Veka domácí na chlebíčky

Postup přípravy receptu

  1. Z části mléka, mouky, všeho droždí a cukru umícháme řidší kvásek, který necháme asi 15 minut kynout. K vykynutéhmu kvásku přidáme zbytek surovin a uhněteme pružné těsto, které bude zakryté v míse kynout asi 45-60 minut.

  2. Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na 3-4 kousky a z každého vyválíme placku, srolujeme ji a vytvarujeme veku. Uložíme je na plech s pečícím papírem a necháme vykynout přibližně 30-45 minut.

  3. Potřeme vejcem nebo vodou a mírně pečeme (200°C /
    asi 30-35 minut, podle velikosti vek).

Komentáře k receptu Veka domácí na chlebíčky

  • Klaudas Klaudas

    Moje prvni veky v zivote. S kynutym testem moc neumim, ale povedly se - mekoucke, lahodne. Mleka jsem musela trosinku pridat, ale jen zlehka, hnětla jsem testo v ruce na lince a silu jsem mela. Pekla jsem ze zacatku na 200 (funkce peceni chleba v klasicke troube), po cca 15 minutach na 190. Diky za super recept!

    Odpovědět

  • alikul alikul

    Veka je vynikající. Dnes bude na oslavu. Dělala jsem z poloviční dávky v pekárně. Jen jsem dala mléka více- 0,3l. To asi záleží na mouce. Těsto krásné nelepivé, není třeba podsypávat moukou.:yes::-)<3

    Odpovědět

  • Tonja Tonja

    Eva : Nezapomněla jste dát kvasnice?

    Odpovědět

  • Eva S. Eva S.

    Skvělé těsto, vyzkoušeno na silvestra, veky luxusní<3 a už nikdy kupované :-)

    Odpovědět

  • TourDeBeer TourDeBeer

    Zdravím, musím udělat kvasek a nebo stačí vše smíchat a nechat vykynout? A ještě prosím o přibližnou teplotu a dobu pečení :-)

    Odpovědět

  • anetahoral anetahoral

    Vynikajici, uz nam kupovana nesmi domu :-) vydrzi vlacna i 3.den

    Odpovědět

  • maryje12 maryje12

    Musím napsat znovu... z těsta dělám pletýnky, už se mi ani nechce kupovat pečivo v obchodě :-), velmi rychlé a chutné... podlehla jsem :-D

    Odpovědět

  • maryje12 maryje12

    Veky jsou výborné, z poloviční dávky je jedna trochu větší, těsto bezvadné, velmi jednoduché a rychlé. Mám pocit, že už v obchodě veku nekoupím... Taky jsem dělala větší housky, no úžasné. Cukru stačí málo, raději trošku víc soli. Vynikající!:yes:

    Odpovědět

  • gabrusa gabrusa

    Marketa: Taky se mi to dneska stalo - dělala jsem ze 3/4, hodila vše do pekárny a odešla a za chvíli slyším jak chudinka pekárna nemůže. Musela jsem opravdu hodně naředit, minimálně 1,5 dcl vody. Holt každá mouka jinak saje, musí se s tím počítat. Ale chápu, že pokud někdo není v pečení kynutého zběhlý, může s tím mít pak problém, protože neví jestli to tak má být nebo ne.

    Odpovědět

  • renyyzza renyyzza

    Veka je naprosto luxusní, dělala jsem z poloviční davky. Na Vánoce upeču znovu.

    Odpovědět

  • MirkaL MirkaL

    Tak jsem je dneska opet pekla, ale co se mi nestalo? Do misticky jsem si odlila vlazneho mleka, do nej nasypala cukr a susene kvasnice. Pak jsem si nachystala mouku, nasypala ji do hnetace a odvazila jsem si sul ...a blbec jsem ji nasypala omylem do toho kvasku, :-((no to se mi jeste v zivote nestalo. Premyslela jsem , co s tim? Nakonec jsem to nechala osudu. Ani jsem to nepromichala, nechala jsem to tak a za 10 minut jsem to sla zkontrolovat. Ten kvasek nadherne vzesel, tak jsem udelala testo. Po 30 minutach jsem nemohla uverit ...testo bylo nadherne vykynute, bylo opravdu snad nejlepsi ze vsech, co jsem za tech 5 let co tyto veky pecu, udelala. Takze nechapu, proc se na ruznych diskuzich pise o tom, ze sul zabiji kvasinky??? Vzdyt to neni zadna pravda. Vlozila jsem semka i foto toho kvasku, je tam nahore v te misticce jeste videt trochu ta sul. To jsem ale umelkyne, co? To je tak, kdyz clovek specha a moc nad tim co prave dela, nepremysli. Alespon ted vime, ze sul kvasnicim neublizi ...smich! Krasne poznani.:-)

    Odpovědět

  • MirkaL MirkaL

    laďka:
    Me dneska stacilo si namocit jen ruce, testo jsem jimi jen potrela a znovu jsem ho hodila na 2 minuty do hnetace a pak uz bylo v pohode. Ale nekdy pridavam i lzicku vody, opravdu zalezi na te mouce. Tento recept je skutecne perfektni. :yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • laďka laďka(neregistrovaná)

    Vyzkoušela jsem veky teprve před měsícem a chutí mne překvapily. Jsou opravdu moc dobré. Ke komentářům z dřívějška doplňuji, že každá hladká mouka není stejná. Poprvé mi stačilo půl litru mléka a dnes jsem deci přidala. Těsto zadělávám v pekárně a po chvíli hnětení si na ně sáhnu. Pokud je pevné a pružné, je to fajn. Dnes se s tím pekárna dost trápila, proto jsem mléko přidala. Z kila mouky peču jednu velkou veku (nemusím potom krájet plátky na šikmo, aby z toho byly normální chlebíčky a ne jednohubky) a z druhé poloviny 8 rohlíků plněných sýrem. Ty chutnají opravdu všem. Dnes chci k sýru přidat plátek šunky a zkusit pár kousků s nivou. Tak uvidím, jak zachutnají nové varianty. Já jsem s receptem velmi spokojená, takže díky za něj.

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    Erik: než se veky strčí do touby musí se nechat na plechu ještě chvíli vykynout možná proto nebyly tak nadýchané

    Odpovědět

  • Erik Erik(neregistrovaný)

    Ahojte

    Prišiel som si sem pre radu, robil som veku z polovičnej dávky, čiže pol kila muky atd. Všetko sa pekne podarilo, nechal som cesto vykysnut takmer hodinu, rozdelil na dve časti, vyvalkal a zroloval. Potrel vodou a sup do rúry. 200 stupňov, horný aj spodný ohrev. No neviem prečo, tie moje veky mali tak polovičný objem z týchto, čo sú tu na fotkách. Za každú radu ďakujem

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 6 7

Tématické fráze: chlebíčková veka veka recept veka chlebickova veka recept recept na veku recept veka pečení veky veka z domácí pekárny těsto na veku chlebíčková veka - recept jak upéct veku recept na chlebíčkovou veku veky nejlepší veka recept na veky pečeme veku chlebíčková veka recepty veka v receptech veky recept tukova veka recept