Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Špenát je oblíbenou listovou zeleninou, kterou si vychutnáme v dušené podobě s brambory či knedlíkem, v zapékaných jídlech, těstovinách, polévkách i jako součást slaných koláčů a palačinek. S ohříváním špenátových pokrmů však buďte opatrní.

Špenát je součástí mnoha oblíbených jídel a také je velmi výživnou listovou zeleninou bohatou na vlákninu, vitamíny a minerály. V kuchyni využíváme čerstvé listy, ale i jeho mraženou nebo konzervovanou podobu. Špenát se doporučuje sníst co nejrychleji a ohřívat pouze jednou, protože je jinak pro tělo škodlivý. Nesnězený špenát nemusí letět hned do koše a můžeme z něj udělat výbornou a rychlou špenátovou pomazánku

Proč se nesmí ohřívat špenát

Zdraví škodlivé ohřívání špenátu není jen pověra, ale fakt, který je vědecky ověřen. Špenát se doporučuje zpracovávat rychle a skladovat v lednici ideálně pouze dva dny. Nadbytek můžeme úspěšně zamrazit. A proč se ohřívání nedoporučuje? 

  • Špenát běžně obsahuje dusičnany, které samy o sobě škodlivé nejsou. 
  • Obsah dusičnanů můžeme snížit odstraněním stonků a výrazných listových žeber. 
  • Pomalým a opakovaným ohříváním špenátu a také dlouhým stáním uvařeného špenátu na lince při pokojové teplotě se tyto dusičnany mohou přeměnit na škodlivé dusitany. 
  • Dusitany jsou pro organismus nebezpečné a to zejména pro malé děti, kojence a citlivější jedince. Může dojít ke vzniku methemoglobinémie provázející dušnost, bolest hlavy, závratě a další zdravotní problémy. Dále bylo prokázáno, že v kyselém prostředí žaludku následně vznikají nitrosaminy (reakcí dusitanů s aminy), které jsou považovány za karcinogenní látky

Doporučujeme

  1. Ohřívat špenát rychle a pouze jednou, poté co nejrychleji zchladit a uložit do lednice. 
  2. Ohřátý špenát co nejdříve zkonzumovat
  3. Je výhodné špenát blanšírovat, čímž se deaktivují enzymy. Poté můžeme špenát dobře i zamrazit. 
Uvařte si ten nejlepší špenát podle našeho videonávodu, který vás přípravou provede krok za krokem. Jako příloha se hodí vařené nebo pečené brambory a vejce natvrdo.
Dobrou chuť. 

 

Zdroje informací:

Bezpečnost potravin: Stanovisko EFSA k dusičnanům v zelenině

Národní zdravotnický informační portál: Špenát

Komentáře

Další tipy a triky