Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krém je královskou korunou každého dortu, ale i zákusků, řezů a cukroví. Zajistí moučníku sladkost, svěžest a jemnost, díky které se nám každé sousto rozplyne v ústech. Krém na dortech je zároveň i krásnou dekorací.

Krémy na dorty mají různé příchutě, například vanilkovou, čokoládovou, citronovou, ovocnou či karamelovou. Příchuť však sama o sobě není známkou kvality - tou je jemná textura, propojení jednotlivých chutí a schopnost se nesrážet při šlehání.

Jak nesrazit krém na dort

Všechny ingredience na přípravu krému musí mít stejnou pokojovou teplotu:

  • Základní krém důkladně vyšleháme, aby se drobné krystalky cukru dokonale rozpustily. Krém nestačí krátce promíchat - tím se později začne oddělovat tekutina od tuku - někdy na ozdobeném moučníku, kdy je na nápravu pozdě.
  • Pokud do krému přidáváme pudink či kaši, přidáváme je po lžičkách, aby máslo s cukrem stačily na další ingredienci reagovat. Alkohol, ovocné pyré, aroma nebo citronovou šťávu kapeme po kapkách - větší množství tekutiny způsobí sražení.

Pokud se krém i přesto srazí, vložíme ho na 5–10 sekund do mikrovlnné trouby a znovu důkladně prošleháme - krém se spojí, zhoustne a získá požadovanou texturu.

Komentáře

Další tipy a triky