Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Proč se srazí šlehačka při šlehání? Důvodem je teplota smetany nebo její přešlehání
Zdroj: Pixabay, ArtsandExpressions

Šlehačka je ušlehaná smetana, která má více než 33 % tuku. Při šlehání se do emulze z tuku a podmáslí dostanou drobné vzduchové bublinky, které způsobí, že z tekuté smetany vznikne jemný nadýchaný krém.

Našlehanou smetanu miluje snad každý z nás - používáme ji ke zdobení dortů, zákusků, řezů, pohárů nebo prostě jen tak s ovocem. Sladkou mléčnou pochoutku není těžké správně ušlehat, pokud dodržíme dvě základní pravidla přípravy.

Proč se srazí šlehačka při šlehání

Smetana nebo šlehačka se srazí ze dvou důvodů:

  • Při přešlehání smetany se částečky tuku shlukují a vytvářejí malé hrudky, které se začnou oddělovat od tekutiny. Taková šlehačka je pro zdobení nepoužitelná.
  • Při šlehání teplé smetany se ztratí schopnost vytvářet vzduchové bubliny a šlehačka nemá sílu zůstat nadýchaná - dlouhým šleháním se pak může srazit.

Smetanu použijme pouze důkladně vychlazenou a šlehejme ji do takové hustoty, kdy při šlehání začne vytvářet hladké a pevné vlny.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli