Jakou mouku používáme nejčastěji a kam se která z nich hodí? Poradíme vám s výběrem
Mouka je prášek vyrobený z rozemletých syrových zrn obilovin, luštěnin a semen z rostlin a kořenů. Většina druhů mouky má několik stupňů hrubosti a podle toho se z nich připravují konkrétní sladké i slané pokrmy.
Mnoho lidí si bez bílé mouky nedokáže představit život - konkrétně bez chleba, pečiva, koláčů, knedlíků nebo těstovin. Dnes existují i jiné mouky, které tu bílou nahradí, i když ne stoprocentně. Při výběru správné mouky můžeme trochu tápat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Pšeničnou mouku používáme nejčastěji
Najdeme ji všude tam, kde je pečivo, moučníky a omáčky:
- Hladká mouka má jemnou strukturu. Hodí se pro pečení chleba, slaného pečiva a smažených moučníků, do jemných piškotových a lineckých těst, do lívanců, palačinek, cukroví a sušenek, ale i k zahuštění polévek a omáček.
- Polohrubá mouka má mírně hrubší strukturu, která činí těsto nadýchanějším. Využijeme ji při přípravě lehkých moučníků typu bábovka a bublanina, do kynutých a třených těst, na přípravu noků, těstovin a některých knedlíků.
- Hrubá mouka má už podle názvu hrubou strukturu, vhodnou pro přípravu vařených těst - nadýchaných knedlíků, noků, halušek, těstovin a nudlí. Hrubá mouka je nepostradatelná v drobence na koláče.
- Krupice a krupička mají ze všech mouk nejhrubší strukturu - přidávají se proto do knedlíků, do některých moučníků a jsou základem hustých zeleninových polévek. Bez krupice se neobejde dětská strava a různé sladké kaše.
Mouky z dalších obilovin a pseudoobilovin
Pseudoobiloviny se používají jako mouka, ale botanicky obilovinami nejsou:
- Mouka žitná je důležitá při pečení chleba a tmavého pečiva (dalamánky).
- Mouka špaldová je zdravější a hlavní náhražkou pšeničné mouky.
- Mouka ovesná se hodí k přípravě kaší, cukroví, zdravého pečiva.
- Mouka ječná je součástí těst na ploché chleby, pečivo a placky.
- Mouka kukuřičná je přirozeně bezlepková, proto se hodí pro celiaky.
- Mouka rýžová je také bezlepková, připravujeme z ní převážně sladká těsta.
- Mouka pohanková se hodí pro přípravu nudlí, lívanců a plněných taštiček.
- Mouka jáhlová se používá hlavně pro zahušťování omáček a polévek.
Mohlo by vás zajímat
Mouky z luštěnin, travin, kořenů a semen
Řadíme sem všechny ostatní náhrady mouky, které používáme stejně jako bílou mouku. Nevýhodou je lehká pachuť nebo rozdíly ve zpracování těsta:
- Mouky luštěninové - fazolová, cizrnová, sójová, hrachová a čočková.
- Mouky ořechové se vyrábí z různých ořechů, z mandlí, kokosu a kaštanů.
- Arašídová mouka je oblíbená při pečení koláčů, vánočního cukroví a sušenek.
- Mouky ze semen jsou dýňová, karobová, konopná, lněná, amarantová.
- Náhrady mouky jsou většinou bezlepkové - amarantová, čiroková, teffová.
- Ostatní druhy mouky - maková, bukvicová, hořčičná, žaludová, hroznová a mnoho jiných, se používají ve zdravé stravě namísto bílé mouky nebo v bezlepkovém pečení a vaření.
Mohlo by vás zajímat
Komentáře