou o "zpevnění" okrajů, ale když je neoloupete, nejspíš je stejně strávníci nechají na talíři, protože jim budou tuhé.

Jak připravit cukety na smažení

Mladé pěkné cukety po nakrájení na plátky trochu posolíme, nejlépe z obou stran. To jim dá nejen příjemnou chuť, ale zbaví je i přebytečné vody. Než si připravíme suroviny na balení řízků, plátky budou pokryté kapičkami a přebytečná voda z nich odteče. Lehce je osušíme kuchyňskou utěrkou - papírovou nebo látkovou. Pak už se můžeme pustit do balení v klasickém trojobalu.

Jak cukety balit do trojobalu

Postup je snadný a všem známý - nejprve mouka, pak rozšlehané vejce, nakonec strouhanka, a šup na pánev s rozehřátým olejem. Řízky ale lze trochu vylepšit. Co třeba plátky cukety před balením potřít rozmačkaným česnekem nebo jemně posypat oblíbeným kořením? Záleží to na nás, ale jisté je, že řízky budou chutné i jen tak.

Jak smažit řízky z cuket

Když smažíme pro každého z rodiny jen tři nebo čtyři plátky cukety, jde to rychle. Ale pokud se rozhodneme usmažit pořádnou dávku, protože si řízky dáme rádi ještě studené k večeři s chlebem a druhý den znovu k obědu, zabere to času více. V tom případě je nejlepší rozehřát olej na plechu a řízky usmažit v troubě. Naráz se jich tam vydá mnohem více než na pánev, a když je to pořád málo, můžeme plechů usmažit několik. Během smažení (v troubě to jde pomaleji) stihneme uvařit brambory nebo bramborovou kaši jako přílohu, a samozřejmě k tomu připravit salát, třeba okurkový.

Smažené cuketové řízky podle videa

Na závěr pro vás máme praktickou ukázku, jak si poradit s cuketovými řízky. Už na pohled jsou neodolatelné, a když se nejprve podíváte na video, můžete se pak hned pustit do smažení.

  1. Potřebujeme mladou cuketu, sůl, česnek, hladkou mouku, vejce a strouhanku. K tomu olej na smažení. Množství všech surovin záleží na počtu cuket.
  2. Cuketu nakrájíme na plátky silné 1,5 cm, z obou stran osolíme a necháme 15–20 minut vypotit.
  3. Orosené plátky dobře osušíme.
  4. Do misek připravíme hladkou mouku, rozšlehaná vejce s trochou soli, a strouhanku.
  5. Osušené plátky jemně osolíme, potřeme rozetřeným česnekem, obalujeme v trojobalu a hned smažíme na pánvi s rozehřátým olejem.
  6. Smažíme z obou stran dozlatova. Po usmažení necháme na papírovém ubrousku odsát přebytečný tuk.
  7. Podáváme s vařeným bramborem, přidáme tatarskou omáčku nebo česnekový dresink, a hlávkový salát.
I když jsou cuketové řízky velmi snadným jídlem, pokud jich připravujete více, jsou náročné na čas. Když byste raději něco, čím sice také zasytíte více strávníků, ale nebudete přitom tak dlouho stát u sporáku, vyzkoušejte třeba cukeťák na plech. Rozhodně bude mít úspěch.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více