Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
16. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem oplatek, že lidé jejich jménem označují všechny sušenky slepované oříškovou náplní a po stranách přelité čokoládou. Ty původní, které se po skončení druhé světové války začaly vyrábět v Opavě, jsou ale jenom jedny. A vypadaly docela jinak, než jak je známe dnes.
Tatranky z Opavy
Opavská pekárna rodiny Fiedorových dala (nejen) Čechům už za první republiky dodnes oblíbené Fidorky; malé, kulaté oplatky s náplní a zalité čokoládou. Cukrovinky od Fiedorů se staly hitem, a tak, když v roce 1945 byla rodina Fiedorových kvůli svému německému původu odsunuta za hranice a jejich rodinný podnik byl znárodněn, nové vedení potřebovalo rychle navázat na fungující praktiky, aby prosperující firma běžela dál. Jedním z nástrojů bylo uvést na trh zbrusu novou dobrotu, kterou si lidé oblíbí stejně jako Fidorky. A tak se zrodily Tatranky.
Mohlo by vás zajímat
Opavská továrná tehdy spolu s mnoha dalšími výrobnami podobného typu spadala pod státní podnik Čokoládovny a potřebovala se něčím prosadit, aby přežila. Naštěstí jeden chytrý zaměstnanec, Vilém Škvarlo, přišel s nápadem slepované oplatky s oříškovou náplní vykrajovat do tvaru trojúhelníků a místo toho, aby se celé obalovaly v čokoládě, je zkusil do polevy namočit jen po stranách. A protože mu tvar jeho vynálezu připomínal štíty slovenských Tater, nazval tyto sušenky Tatrankami. Na trh byly uvedeny hned v roce 1946 a světe, div se, opravdu šly skvěle na odbyt.
To jim ale paradoxně ubralo na jejich výjimečnosti. První Tatranky se vyráběly ručně, ale jak rostla poptávka, bylo nutné přejít na sériovou výrobu. A při té už bylo naročné správně aplikovat polevu na trojúhelníky. Ještě těžší bylo obrovské množství hotových výrobků balit. Proto se tvar Tatranek proměnil na praktičtější obdélník, který známe dnes. Původní název nicméně oplatkám zůstal.
Mohlo by vás zajímat
V této podobě pak Tatranky žily vlastním životem většinu druhé poloviny 20. století a pomalu se stávaly stálicemi mezi tuzemskými sladkostmi. Po roce 1989 se kromě Tatranek s lískooříškovou náplní začaly vyrábět i sušenky s čokoládovým a arašídovým krémem uvnitř. Sametová revoluce ale Tatranky v něčem i malinko "ošidila"; původně se sladkost skládala ze šesti vrstev oplatek, dnes už je to jenom pět. A i vrstva čokolády na okrajích je o něco chudší, než bývala v počátcích.
Přesto si ale Tatranky zachovávají svou typickou chuť, pro kterou je máme rádi. Jsou nám tak vlastní, že názvem "tatranka" označujeme i sušenku, která se původnímu opavskému výmyslu jen podobá a ve skutečnosti ji vyprodukovala úplně jiná firma. Konkurencí Tatranek jsou snad jedině Horalky, které ale obsahují o něco více cukru, a tak i trochu jinak chutnají. Opravdoví srdcaři dobře vědí, že nad Tatranku, navíc vychlazenou z lednice, prostě není.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Sedm tradičních vánočních jídel na českém stole: Jejich historie často sahá do dávných časů
V každé rodině jsou osvědčené a oblíbené recepty a jídla, základ je ale velmi podobný a my si nyní připomeneme, co za pokrmy se u nás objevuje… Číst více
Nasolit rybu, aby byla tak akorát, to vyžaduje trochu zkušeností, ale s našimi radami to zvládne i začátečník
Máte před sebou připravené porce kapra a potřebujete je připravit na obalování? Nejlepší je rybu připravit den před obalováním, aby sůl správně rybou… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více
Naporcovat kapra můžete více způsoby. Vyberte si ten, který vám bude nejlépe vyhovovat. Poradíme, jak na to
Kapra nám prodavači nejen zabijí a vykuchají, ale také podle přání zbaví šupin, nebo z něj přímo stáhnou kůži, odstraní žábry z hlavy, a pokud mají… Číst více
Pečeme s Ivou: Dokonalé máslové mini štoly můžou být skvělým jedlým dárkem
Chcete na Vánoce upéct něco tradičního, ale… Číst více
Pečeme s Ivou: Mini trdelníky zvládnete doma a jeden vás vyjde na pouhé dvě koruny!
Pečete rádi? Já taky. V minulém díle jsem vám… Číst více
Místo kapra vinná klobása: Jak se tato uzenina dostala na náš štědrovečerní stůl?
Půst dnes na Štědrý den drží jen málokdo a pro… Číst více
Sváteční delikatesa? Dejte si šneky! Třeba podle receptu M. D. Rettigové
Šneky většinou považujeme za tradiční… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře (12)