Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Desatero rad na téma špenát: Poradíme, jak ho opláchnout, spařit, dusit, ochutit a zamrazit
Zdroj: Top recepty

Špenát je jedním z nejpoužívanějších druhů listové zeleniny. K dostání je celoročně, ať už mražený nebo jeho čerstvě natrhané listy. Nemá příliš výraznou chuť a díky tomu ho můžeme zařadit do mnoha jídel. O špenátu rozhodně platí, že jíme i očima, krásná barva špenátu totiž vše pěkně ozdobí.

Špenát se snadno pěstuje na zahradě. Nejlepší je ho vyset už na podzim, abychom mohli brzy na jaře sklízet čerstvé listy. Ale pokud jste to nestihli, nevadí, i při jarním výsevu budeme brzy sklízet. Špenát sklízíme protrháváním největších listů a se sklizní moc neotálíme. Jak se otepluje, rostliny brzy začínají jít do květu a pak už listy rychle ztrácí na kvalitě.

1

Jak správně očistit a připravit špenát?

Špenát nejprve natrháme a potom ho dobře propláchneme. Z listů je potřeba odstranit zeminu ze záhonu, občas i drobný hmyz.

  • Velmi dobře se špenát oplachuje pod tekoucí vodou (pod sprchou).
  • Můžeme ho také opláchnout v dřezu (nebo v lavoře) plném vody, v tom případě případné kamínky klesnou dolů ke dnu. Vodu v dřezu opakovaně vyměníme. 

Pak špenát necháme v sítu okapat. Dále již postupujeme podle zvoleného receptu. Buď listy můžeme jíst bez tepelné úpravy, nebo je tepelně upravit. Před tepelnou úpravou listy spařujeme (viz bod č. 7).

2

Jak se dusí špenát?

Na tuku osmahneme cibuli, pak přidáme trochu hladké mouky a usmažíme jíšku. Stále mícháme, zalijeme mlékem a teprve po chvíli přidáme špenát (umytý, spařený a pokrájený nebo rozmixovaný). Povaříme, osolíme, případně opepříme. Nakonec doplníme třený česnek v množství podle vlastní chuti. Celý postup receptu je ve videu na konci článku.

3

Jak ochutit špenát?

Špenátu dá tu správnou chuť především třený česnek a sůl. Nic dalšího není potřeba, ale přesto lze ještě použít osmahnutou cibulku, mletý pepř, vegetu, trochu vývaru, někdo přidává i bujón.

4

Jak dlouho se dělá špenát?

Špenát má krásně zelenou barvu a příliš dlouhým dušením ji ztrácí. Stačí mu jen minimální doba tepelné úpravy. Pokud připravujeme dušený špenát, dopředu ho zvlášť spaříme a pak ho teprve přidáme do hrnce, kde již máme nachystanou osmahnutou cibulku a světlou jíšku, rozředěnou tekutinou a povařenou (k rozředění lze použít mléko, vývar, smetanu, nebo jen trochu vody). Pokud používáme mražený špenátový protlak, postupujeme obdobně, špenát dáme až do připravené podušené "omáčky".

5

Jak zahustit špenát?

Špenát zahušťujeme obvykle jíškou, případně záklechtkou (hladkou moukou, kterou rozmícháme v malém množství vody). Postupujeme tak, že nejprve připravíme zahuštěnou omáčku, do které teprve vložíme špenát, spařený a rozmixovaný nebo nasekaný. Pokud špenátu máme dostatek, nemusíme ho zahušťovat vůbec, osmahneme na tuku cibulku, přidáme špenát a trochu smetany pro lepší chuť nebo ještě vmícháme vejce a společně krátce povaříme. 

6

Proč se dává do špenátu mléko?

Mléko se doporučuje přidávat z důvodu, aby neutralizovalo kyselinu šťavelovou, kterou špenát obsahuje. Není ale nutné ho přidávat pokaždé. Co se týče chuti, tak místo obyčejného mléka můžeme použít i mléko rostlinné.

7

Jak spařit čerstvý špenát?

Propláchnutý čistý špenát nejprve necháme okapat a pak ho na chvíli zalijeme horkou osolenou vodou. Proces se nazývá blanšírování. Pokud máme špenátu větší množství, provádíme spařování po částech. Poté spařené listy ochladíme a necháme okapat. Po spaření špenát výrazně sníží objem a je připravený ke krátkému dušení nebo na použití do různých jídel. Díky spaření si špenát zachová krásnou svěže zelenou barvu. Po spaření špenát můžeme nasekat nebo rozmixovat.

8

Jak udělat špenátovou omáčku?

Nejprve připravíme světlou cibulovou jíšku, kterou rozředíme mlékem, vývarem nebo jen vodou. Povaříme a po chvíli přidáme špenát, buď čerstvě natrhaný (umytý, spařený a nasekaný nebo rozmixovaný) nebo špenátový protlak z mrazničky. Vaříme jen velmi krátce, aby si špenát zachoval pěknou barvu. K ochucení stačí sůl a třený česnek (případně více v bodu 3). Co nejdříve po uvaření špenát podáváme. 

9

Jak zamrazit špenát?

Umytý špenát spaříme (blanšírujeme), čímž se výrazně sníží jeho objem. Pokud máme špenátu více, spařujeme ho po částech. Poté ho co nejrychleji ochladíme. Ochlazování urychlíme, když k tomu použijeme studenou vodu. Pak špenát rozmixujeme nebo nasekáme, uložíme do mikrotenových sáčků, sáčky popíšeme a zamrazíme.

10

Jak připravit špenátové smoothie?

Špenátové listy mají příjemnou chuť. Stačí je jednoduše přidat k ostatním surovinám na smoothie a společně rozmixovat. Špenát dá smoothie krásnou barvu i mnoho živin důležitých pro naše zdraví. Podívejte se, jak připravit např. mangovo-špenátové smoothie.

Na závěr pro vás máme video, které ukáže jednoduchý postup, jak uvařit výborný špenát. Můžete se nechat inspirovat. Ke špenátu podáváme obvykle vařené brambory a vejce, buď uvařená nebo usmažená jako volská oka.
Pokud na jaře zrovna nemáte špenát, můžete ho vyzkoušet uvařit z mladých kopřivových listů. Jak na to, poradí náš další článek.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky