Jak udělat povidla z moruší. Výrazně sladké plody jsou výtečným sladidlem
Moruše jsou chutné a ceněné ovoce našich zahrad, přesto však méně známé, což je škoda. Chutí a vzhledem připomínají ostružiny nebo maliny. Pěstují se ve více odrůdách. Zvlášť atraktivní jsou tmavě zbarvené plody, ale chutné jsou i světlé moruše. Díky své sladkosti se báječně hodí na výrobu povidel.
Dobře vyzrálé moruše poznáme podle toho, že jsou krásně vybarvené a jdou snadno utrhnout. Jejich chuť je výrazně sladká, po usušení se dají používat jako přírodní sladidlo. Zralé moruše jednoduše trháme, ale plody na vyšších větvích jsou hůře dostupné, proto se snadněji sklízí setřepáváním. Po setřepání je musíme co nejdříve zpracovat, výborně se hodí především na výrobu marmelád nebo povidel.
Jak udělat povidla z moruší
Při výrobě povidel využijeme výraznou sladkost moruší. Na základní dávku si připravíme 2 kg zralých moruší, 100–120 g cukru krystal a 1–2 lžíce citronové šťávy.
- Moruše přebereme a špatné plody, různé příměsi, hmyz nebo listy odstraníme. Na plodech jsou droboučké stopečky, ty není potřeba otrhávat, při konzumaci nevadí.
- Plody opláchneme a necháme okapat. Pak je vsypeme do nepřilnavého kastrolu, přidáme citrónovou šťávu a zasypeme cukrem.
- Dáme je péct do trouby vyhřáté na 200 °C na hodinu.
- Pak moruše promícháme, teplotu trouby zmírníme na 150 °C a pečeme ještě 2–3 hodiny za občasného vyvětrání trouby.
- Poté moruše v hrnci rozmixujeme tyčovým mixérem a rozdělíme do malých skleniček (330 ml). Skleničky zavíčkujeme a zavaříme při teplotě 90–100 °C po dobu 25 minut.
Čerstvě sklizené i mražené moruše jsou vhodné na buchtu, je z nich chutný kynutý táč i rychlá hrnková buchta, jednoduše kypřená práškem do pečiva.
Komentáře