Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Časté chyby při přípravě krémů a náplní do dortů. Jak připravit krém, který se nesrazí
Zdroj: Pixabay - RitaE

Většina krémů obsahuje máslo. Šleháním másla s cukrem vznikne základní krém, který se přidáním dalších surovin změní na pudinkový, tvarohový nebo třeba žloutkový. Někdy se však stane, že se srazí. Jak na to, aby byl krém lehký, nadýchaný a hladký?

Když se krém srazí, neznamená to katastrofu. Srazí se proto, že jste nedodrželi základní pravidla při přípravě. Krém se dá vždy "opravit". Katastrofou však je, když se krém srazí přímo na dortu. Jak na to, aby se to už nikdy nestalo?

Jak předejít chybám při přípravě krému

Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu - nejlepší je vyndat je na linku večer před přípravou.

  • Máslo musí být tvárné a dostatečně povolené - jinak při šlehání zhrudkovatí a srazí se. Někdy stačí šlehat dostatečně dlouho a máslo to vzdá.
  • Při přidání tekutiny do krému se máslo pokaždé srazí - vhodnější je nalít tekutinu na cukr (alkohol) nebo ji uvařit s pudinkem (sirup).
  • Pudink uvařte v menším množství tekutiny, aby byl tužší a zabránili jste tím sražení krému - máslo se s vlhkými potravinami nemá rádo.
  • Pokud přidáváme máslo do vyšlehané směsi (nad párou našlehané bílky), zmírníme otáčky a opatrně došleháme. Máslo musí být hodně povolené.

Jak napravit sražený máslový krém

Sražené máslo nejlépe povolíme krátkým zahřátím a opětovným šleháním.

  • Zahřátí krému - plastovou, skleněnou nebo nerezovou mísu s krémem vložte na 10 sekund do mikrovlnky a obsah zahřejte. Krém pak šlehejte tak dlouho, dokud se nespojí do nadýchané, hladké pěny.
  • Tekutý krém jste asi příliš zahřáli. Vložte mísu do nádoby s chladnou vodou (ne ledovou) a šlehejte.
  • Kousek změklého másla přidáme do krému a vyšleháme - hrudky povolí a opět se našlehají.
  • Uvařený pudink, přidávaný po kouskách na střídačku s máslem, krém také zachrání. Krém s pudinkem pořádně vyšlehejte.
  • Nový základ na krém z másla a cukru můžeme nastavit sraženým krémem, který přidáváme po lžičkách a důkladně vyšleháme do nadýchané pěny. 

Jak napravit ostatní chyby

  • Krém se srazí až na dortu - nedá se už nic dělat. Krém pečlivě setřete nožem, vyhoďte a připravte nový. Stalo se to proto, že jste krém málo vyšlehali.
  • Sražená šlehačka je prostě přešlehaná nebo byla málo vychlazená. Zachráníte ji přidáním mascarpone nebo kouskem změklého másla, které šlehačku zase spojí.
  • Škraloup na pudinku, který jste si připravili na krém, prostě sloupněte. Příště přikryjte horký pudink potravinářskou fólií a tu přimáčkněte k povrchu.
  • Hrudky v tvarohu musíte odstranit předem - tvaroh protřete jemným sítem a po lžičkách přidávejte do krému.
  • Řídký tvarohový nebo smetanový krém zachráníte přidáním poloviny sáčku pudinku bez vaření, který zašleháte do krému.

Nyní už víte, jak se dá krém zachránit. Pokud si troufáte zkusit nějaký recept podle našeho videa, budeme vám držet palce:

Sladké drobečky

Moje rada zní - šlehat, šlehat, šlehat! Málo vyšlehaný krém, který obsahuje nekvalitní máslo s vyšším obsahem vody, potřebuje dlouho našlehávat, dokud není jemný, bez známek krystalků cukru, je hladký a lesklý a špičky krásně drží. Nedávejte krém před natíráním na dort vychladit do ledničky - máslo tam ztuhne a zdrcne se v okamžiku, kdy do něj vložíte stěrku. Vychladit dávejte až hotový dort!
 

 

Komentáře

Další tipy a triky