Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát je oblíbenou listovou zeleninou, kterou si vychutnáme v dušené podobě s brambory či knedlíkem, v zapékaných jídlech, těstovinách, polévkách i jako součást slaných koláčů a palačinek. S ohříváním špenátových pokrmů však buďte opatrní.

Špenát je součástí mnoha oblíbených jídel a také je velmi výživnou listovou zeleninou bohatou na vlákninu, vitamíny a minerály. V kuchyni využíváme čerstvé listy, ale i jeho mraženou nebo konzervovanou podobu. Špenát se doporučuje sníst co nejrychleji a ohřívat pouze jednou, protože je jinak pro tělo škodlivý. 

Proč se nesmí ohřívat špenát

Zdraví škodlivé ohřívání špenátu není jen pověra, ale fakt, který je vědecky ověřen. Špenát se doporučuje zpracovávat rychle a skladovat v lednici ideálně pouze dva dny. Nadbytek můžeme úspěšně zamrazit. A proč se ohřívání nedoporučuje? 

  • Špenát běžně obsahuje dusičnany, které samy o sobě škodlivé nejsou. 
  • Obsah dusičnanů můžeme snížit odstraněním stonků a výrazných listových žeber. 
  • Pomalým a opakovaným ohříváním špenátu a také dlouhým stáním uvařeného špenátu na lince při pokojové teplotě se tyto dusičnany mohou přeměnit na škodlivé dusitany. 
  • Dusitany jsou pro organismus nebezpečné a to zejména pro malé děti, kojence a citlivější jedince. Může dojít ke vzniku methemoglobinémie provázející dušnost, bolest hlavy, závratě a další zdravotní problémy. Dále bylo prokázáno, že v kyselém prostředí žaludku následně vznikají nitrosaminy (reakcí dusitanů s aminy), které jsou považovány za karcinogenní látky

Doporučujeme

  1. Ohřívat špenát rychle a pouze jednou, poté co nejrychleji zchladit a uložit do lednice. 
  2. Ohřátý špenát co nejdříve zkonzumovat
  3. Je výhodné špenát blanšírovat, čímž se deaktivují enzymy. Poté můžeme špenát dobře i zamrazit. 
Uvařte si ten nejlepší špenát podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Jako příloha se hodí vařené nebo pečené brambory a vejce natvrdo.
Dobrou chuť. 

 

Zdroje informací:

Bezpečnost potravin: Stanovisko EFSA k dusičnanům v zelenině

Národní zdravotnický informační portál: Špenát

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli