Chléb, který není asi tak, jak by měl být

majda 2 Kuchař: majda 2

Domácí pekárna 18 názorů

Suroviny

200 g hladké mouky
200 g celozrnné žitné mouky
200 g chlebové žitné mouky
1 žloutek
400 ml podmáslí
100 ml vody
1,5 KL soli
1 KL cukru
1 PL octa
1 PL oleje
1 PL lněného semínka
1 PL kmínu
1-2 PL škvarků
1 kostka droždí
Recept si zatím oblíbili 4 kuchaři

Postup přípravy receptu

  1. Těsto je umíchané a nakynuté v pekárně. Pak jsem ho vytáhla, utvořila 2 bochníky, dala na plech, shora nastřihla nůžkami a nechala ještě asi 25 minut kynout.

  2. Potřela vodou se solí a plech strčila do vyhřáté trouby péct asi na 180°C, pak jsem snížila na 170°C. Pekla jsem asi 0,5 hodiny. Při pečení jsem potírala vodou se solí.

Poznámka

Doufám,že se nebudete zlobit, že dávám recept, o kterém si myslím, že není tak, jak by měl být, jsou to vlastně TOP recepty, ale je to o jídle a vždycky se všechno nepovede, a tak jsem dospěla k tomu, že se dá prodiskutovat i takové.

Chuťově je ten můj chléb dobrý.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 5 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chléb, který není asi tak, jak by měl být

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Vyskúšala som tento chlieb, presne podľa receptu. Foto prikladám. Nie je to chuťovo zlé, ale nie chlebíkové. Skôr to pripomína slaný koláč, tam by sa to cesto aj hodilo. Je tam príliš veľa droždia, bochník sa rozišiel. Ani ten žĺtok by tam nebolo treba. Ak budete robiť, netreba počítať s tým, že to bude klasický chlieb. :-K

    Odpovědět

  • Hablina Hablina(neregistrovaná)

    Nevypadá špatně, nejspíš chtěl jen víc prohníst.

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    Nejsou uvedená množství použité mouky, ale lepivá je mouka žitná a žitný chleba je dobré nechat uležet, ale na to jsi už sama přišla že když se odleží tak je lepší a není pak už tak lepivý... experimentovat se musí! :-K

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    A mi se teda moc líbí!! :yes:

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2(autor receptu)

    Dnes je tento chléb měkký,vláčný,není to taká hrůza,jak jsem si myslela,že to nebude k jídlu druhý den,jen asi nejsem zvyklá z té celozrnné mouky.Mám dobrý recept na chléb,kde se přidává jen malé množství celozrnné mouky a ovesné vločky ve stejném poměru,jinak mouka hladká,až jej budu péct,dám recept tady.Jinak těsto bylo nakynuté opravdu dobře,plná nádoba v pekárně,pak ještě nakynuly bochníky než šly do trouby.Děkuji za vaše příspěvky!:-)

    Odpovědět

  • Danca Danca

    Nedávno jsem udělala podobnou zkušenost - větší podíl celozrnné mouky + zaděláno podmáslím = chléb málo vykynutý a na pohled "podivný":-O:-D. Došla jsem k názoru, že pokud je v těstě více celozrnné mouky, je lépe ho zadělat vodou, to se mi chléb vždycky povedl.:-)

    Odpovědět

  • zuzun zuzun

    ja jsem zrovna vcera mela episodu s chlebem. Tezko kynul a po upeceny byl chutove skvely, ale strasne tezky (vellikost dalamanku a asi pul kila:-O). Myslim ze je to tim, ze jsem testo poradne nehnetla, podle receptu se melo hnetnout az 15 minut. Delala jsem z 500g mouky, smichala jsem hladkou s celozrnnou chlebovou psenicnou 50/50. Pekla jsem nejdriv na 230 stupnu, pak snizit na 180 - 170. Kurka je vynikajici, tak asi ten hutnej stred vydlabu a opecu s cesnekem

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    Tak já nevím, jestli jsem ta pravá, abych se k tomu mohla vyjadřovat, neb nejsem odborník...ale možná je lepší jakýkoliv domácí chleba, než ten, co kupuju v Globusu. Přitom chléb z Globusu mi opravdu chutná, nematlá se. Je balený...dlouho vydrží, přesto mám pocit, že se tam přidávají látky, které nemusí být nejzdravější. Ale mohu se mýlit.

    Odpovědět

  • clupmi clupmi

    Moje zkušenost je taková: Když bych nechal chléb i nakynout v domácí pekárně, tak už bych ho rozhodně nikdy nevyndával, ale nechal ho v pekárně i upéct!!! Pekárna je nastavená programem tak, že je chléb už dokynutý, to znamená připravený k sázení do pece. Další manipulací se mu jen uškodí, uniknou z něj kypřící plyny a navíc aktivita kvasinek je nejvyšší a dalším kynutím - kvašením se jen vyčerpávají a tím jich rapidně ubývá - umírají a tím ubývá i kvasných plynů.
    Navíc celozrnná mouka znamená, že je semleto celé zrno včetně obalových částí obilky. To znamená včetně vitamínů a minerálních látek obsažených v obalové části. Ty pak podporují vitalitu kvasinek a urychlují proces fermentace - těsto rychleji kyne, proto je potřeba dobu kynutí naopak zkrátit.
    http://miric.unas.cz

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2(autor receptu)

    Polohrubé mouky mám dost,jenom jsem si myslela,že ta se do chléba nedává,proto jsem dala celozrnnou,když nebyla hladká a teď vidím,že i z té se dá.Jinak chléb byl křupavý,dnes je měkký odvlhlý.

    Odpovědět

  • jarka jarka (neregistrovaný)

    Chleba vypadá pěkně ,hlavně když chutná,:yes:Dělám chleba v pekárně,dávám250g žitné, 250g polohrubé,320ml piva,1lžičku sušených kvasnic,1lžičku cukru,1lžíci octa ,přidám 1 lžíci kmínu.Kdo chce může slunečnicová semínka nebo jiné.Pustim program 2,nastavím na 1000g hmotnost,a 3 stupeň kurky,mám obyč pekárnu z lídlu.

    Odpovědět

  • sona.si sona.si

    Těžko soudit podle fotek. Delší kynutí i pečení (jak zde již bylo zmíněno) by určitě nebylo na škodu. Možná skutečně chleba jen nebyl dost upečený. Použilas jen žitnou mouku, nebo i pšeničnou? Žitná mouka poměrně špatně kyne a čistě žitné chleby se pečou ve formách, protože těsto neudrží bochníkovou formu, je řídké oproti pšeničným. Proto se často s pšeničnou moukou míchá a i proto tě mohlo přimět k dalšímu přisypávání mouky - pak je těsto hutné a potřebuje ještě dýl kynout. Zkus to příště nechat řidší a šoupnout do formy. Hodně štěstí!:-K

    Odpovědět

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Majdo,určitě do toho zadělávání a pečení časem vběhneš;-):yes:

    Odpovědět

  • majda 2 majda 2(autor receptu)

    Chléb na pohled vypadá dobře,dokonce i chutná dobře,jen ten střed si myslím,že není ten ,,pravý ořechový''.No a teď nevím,jestli třeba to nedělá ta celozrnná mouka a pak i to těsto se mi zdálo pořád také lepivé,tak jsem stále přisýpavala.Už asi nebudu nikdy z té celozrnné péct.Měla jsem velkou chuť na chléb od tebe Aničko,vypadal moc dobře,jen ta mouka mě zklamala.Tak někdy příště upeču přesně podle návodu.

    Odpovědět

  • zizala zizala

    No, myslím, že tohle by se hodilo spíš do diskuze, než dávat recept, který nefungoval úplně správně ;-)
    Jinak k té mouce: určitě by poradila Cathleen, ta má tady asi nejvíc zkušeností, ale podle mne bylo té celozrnné mouky moc a těsto bylo příliš těžké. Nejlepší poměr podle mých zkušeností je: 1/4 - 1/3 celkového množství mouky dát celozrnnou a zbytek hladkou. Pak je výsledek optimální. Pokud je víc celozrnné mouky, těsto by mělo mnohem déle kynout, déle a zvolna se péct. Ale nejsem až takový expert, mohu se mýlit.

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: jak upéct chleba recept na chleba v domácí pekárně recept na chleba peceni chleba v domaci pekarne chléb štěstí jak péct v domácí pekárně recept chleba jak upéct chleba v pekarne jak péct chleba recept na pečení chleba pečení chleba top recepty chléb připravený v pekárně špatně upečený chléb jak se pece chleba pečení v domácí pekárně domácí peká jak upéct chléb v cem pect chleba jak upéct chleba v domácí pekárně pečeme v domácí pekárně