Jak snadno a rychle připravit strouhanku z pečiva. Praktické rady do kuchyně
Strouhanka se v kuchyni často hodí, a to nejen na trojobal, ale i např. do různých karbanátků, na výrobu knedlíčků do polévky či k plnění závinů. Možností je daleko více. Strouhanku si můžeme koupit, ale snadno a během chvilky ji vyrobíme ze staršího pečiva.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak udělat strouhanku
- Pečivo na strouhanku nechte nejprve dobře proschnout. Obvykle stačí 1–2 dny na vzduchu. Pro urychlení prosychání pečivo nakrájejte na kostky, případně využijte mírnou teplotu v troubě (cca 10 minut při 150 °C). Pokud pečivo sušíte více dnů na plechu, přikryjte je utěrkou, ať se na ně zbytečně nepráší.
- K mletí nebo strouhání je možné zvolit různé způsoby. Můžete použít klasický mlýnek na strouhanku, který používaly naše babičky, postup ale bude rychlejší, když pečivo jednoduše rozmixujete v elektrickém mixéru, případně pomelete na hrubším struhadle. Hrubost si můžete upravit podle potřeby.
Jak vylepšit strouhanku
Do strouhanky je možné přidat něco na dochucení. Vyzkoušejte různé sušené bylinky, které máte rádi a zároveň se hodí do plánovaného pokrmu. Vhodný je i sušený česnek, který dá řízkům specifickou a výtečnou chuť. Ochucenou strouhanku ale dlouho neskladujte.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak skladovat strouhanku
Strouhanka je poměrně trvanlivá, pokud bylo na ni použité pečivo dobře prosušené. Strouhanku skladujte v dobře uzavřených nádobách, chraňte ji před vlhkem. Můžete ji uložit také do mrazničky, ale obvykle je to zbytečné. Strouhanku je výhodnější udělat častěji po menších dávkách, než ji chystat na dlouho dopředu.
Na co se hodí strouhanka
Strouhanka má celou řadu možností využití. Používejte ji především k zahušťování (karbanátky, sekaná), obalování (trojobal) nebo k posypání ovocných knedlíků.
Komentáře