Proč se nesmí špenát ohřívat? Nesnězený raději vyhoďte do koše
Špenát je oblíbenou listovou zeleninou, kterou si vychutnáme v dušené podobě s brambory či knedlíkem, v zapékaných jídlech, těstovinách, polévkách i jako součást slaných koláčů a palačinek. S ohříváním špenátových pokrmů však buďte opatrní.
Špenát je součástí mnoha oblíbených jídel a také je velmi výživnou listovou zeleninou bohatou na vlákninu, vitamíny a minerály. V kuchyni využíváme čerstvé listy, ale i jeho mraženou nebo konzervovanou podobu. Špenát se doporučuje sníst co nejrychleji a ohřívat pouze jednou, protože je jinak pro tělo škodlivý.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Proč se nesmí ohřívat špenát
Zdraví škodlivé ohřívání špenátu není jen pověra, ale fakt, který je vědecky ověřen. Špenát se doporučuje zpracovávat rychle a skladovat v lednici ideálně pouze dva dny. Nadbytek můžeme úspěšně zamrazit. A proč se ohřívání nedoporučuje?
- Špenát běžně obsahuje dusičnany, které samy o sobě škodlivé nejsou.
- Obsah dusičnanů můžeme snížit odstraněním stonků a výrazných listových žeber.
- Pomalým a opakovaným ohříváním špenátu a také dlouhým stáním uvařeného špenátu na lince při pokojové teplotě se tyto dusičnany mohou přeměnit na škodlivé dusitany.
- Dusitany jsou pro organismus nebezpečné a to zejména pro malé děti, kojence a citlivější jedince. Může dojít ke vzniku methemoglobinémie provázející dušnost, bolest hlavy, závratě a další zdravotní problémy. Dále bylo prokázáno, že v kyselém prostředí žaludku následně vznikají nitrosaminy (reakcí dusitanů s aminy), které jsou považovány za karcinogenní látky.
Doporučujeme:
- Ohřívat špenát rychle a pouze jednou, poté co nejrychleji zchladit a uložit do lednice.
- Ohřátý špenát co nejdříve zkonzumovat.
- Je výhodné špenát blanšírovat, čímž se deaktivují enzymy. Poté můžeme špenát dobře i zamrazit.
Zdroje informací:
Bezpečnost potravin: Stanovisko EFSA k dusičnanům v zelenině
Národní zdravotnický informační portál: Špenát
Komentáře