Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bylina je rostlina, ze které využíváme její nadzemní část - stonky, stébla, listy nebo lodyhy. Charakteristickým rysem bylin je jejich zelená barva a možnost pěstovat je na zahradě i v květináči za oknem. Inspirujete se výběrem?

Zelené bylinky a natě jsou nedílnou součástí převážně slané kuchyně. Nejpoužívanějšími bylinkami jsou petrželová a celerová nať, libeček, medvědí česnek, pažitka, kopr, tymián, mateřídouška, oregano, bazalka, šalvěj a mnoho jiných. Ve sladké kuchyni se uplatní máta a citrónová meduňka k dekoraci.

1/16

    1 z 16

    Bazalkové pesto s dýňovými semínky

    Bazalkové pesto s dýňovými semínky

    Bazalka je důležitou součástí středozemní kuchyně. Itálii si na talíř vyčarujeme díky těstovinám s bazalkovým pestem, parmezánem, česnekem, olivovým olejem a dýňovými semínky, které jídlu dodají příjemnou křupavost. Pesto smícháme s uvařenými špagetami a získáme tak chutný, voňavý oběd.

    3 z 16

    Česnekovo bylinkové máslo

    Česnekovo bylinkové máslo

    Hodně povolené máslo smícháme s nasekanými bylinkami, kořením podle chuti, špetkou soli a pepřem. Vidličkou směs důkladně zpracujeme a pak ji navrstvíme do silikonových formiček, do klobásového umělého střívka nebo ji zabalíme do potravinářské fólie jako váleček a necháme ztuhnout v lednici.

    4 z 16

    Bylinková omeletka

    Bylinková omeletka

    Vejce a zelené natě se k sobě dokonale hodí. Výsledkem smažených vajec s bylinkami je chutná, zdravá a výživná omeleta, kterou doplníme čerstvou zeleninou. Získáme tak báječnou snídani, oběd nebo večeři. Pokrm je tak zdravý, že k němu můžeme bez výčitek přimíchat pár kostiček anglické slaniny.

    5 z 16

    Bylinkový tvaroh

    Bylinkový tvaroh

    Tvaroh s nasekanými bylinkami (například s pažitkou nebo medvědím česnekem) je oblíbenou snídaní i svačinou. Pomazánku osolíme, opepříme, dochutíme sladkou paprikou nebo utřeným česnekem a podáváme ji s čerstvým chlebem a sklenicí mléka. Zdravá a chutná večeře našich babiček udělá radost i v dnešní době.

    6 z 16

    Bylinková marináda

    Bylinková marináda

    Základem bylinkové marinády na ochucení masa, ryb a zeleniny je olivový olej, nasekané voňavé bylinky (oregano, šalvěj, saturejka), utřený česnek, sůl, pepř a koření podle chuti. Suroviny necháme v marinádě naložené a pak je můžeme grilovat nebo péct. Pokud trochu marinády zbyde, potřeme jí nové brambůrky.

    7 z 16

    Bageta s česnekem a bylinkami

    Bageta s česnekem a bylinkami

    Starší pečivo - veky, bagety či rohlíky - pokrájíme na kolečka a krajíčky. Olivový olej nebo změklé máslo prošleháme tyčovým mixérem spolu s nasekanými bylinkami, utřeným česnekem a solí. Směs tence natřeme na pečivo, naskládáme na plech a usušíme ho nebo krátce zapečeme v troubě.

    8 z 16

    Kopr a jiné natě v soli

    Kopr a jiné natě v soli

    Bylinky, které chceme uchovat na zimu nebo zpracovat jejich větší množství, si musí zachovat chuť i barvu. Očištěné celé nebo pokrájené natě bylinek smícháme se solí a napěchujeme je do skleniček s víčky. Použít můžeme i ochucený olej, do kterého vmícháme jemně nasekané nebo rozmixované bylinky.

    9 z 16

    Těstoviny s brynzou a bylinkami

    Těstoviny s brynzou a bylinkami

    Sýr, tvaroh a jiné mléčné výrobky můžeme ochutit čerstvými bylinkami nejen v pomazánce a salátu, ale i v těstovinách. Výraznou brynzu bylinky ozvláštní a dodají jí pikantní aroma. Ještě lepší chuti pokrmu dosáhneme, když použijeme škvarky nebo anglickou slaninu - ale pozor na vyšší energetickou hodnotu.

    10 z 16

    Meduňka na dobré spaní

    Meduňka na dobré spaní

    Meduňka s výraznou citrónovou vůní je uklidňující bylinkou, která pomůže k lepšímu usínání. Sušenou meduňku použijeme do čaje, do limonády nebo z ní připravíme bylinkovou šťávu. Lístky zalijeme vodou s cukrem, rozkrájeným citrónem a kyselinou citrónovou a směs necháme několik dnů louhovat

    11 z 16

    Zeleninový krém s rozmarýnem

    Zeleninový krém s rozmarýnem

    Koření bývalo dražší než zlato a naše babičky si tak musely vystačit s tím, co si samy vypěstovaly na zahrádce nebo nasbíraly v přírodě. Mezi takové bylinky patřil i rozmarýn, hojně využívaný do polévek, omáček a k dochucení masa. Rozmarýn můžeme smíchat i s jinými bylinkami a pokrm zjemnit smetanou.

    12 z 16

    Česnekové krevety

    Česnekové krevety

    Bylinky k mořským plodům patří - a ke krevetám zvlášť. Každá dovolená u moře je prosycena vůní ryb, korýšů, česneku a petržele. Na olivovém oleji prudce orestujeme česnek, krevety, papričku a petrželku, na které nijak nešetříme. Přidáme sůl a pepř. Za pár minut je hotovo a můžeme si představovat, že jsme na pláži.

    13 z 16

    Bochánky s medvědím česnekem

    Bochánky s medvědím česnekem

    Medvědí česnek patří mezi první jarní bylinky. Už podle názvu poznáme, že má svěží česnekovou chuť, a proto se hodí do polévek, marinád, salátů i pomazánek. Nasekané listy a utřený česnek zkusíme přidat do kynutého těsta na bochánky, které pak spolu s tvarohovou pomazánkou budou výbornou večeří.

    14 z 16

    Králík bylinkář

    Králík bylinkář

    Výborným pokrmem našich babiček byl králík, kterého si samy vychovaly a bylinky, které si samy vypěstovaly. Chuťově neutrální králičí maso tak díky libečku, petrželce, koriandru a medvědímu česneku získalo jedinečnou chuť, kterou ještě doladil kousek tučné uzené slaniny. Přílohou byly opečené nebo vařené brambory.

    15 z 16

    Domácí bylinková sůl

    Domácí bylinková sůl

    Bylinková sůl vydrží i několik měsíců. Využijeme ji při naložení masa a ryb, k ochucení polévek a omáček. Rozdrcené bylinky, které máme rádi, smícháme s mořskou hrubozrnnou solí a směs nasypeme na plech, kde ji necháme proschnout. Pak ji navrstvíme do skleniček s víčkem a uchováváme v chladu a temnu. 

    16 z 16

    Hlavička se špenátem a kopřivami

    Hlavička se špenátem a kopřivami

    K velikonočním svátkům patří hlavička neboli nádivka z rohlíků, vajec, mléka, česneku, uzeného masa a mladých kopřiv, které začínají na jaře růst mezi prvními bylinkami. Když nejsou kopřivy, použijeme petrželku, medvědí česnek nebo jiné bylinky, například z květináče na okně, kde si je pěstujeme celou zimu.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli