

Zmrzlina z moruší
Suroviny asi 800 g zmrzliny
- 200 g moruší (směs černých a bílých)
- 300 g hustého bílého jogurtu
- krabička Smetany ke šlehání 33%
- 70 g cukru
- 2 lžičky citrónové šťávy
Postup přípravy receptu
Všechny vychlazené suroviny rozmixujeme do hustého koktejlu a dáme zmrazit do zmrzlinovače.
Poznámka od kuchařky
Zmrzlina mi chutí i konzistencí připomínala ten báječný jahodový sníh, který se prodával kdysi v kelímcích....(samozřejmě chuť jahod nahražena chutí moruší).
Jedlé a léčivé plody moruše (článek): http://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/zavarovan...
Zapomenuté ovoce (článek): http://www.lidovky.cz/zapomenute-ovoce-chutne-a-zd...
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zmrzlina z moruší
-
Marie: máme na zahradě obě - bílou i černou, tu dokonce dvakrát (jednou převislou). Na moruších se mi líbí i to, že zrají velice dlouho, můžeme se na nich pást skoro celý měsíc
-
Moruše jsem "objevila" minulý rok. Chodila jsem každý den pod strom u školy a sbírala a jedla a zamrazovala. Je to jedno z nejzdravějšího ovoce - posiluje imunitu. Jezte je, jak jen můžete. Navíc černá obsahuje ve slupkách resveratrol. Zmrzlina bude jistě výborná
-
Maemi: jestli jich máš hodně, udělej marmeládu nebo džem - manžel tvrdí, že mu chutná skoro jako borůvkový
-
zrovna jsem hledala co s morušemi, děkuji za recept
-
Moruše jsou super - jen těch jejich stromů je pomálu
-
Těší mě, že se zmrzka líbí
pokud někde moruši potkáte, neváhejte a alespoň ochutnejte
Kanyla: pokud nemáš zmrzlinovač a chceš jakoukoliv zmrzku zkusit udělat, vyrob ten počáteční "koktejl" a dej ho v krabičce do mrazáku. Pak stačí zmrzku asi co 45-60 minut pořádně promíchat (ztuhlou část s tou řídkou) - tím zabráníš tvorbě ledových krystalů, které by mohly poškrábat vaše namlsané jazýčky -
Zmrzlinovač nevlastním a moruši taky ne - tu navíc ani neznám!!! Nicméně vypadá to nááádherně a kdyby mi někdo nabídl, vrhla bych se skokem
-
Moruše nám tady jedna roste,ale ptáčci jsou vždy rychlejší
Máš to krásně naaranžované+
-
Moruši vůbec neznám.
-
My máme moruši na zahradě, už má plody - dozrává postupně celé léto. Díky za super recept, já jí zatím dávala jen do nepečených dortů. Určitě zkusím.
-
cathleen:Cathleen, já ti řeknu, to je bomba recept. Moruše mi evokují dětství, kdy jsme měli ohromný strom v Mateřské školce kam jsem chodila a občas jsme si trhali moruši do pusy a já úplně cítím tu nevšední a zvláštní slaďoučkou chuť těch plodů a vždycky byla hodně osypaná
Rok před naším stěhováním se sem na domeček jí podřízly, že tam prý je od ní špinavá cesta(byla to ta tmavá), jak opadává na zem a rozšlape se, desítky let to nikomu nevadilo
-bylo to, jako by mi vzali kus dětství
já měla tu moruši a MŠ naproti baráku, kde jsem bydlela v Č.Krumlově
Jasný 7.bod
-
zizala: hm, nám se už 5.rok drží dobře. To jen letos, ten několikahodinový mráz, zničil veškerou budoucí úrodu ovoce, nejen moruše. Ale už znovu obrůstá a příští rok snad budeme sklízet
Ještě poznámka - ty černé moruše se mi zdají být lehce víc kyselejší, než ty bílé. -
Jana: Jani a je to strom, že? Ta naše zatím vypadá jako veliký keř....
-
100let stará bílá moruše roste babičce před domem v Panenských Břežanech na návsi, je každoročně úžasně obsypána plody, samozřejmě svou vůní a šťávou velmi láká vosy, sedět pod ní je jako sedět v úlu...Ovoce je na ní na metráky. Babi z něj dělá hlavně šťávy, džemy, koláče. Úžasně chutná i samotné. Naplnila s nimi i sladké knedlíky. O víkendu, až k ní pojedu zkusím tu zmrzlinu, jen nebude červená.
-
Moruše jsou teplomilné, takže si na ně musím nechat zajít chuť. Ale zmrzka je chutná už od pohledu