Jak připravit sterilovaný zeleninový salát? Během deseti minut vytvoříte salát, který pro vás v zimě bude zdrojem vitamínů
Letní salát na zimu a to připravený během chvilky? Zpracujte poslední zbytky úrody ze zahrádky a vyzkoušejte si s námi zeleninový salát ve sladkokyselém nálevu, který využijete v zimě jako samostatnou přílohu plnou vitamínů.
Obecně je známo, že zelenina je nejlepší během léta a podzimu, kdy má dostatek slunce na dozrání. Jak ale doplnit vitamíny během zimy? Vyzkoušejte s námi recept na sterilovaný salát, který chutná skvěle a vydrží dlouho jako čerstvý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jakou zeleninu můžeme sterilovat
Sterilovat, neboli zavařovat, můžeme téměř jakoukoli zeleninu. Nejvhodnější a nejvíce oblíbené jsou však okurky, zelí, lesní houby, kořenová zelenina, rajčata a papriky.
Jak připravit sterilovaný zeleninový salát
Nejdříve si očistíme zeleninu, do sklenic se nesmí dostat žádné nečistoty. Toto množství je na tři zavařovací sklenice.
- Budeme potřebovat: 2 rajčata, 2 mrkve, pár okurek (nejlépe nakladačky), 5-6 stroužků česneku, 2 papriky (jakékoliv barvy), hrst petrželky.
- Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, okurky na kolečka a plátky česneku pokrájíme na menší kousky.
- Připravíme si čisté sklenice a vrstvíme do každé zeleninu v tomto pořadí: trochu česneku, okurky, rajčata, mrkev, papriku, opět trochu česneku a dále znova, až naplníme celé sklenice.
- Nahoru do každé sklenice dáme 1 lžičku cukru, 1 lžíci soli, 3 lžíce oleje a 3 lžíce octa. Vznikne nám nálev, který zeleninu zakonzervuje.
- Nahoru ještě dáme nasekanou petrželku.
- Sklenice zalijeme až po vrch vařící vodou. Zavíčkujeme je a otočíme dnem vzhůru. Necháme do vychladnutí otočené.
- Uložíme do spíže a konzumujeme podle potřeby.
Jaké jsou další možnosti zpracování zeleniny
Na podzim z kořenové zeleniny můžeme připravit tzv. "čalamádu". Je to pikantnější zeleninová směs, kterou sterilujeme a využíváme jako přílohu například k masu.
Sterilovaním zeleniny zachováme spoustu vitamínů, které využijeme v zimě, kdy není velká pestrost ovoce a zeleniny. Zároveň je tato zelenina chutná a bude se nám hodit jako rychlá příloha.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak zavařit okurky. Okurková sezona je v plném proudu. Je čas vyzkoušet ty nejlepší recepty na zavařování
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Jak uchovat zeleninu co nejdéle čerstvou. Praktické tipy a rady, které se v domácnosti hodí
Komentáře