Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Feta je řecký sýr, který se vyrábí z ovčího a kozího mléka v poměru 70:30. Sýrová hmota zraje po několik týdnů i měsíců ve slaném nálevu a pro svou charakteristickou chuť a vůni se používá nejčastěji ve středomořské kuchyni.

Feta se podobá balkánskému sýru, který je vyroben z kravského mléka. Sýr Feta sice  podobně vypadá, ale ovčí a kozí mléko mu dává typické aroma i chuť, kterým se od balkánského sýra odlišuje. Poradíme vám, jak využít Fetu v kuchyni.

Co se dá připravit ze sýra Feta

Jeho využití je velmi všestranné:
  • Samotný sýr, pokapaný olivovým olejem, je výborný s pečivem.
  • Zeleninovým salátům a polévkám dodává slanost a výraznou chuť.
  • Feta oživí všechny náplně do zeleninových koláčů a omelet.
  • Nádivkami s Fetou se plní zelenina, placky nebo masové rolády.
  • Zapečené pokrmy získají díky Fetě na vydatnosti a pikantnosti.
  • Obložené talíře jsou velmi oblíbené - každý si volí své kombinace.
  • Tradiční řecké pokrmy se bez Fety neobejdou - například řecký salát.

Feta se díky vyššímu obsahu tuku dobře zapéká, ale nejchutnější je ve své syrové podobě. Jelikož jde o slaný sýr, musíme s tím při přípravě pokrmů počítat a solit je až po přidání Fety. Zkuste si připravit zeleninový salát s Fetou podle našeho videa:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky