Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jedlíkova cesta kolem světa: Víte, jak se správně pije ruská vodka?
Zdroj: Quinn Kampschroer, Pixabay.com

V pravidelném seriálu Jedlíkova cesta kolem světa, kde společně s hrdinou Jedlíkem vychutnáváme ty nejlepší a nejvlivnější kuchyně, se dnes podíváme do největší země na světě, která rozlohou dokonce předčí i Pluto. I když bude potřeba se pořádně obléci, tradiční boršč a kapka alkoholu rozhodně zahřejí. Vítejte v Rusku!

Za pár rublů, ale chutně

Ruská kuchyně je jednou z nejautentičtějších na světě. Vznikla pod vlivem drsného podnebí a rozmanitých národních tradic. Tato kuchyně se však nerodila pod klenbami paláců a v domech vlivných Rusů, ale v příbytcích obyčejných skromných lidí, kteří museli nakrmit své velké rodiny. Proto jsou tradiční ruská jídla výživná a vařená z nejlevnějších a dostupných surovin. Ruskou kuchyni by bylo však chybné nazvat strohou a mdlou, protože její chuťové kombinace mohou udivit i toho nejnáročnějšího labužníka.

Čtyři pilíře ruské kuchyně

Zelenina

Velké využití zeleniny je jednou z charakteristických rysů ruské kuchyně. Zelenina byla často nakládána a konzervována, aby dodávala vitamíny pro dlouhé zimy. Upřednostňovaly se levné, snadno pěstovatelné a dlouhodobě skladovatelné druhy zeleniny, jako je cibule, zelí, mrkev, tuřín a ředkvičky. Rusům také velmi zachutnaly brambory, které do země přivezl car Petr I. na začátku 18. století. Zelenina tvoří základ chutných a výživných polévek, kořeněných předkrmů a je hojně přidávána k masu.

Ryby

Ruské řeky a jezera byly vždy bohaté na ryby (okoun, plotice, štika, jeseter), proto hrají v jídelníčku Rusů důležitou roli. Ryby je zvykem chytat i v zimním období, a po celý rok se zde tak mohou podávat pokrmy z čerstvých ryb.

Pečivo

 "Chléb je základem života," říká staré ruské přísloví. Žádné jídlo v bohaté či chudé domácnosti se neobejde bez chleba. Existuje mnoho druhů chleba se značně odlišnou chutí. Rusové však pečou nejen chleba: ruská kuchyně je plná chutných receptů na pečené pokrmy z těsta a na pečivo. Pečivo bylo vždy neodmyslitelným znakem ruských svátků a doprovází dodnes mnoho náboženských a rituálních oslav. Například smažené bliny a oladi, slavné koláče s nespočtem různých náplní jsou tam jako naše svíčková; každá správná hospodyně má vlastní recept.

Obiloviny

Obiloviny v Rusku se používají nejen k výrobě chleba. Lidé je pro jejich výživnost, chuť a jednoduchost přípravy připravují na mnoho způsobů. Vydatné ruské kaše jsou vyrobeny z různých obilovin (ječmen, pšenice, pohanka, krupice) a každá má proto svou vlastní jedinečnou chuť. Kaše Rusové rádi dochucují různými dalšími přísadami: bobulemi, houbami nebo dušeným masem.

Tradiční ruské pokrmy

Bliny (palačinky) jsou z hladkého těsta z mouky, vajec a mléka a patří k jedněm z nejoblíbenějších pokrmů Rusů. Trochu sladké nebo střídmější, dozlatova smažené, horké a mastné bilini nechybí v žádné ruské svačině na cesty. Bliny se vždy podávají s různými přísadami - od dražších (např. maso, solené ryby, kaviár) až po ty, které najdete v každé ruské domácnosti (např. lesní plody, med, džem) a mohou být buď hlavním jídlem, nebo dezertem. Ve druhé polovině února nebo začátkem března oslavují Rusové Maslenicu - svátek, kdy se v každém domě připravují bliny. Umět navařit velmi tenké, rovnoměrně smažené a co nejchutnější bliny je výsadou každé ruské ženy v domácnosti.

Oladi je další jídlo, jehož základem je těsto smažené na pánvi. Oladi jsou podobné blinům, ale jsou silnější a mají odlišnou strukturu. Podávají se většinou se smetanou.

Boršč je polévka na bázi řepy a zelí s dužnatými kousky zeleniny, která má vínovou barvu a sladko-slanou zeleninovou chuť. Boršč je jídlo, které existuje v mnoha podobách: může být hutné, s kousky masa nebo velmi lehké, pouze se zeleninou. V závislosti na oblasti Ruska se boršč vaří s rajčaty, někdy s houbami nebo dokonce s jablky.

Pirohy nebo pirožky se připravují z těsta plněného různými náplněmi. Je obtížné najít rozmanitější pokrm ruské kuchyně! Pirožky lze plnit masem, rybami nebo houbami, vařenými vejci, zeleninou, ovocem, lesními plody nebo džemem. Kontrast zlatohnědého těsta a jemné horké náplně uvnitř je neodolatelný. Pirohy je velmi oblíbené "rychlé občerstvení", často si je berou lidé na dlouhou cestu. Vaření pirohů doma je opravdovou zábavou pro celou rodinu, protože si je snadno připraví i malé dítě.

Stroganina je pokrm z ruské severské stepi. Jedná se o velmi tenké plátky mražených ryb nebo masa, které se ponoří do směsi soli a pepře. Stroganina je velmi neobvykle křupavý předkrm.

Nápoje

Mors je nápoj se základem v džusu z lesních plodů, který je zředěný vodou (nejoblíbenější je brusinkový mors). Obvykle má sytou červenou nebo rubínovou barvu a svěží, mírně kyselou chuť.

Kvas je tradiční letní nápoj z žitného chleba nebo mouky a sladu. Kvas má žitnou, kyselou a osvěžující chuť. V letním období najdete ve městech železné sudy, ze kterých se kvas přímo prodává. V restauraci se však doporučuje objednat si kvas z dřevěných sudů. Kvas obsahuje alkohol (až 3%), proto se nedoporučuje pít ho před řízením.

Vodka je jeden z nejpopulárnějších druhů alkoholu mezi cizinci a Rusové ho často považují za národní. Při výběru vodky je lepší dát přednost té dobře destilované, a to kvůli chuti. Zavařeniny a tmavý chléb vodku často doprovázejí. Dle ruské tradice se má panák vodky vypít do dna, následně by si měl konzument přičichnout k tmavému chlebu a až pak si kousnout.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více