Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit sterilovaný zeleninový salát? Během deseti minut vytvoříte salát, který pro vás v zimě bude zdrojem vitamínů
Zdroj: pixabay

Letní salát na zimu a to připravený během chvilky? Zpracujte poslední zbytky úrody ze zahrádky a vyzkoušejte si s námi zeleninový salát ve sladkokyselém nálevu, který využijete v zimě jako samostatnou přílohu plnou vitamínů.

Obecně je známo, že zelenina je nejlepší během léta a podzimu, kdy má dostatek slunce na dozrání. Jak ale doplnit vitamíny během zimy? Vyzkoušejte s námi recept na sterilovaný salát, který chutná skvěle a vydrží dlouho jako čerstvý. 

Jakou zeleninu můžeme sterilovat

Sterilovat, neboli zavařovat, můžeme téměř jakoukoli zeleninu. Nejvhodnější a nejvíce oblíbené jsou však okurky, zelí, lesní houby, kořenová zelenina, rajčata a papriky. 

Jak připravit sterilovaný zeleninový salát

Nejdříve si očistíme zeleninu, do sklenic se nesmí dostat žádné nečistoty. Toto množství je na tři zavařovací sklenice

  1. Budeme potřebovat: 2 rajčata, 2 mrkve, pár okurek (nejlépe nakladačky), 5-6 stroužků česneku, 2 papriky (jakékoliv barvy), hrst petrželky.
  2. Zeleninu nakrájíme na malé kostičky, okurky na kolečka a plátky česneku pokrájíme na menší kousky.
  3. Připravíme si čisté sklenice a vrstvíme do každé zeleninu v tomto pořadí: trochu česneku, okurky, rajčata, mrkev, papriku, opět trochu česneku a dále znova, až naplníme celé sklenice. 
  4. Nahoru do každé sklenice dáme 1 lžičku cukru, 1 lžíci soli, 3 lžíce oleje a 3 lžíce octa. Vznikne nám nálev, který zeleninu zakonzervuje. 
  5. Nahoru ještě dáme nasekanou petrželku.
  6. Sklenice zalijeme až po vrch vařící vodou. Zavíčkujeme je a otočíme dnem vzhůru. Necháme do vychladnutí otočené. 
  7. Uložíme do spíže a konzumujeme podle potřeby.

Jaké jsou další možnosti zpracování zeleniny

Na podzim z kořenové zeleniny můžeme připravit tzv. "čalamádu". Je to pikantnější zeleninová směs, kterou sterilujeme a využíváme jako přílohu například k masu. 

Sterilovaním zeleniny zachováme spoustu vitamínů, které využijeme v zimě, kdy není velká pestrost ovoce a zeleniny. Zároveň je tato zelenina chutná a bude se nám hodit jako rychlá příloha

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie