Proč proplachovat rýži? Až na výjimky je to velmi důležitý krok před vařením
Rýže je obilninou, která je v kuchyni jednoduše nepostradatelná. Využíváme ji jako hlavní chod, přílohu, do polévek i salátů. Součástí snadné přípravy rýže je jednoduchý krok v podobě jejího propláchnutí čistou vodou.
Rýže patří k základním potravinám pro značnou část lidské populace. Existuje mnoho druhů rýže, které se liší přípravou, použitím i chutí. Zároveň je rýže plná sacharidů, a to především škrobu, který je hlavním zdrojem energie. Přebytečný škrob odstraníme během chvilky důkladným propláchnutím před vařením.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč proplachovat rýži
Proplachování rýže je chvilková záležitost, která má své opodstatnění. Výjimkou je příprava krémového rizota, kde rýži před vařením neproplachujeme, protože lepkavá konzistence je žádoucí. Proč tedy rýži proplachovat?
- Odstraníme přebytečný škrob, čímž rýže bude méně lepkavá, ale více sypká a nadýchaná.
- Odstraníme případný prach a nečistoty, které se do rýže dostaly během přepravy a skladování.
- Snížíme obsah arsenu, který rýže vstřebává z půdy. Rýže bude také chutnější.
Jak rýži proplachovat?
- Odměřené množství rýže zalijeme studenou vodou a následně scedíme.
- Opakujeme tak dlouho, dokud z rýže nepoteče čistá a nezakalená voda.
- Je dobré také rýži promíchat (např. rukou), čímž se škrob více uvolní.
- V případě vaření rýže v sáčku často není třeba vůbec proplachovat, protože bývá předem propláchnutá výrobcem.
Připravte si vynikající rýžový nákyp, kdy rýži tentokrát po propláchnutí uvaříme v mléce. Nesmí chybět ani sníh z bílků a oblíbené kompotované ovoce. Postupem vás provede krok za krokem náš videonávod. Dobrou chuť.
Komentáře